Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Liga Mistrzów UEFA - komentarze & dyskusja

Ekstraklasa? Liga Mistrzów UEFA? Liga Narodów UEFA? Liga Europy UEFA? A może Mistrzostwa Świata FIFA? Wytypuj wyniki rozgrywek i zdobywaj punkty. Wyróżnij się oryginalną rangą i czasami ustrzel fajną nagrodę - baw się dobrze!
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: Liga Mistrzów 2012/2013- dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.03.2013 16:21

Pażywjom-uwidim.Obrazek
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.03.2013 18:24

Ja tu tylko na chwilę i zaraz spadam.
Tylko w kwestii tej kartki.

Ona absolutnie nie powinna być czerwona.
Ona powinna być krwistopurpurowa. I kilka meczów zawieszenia.

Proponuje nie opierać sie na "znafcach" z telewizji, bo oni w większości nie znają przepisów a jest im na rękę podgrzanie atmosfery. A ten śmieszny argument, że w takich meczach się takich kartek się nie daje powalił mnie na dywan i nie mogłem się ze śmiechu podnieść przez kilka minut.

Interpretacja przepisów i zalecenia uefa są jednoznaczne. Chciał, nie chciał, widział nie widział itd, to jest bez znaczenia.

Sytuacja nr 2 (ok. 56. minuty) - do wybitej piłki z pola karnego biegnie Nani oraz Arbeloa. Piłkę zagrywa zawodnik gości, natomiast zawodnik gospodarzy, który biegnie z wyraźnym zamiarem zagrania piłki i w ogóle nie zwraca uwagi na przeciwnika, trafia przeciwnika na wysokości klatki piersiowej wyprostowaną nogą. Słuszna decyzja sędziego dotycząca wykluczenia Naniego z gry (czerwona kartka). W takich sytuacjach interpretacja i wytyczne są następujące: przede wszystkim nie brane są pod uwagę intencje zawodnika przewiniającego oraz fakt, że nie chciał czegoś zrobić. Kolejnymi aspektami decydującymi o pokazaniu czerwonej kartki były duża siła/dynamika, z którą został wykonany atak. Atak został wykonany korkami skierowanymi w przeciwnika (stwarza to dodatkowe niebezpieczeństwo), atak narażał przeciwnika na niebezpieczeństwo odniesienia kontuzji, noga była wyprostowana. Obecne wytyczne UEFA są jasne: "nie chcemy złamanych nóg" - i tolerancja na tego typu zagrania jest bardzo mała.

Co więcej, według obowiązujących wykładni, nawet zakładając, że Nani zagrałby piłkę, nie zmienia to interpretacji i kwalifikacji czynu. Przepisy bowiem stanowią jednoznacznie, że jeżeli atak zostanie wykonany w sposób nieostrożny, nierozważny czy z użyciem nieproporcjonalnej siły, to nie ma znaczenia, czy zawodnik zagrał najpierw piłkę, a później trafił w przeciwnika. Zawodnik atakujący nie musi trafić nawet w przeciwnika - ten bowiem może podskoczyć, a i tak należy taki atak kwalifikować zgodnie z dynamiką, jaką się charakteryzował. Najlepszym przykładem są derby Manchesteru w FA Cup, gdzie Vincent Kompany dostał czerwoną kartkę za faul na Nanim, gdzie Nani podskoczył, by uniknąć kontaktu z przeciwnikiem, który swój atak wykonał z użyciem nieproporcjonalnej siły, naskakując z góry i robiąc tzw. "sanki".

http://mufc.pl/aktualnosci/18261/okiem-sedziego-nani-wyrzucony-slusznie/

Zwracam uwagę, że sędzia jest kibicem MU.

Jak ktoś regularnie ogląda mecze zwłaszcza lig słabszych technicznie to tego typu czerwieni widział bez liku. Zwłaszcza w ostatnich czasach.

I jeszcze o celowości widział/nie widział celowo/nie celowo.

To, że nie widział to ja między bajki wkładam.

Natomiast na jednej z powtórek widać wyrażnie, że widząc zawodnika i mając z nim już kontakt celowo prostuje nogę (kopie go).

Dziękuje za uwagę, przepraszam za zamieszanie i życzę miłej dalszej zabawy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.03.2013 19:12

Kiepura napisał(a):..................

Fajnie, że wpadłeś - zapraszamy do dyskusji :D
Widzisz...w tym wątku nikt nie jest wrogo traktowany tylko dlatego, że interesuje się porządna piłką a nie polską kopaniną w wykonaniu np. Pogoni Szczecin :oczko_usmiech:
Nawet Janusz, który kibicuje jakiejś tam Borussii w której gra aż trzech "naszych", cieszy się sympatią :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.03.2013 19:14

walp napisał(a):nie popadaj w rozpacz, bo jeszcze coś ponad 50 pkt. do zdobycia, nie licząc premii za zwycięzcę. :)

Masz rację przyjacielu...jedziemy z anim bo zaczyna sobie za dużo pozwalać :evil:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.03.2013 19:23

Kiepura napisał(a):.............

