Sytuacja nr 2 (ok. 56. minuty) - do wybitej piłki z pola karnego biegnie Nani oraz Arbeloa. Piłkę zagrywa zawodnik gości, natomiast zawodnik gospodarzy, który biegnie z wyraźnym zamiarem zagrania piłki i w ogóle nie zwraca uwagi na przeciwnika, trafia przeciwnika na wysokości klatki piersiowej wyprostowaną nogą. Słuszna decyzja sędziego dotycząca wykluczenia Naniego z gry (czerwona kartka). W takich sytuacjach interpretacja i wytyczne są następujące: przede wszystkim nie brane są pod uwagę intencje zawodnika przewiniającego oraz fakt, że nie chciał czegoś zrobić. Kolejnymi aspektami decydującymi o pokazaniu czerwonej kartki były duża siła/dynamika, z którą został wykonany atak. Atak został wykonany korkami skierowanymi w przeciwnika (stwarza to dodatkowe niebezpieczeństwo), atak narażał przeciwnika na niebezpieczeństwo odniesienia kontuzji, noga była wyprostowana. Obecne wytyczne UEFA są jasne: "nie chcemy złamanych nóg" - i tolerancja na tego typu zagrania jest bardzo mała.
Co więcej, według obowiązujących wykładni, nawet zakładając, że Nani zagrałby piłkę, nie zmienia to interpretacji i kwalifikacji czynu. Przepisy bowiem stanowią jednoznacznie, że jeżeli atak zostanie wykonany w sposób nieostrożny, nierozważny czy z użyciem nieproporcjonalnej siły, to nie ma znaczenia, czy zawodnik zagrał najpierw piłkę, a później trafił w przeciwnika. Zawodnik atakujący nie musi trafić nawet w przeciwnika - ten bowiem może podskoczyć, a i tak należy taki atak kwalifikować zgodnie z dynamiką, jaką się charakteryzował. Najlepszym przykładem są derby Manchesteru w FA Cup, gdzie Vincent Kompany dostał czerwoną kartkę za faul na Nanim, gdzie Nani podskoczył, by uniknąć kontaktu z przeciwnikiem, który swój atak wykonał z użyciem nieproporcjonalnej siły, naskakując z góry i robiąc tzw. "sanki".
Kiepura napisał(a):..................
walp napisał(a):nie popadaj w rozpacz, bo jeszcze coś ponad 50 pkt. do zdobycia, nie licząc premii za zwycięzcę.
Kiepura napisał(a):.............
alessandro1977 napisał(a):Kiepura napisał(a):..................
Fajnie, że wpadłeś - zapraszamy do dyskusji
anakin napisał(a):Kiepura napisał(a):.............
Masz prawo mieć swoje zdanie, a ja mam prawo....
Uważam, że się mylisz.
Kiepura napisał(a):To nie moje zdanie ma tu decydujące znaczenie, raczej wytyczne uefa. I głównie o tych wytycznych chciałem napisać. Zresztą użyłem do tego celu wypowiedzi innego sędziego.
No to spadam już.
anakin napisał(a):Przed chwilą w tiwi Listkiewicz mówił, że cz.k. to była gruba przesada.
Raul73 napisał(a):Więc przykro mi, Ani, ale niezależnie od tego, co uważasz (ja początkowo zresztą też), wychodzi na to, że czerwona kartka była jednak słuszna.
anakin napisał(a):Zdecydowanie gorzej wyglądało zagranie Lewandowskiego w Bundeslidze, po którym dostał cz.k.a mimo tego i tam były dylematy czy aby słusznie....
Powrót do Dołącz do zabawy i wytypuj wyniki