Re: Liga Mistrzów UEFA- dyskusja
napisał(a) Krzychooo » 22.10.2015 17:29
Zazdroszczę kontaktów i znajomości. Ja chłopaków nie znam osobiście, nie mogę więc stwierdzić, czy mają te jaja, czy też nie. Chimeryczni? Tak, to prawda, jak 99% zespołów na świecie...
Uważam, że trzeba albo uprzedzeń, albo złej woli, by nie dostrzec, że zespół wreszcie czyni postępy. W okresie spłacania stadionu gwiazd nie można było zatrzymać, a i ściągnąć uznanych graczy niełatwo. W końcu nie odchodzą skuszeni pieniędzmi i możliwością zdobywania trofeów najlepsi (Cole, Henry, Fabregas, Nasri, VanPersie...), przychodzą Sanchez, Ozil czy Cech, w ostatnich dwóch sezonach udało się zdobyć dwukrotnie Puchar Anglii, dwa razy Tarczę Dobroczynności (coś jak Superpuchar) - niby niewiele, ale kilka lat temu nawet to było poza zasięgiem. Nawet trzecie miejsce w lidze i uniknięcie corocznych baraży o LM to niewielki krok naprzód. Cech bez charyzmy? Harujący Sanchez? No niech Ci będzie.
W tym sezonie wygrali już i z Chelsea, i z Manchesterem United, teraz z Bayernem. Całkiem nieźle jak na drużynę pseudomężczyzn. W Pucharze Ligi pokonali w derbowym starciu Tottenham, wystawiając skład: Ospina, Debuchy, Mertesacker, Chambers, Gibbs, Arteta, Flamini, Chamberlain, Ramsey, Campbell, Giroud. Dlaczego podaję skład? Bo kilka lat temu taką siłę miał pewnie pierwszy skład Arsenalu, teraz w meczowej jedenastce mieści się dwóch spośród tych graczy.
Trudno wyrokować, co będzie, ale ja jestem dobrej myśli. Szanse na mistrzostwo są niemałe, a Liga Mistrzów - jak wiesz - nie jest dla Angoli priorytetem. Pozdrawiam