Masz prawo mieć swoje zdanie, a ja mam prawo....
Uważam, że się mylisz.
Gdyby wszyscy sędziowie stosowali podobną interpretację jak Turek, to połowa meczów by się skończyła w 70 min.z powodu zdekompletowania którejś z drużyn.
Możesz nie wierzyć, ale trochę się na tym znam.
Praktycznie. :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.03.2013 19:28

alessandro1977 napisał(a):Masz rację przyjacielu...jedziemy z anim bo zaczyna sobie za dużo pozwalać :evil:

Jedyne co Ci zostało do liczenia przyjacielu to- Obrazek

:mrgreen:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.03.2013 19:49

alessandro1977 napisał(a):
Kiepura napisał(a):..................

Fajnie, że wpadłeś - zapraszamy do dyskusji :D

Dziękuje za zaproszenie, ale w prorokowaniu nie biorę udziału a LM mnie najzwyczajniej w świecie nudzi.
Więc raczej nie skorzystam.
Reszty nie komentuje, by nie wszczynać kolejnej zadymy.

anakin napisał(a):
Kiepura napisał(a):.............

Masz prawo mieć swoje zdanie, a ja mam prawo....
Uważam, że się mylisz.

To nie moje zdanie ma tu decydujące znaczenie, raczej wytyczne uefa. I głównie o tych wytycznych chciałem napisać. Zresztą użyłem do tego celu wypowiedzi innego sędziego.
No to spadam już. :papa:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.03.2013 19:55

Kiepura napisał(a):To nie moje zdanie ma tu decydujące znaczenie, raczej wytyczne uefa. I głównie o tych wytycznych chciałem napisać. Zresztą użyłem do tego celu wypowiedzi innego sędziego.
No to spadam już. :papa:

Mogę Ci przytoczyć wypowiedzi innego sędziego, który twierdzi zupełnie coś innego, więc sorry gregory, ale takie one własnie wiarygodne są.
Przed chwilą w tiwi Listkiewicz mówił, że cz.k. to była gruba przesada.
Więc na argumenty pt." co kto powiedział" nie pogadamy.
Ja się opieram na tym co widziałem i co na ten temat wiem. :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.03.2013 20:39

anakin napisał(a):Przed chwilą w tiwi Listkiewicz mówił, że cz.k. to była gruba przesada.

Listkiewicz skończył sędziowanie kilkanaście lat temu.

A od czasu pamiętnego faulu De Jonga na Xabim Alonso w finale Mundialu w RPA (gdzie De Jong nawet żółtka nie zobaczył) wytyczne FIFA i UEFA są właśnie takie, jak przytoczył to Kiepura. Więc przykro mi, Ani, ale niezależnie od tego, co uważasz (ja początkowo zresztą też), wychodzi na to, że czerwona kartka była jednak słuszna.

Może powiem inaczej: miał prawo pokazać czerwoną, mógł też pokazać żółtą. Chodzi o to, że sędzia błędu nie popełnił - a to jest najważniejsze w kontekście wyniku.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.03.2013 21:14

Raul73 napisał(a):Więc przykro mi, Ani, ale niezależnie od tego, co uważasz (ja początkowo zresztą też), wychodzi na to, że czerwona kartka była jednak słuszna.

Mam przeczucie, graniczące z pewnością, że jeszcze nie zgodziliśmy się w żadnej kwestii w tym wątku. :lol:
Zdecydowanie gorzej wyglądało zagranie Lewandowskiego w Bundeslidze, po którym dostał cz.k.a mimo tego i tam były dylematy czy aby słusznie.... :?

I absolutnie Listkiewicz nie jest dla mnie żadną wyrocznią w jakimkolwiek temacie, żeby była jasność.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.03.2013 21:52

Wy tu sobie gadu - gadu o sędziowaniu :oczko_usmiech: a ja czekam na jeszcze dwa gole Turynie :idea:
Gorzej wygląda sprawa w Paryżu :roll: tam w 45 minut o cztery gole będzie trudno :oczko_usmiech: typowanie zagrożone :roll:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.03.2013 21:53

anakin napisał(a):Zdecydowanie gorzej wyglądało zagranie Lewandowskiego w Bundeslidze, po którym dostał cz.k.a mimo tego i tam były dylematy czy aby słusznie.... :?

Ja w tamtym przypadku dylematów nie miałem najmniejszych - czerwo ewidentne! Cud że gościowi nogi nie złamał.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.03.2013 21:57

Raul73 napisał(a): Cud że gościowi nogi nie złamał.

Naniemu.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.03.2013 21:58

Janusz Bajcer napisał(a):Gorzej wygląda sprawa w Paryżu :roll: tam w 45 minut o cztery gole będzie trudno :oczko_usmiech: typowanie zagrożone :roll:

A kto typował 4:0 dla PSG? 8O

Valencia strzeliła. :evil:
Moje poszło się paść. :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.03.2013 22:11

Pisałem o czterech brankach bo ma być 3:1 :oczko_usmiech:
Ale nie ma Ibry .... i o te trzy będzie ciężko :roll:

EDIT - no :lol: jeszcze jedna w Turynie :idea: i dwie w Paryżu :idea: :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dołącz do zabawy i wytypuj wyniki

Liga Mistrzów UEFA - komentarze & dyskusja - strona 95
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone