Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Liga Mistrzów UEFA - komentarze & dyskusja

Ekstraklasa? Liga Mistrzów UEFA? Liga Narodów UEFA? Liga Europy UEFA? A może Mistrzostwa Świata FIFA? Wytypuj wyniki rozgrywek i zdobywaj punkty. Wyróżnij się oryginalną rangą i czasami ustrzel fajną nagrodę - baw się dobrze!
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: Liga Mistrzów UEFA- dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.12.2020 07:56

Mecz PSG - BAsaksehir zostanie dokończony dziś o godz.18.55.

A tak swoją drogą to regulamin takiej sytuacji chyba nie przewidział. :?
Co w przypadku walkowera?
3 pkt. dla tych, którzy typowali 3:0, po jednym dla wszystkich, czy wszyscy bez punktu?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.12.2020 08:12

Patrząc wczoraj na grę Barcy i na Messiego, który jako jedyny podejmował walkę, zrobiło mnie się go żal mimo, że z wyniku jestem naturalnie zadowolony. Barcelona wyrządziła mu krzywdę, że nie pozwoliła mu odejść, zresztą nie tylko jemu ale i sobie, dużo pracy w tym klubie i nadchodzące lata mogą być bardzo chude dla fanów Barcelony. Fajnie było znowu zobaczyć obu geniuszy przeciwko sobie i osobiście uważam, że to już był ostatni mecz w którym byli rywalami.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.12.2020 11:51

anakin napisał(a):A tak swoją drogą to regulamin takiej sytuacji chyba nie przewidział. :?
3 pkt. dla tych, którzy typowali 3:0, po jednym dla wszystkich, czy wszyscy bez punktu?

Moja sugestia, aby w takim przypadku nie przyznawać punktów.
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 09.12.2020 14:30

walp napisał(a):
anakin napisał(a):A tak swoją drogą to regulamin takiej sytuacji chyba nie przewidział. :?

Wprawdzie Regulamin wprost nie przewiduje tej sytuacji, ale i tak warto do Regulaminu zajrzeć. To, co w tym momencie najważniejsze, jest na samym początku:

1. Typujemy tylko wynik meczu.
2. Prawidłowe wskazanie wyniku punktowane jest 3 punktami.
3. Prawidłowe wskazanie zwycięzcy lub remisu, jeśli wynik jest inny od wskazanego, punktowany jest 1 punktem.

Zwracam uwagę: typujemy tylko wynik meczu. Nie "wynik meczu rozegranego", "wynik meczu zakończonego", "sprawiedliwy wynik meczu", "sportowy wynik meczu" lub cokolwiek w tym rodzaju.
W takim razie powinniśmy sprawdzić, czy przyznany walkower ustanawia/ustala wynik meczu, czy też nie.

Nie znam regulacji UEFA, ale znalazłem Regulamin dyscyplinarny PZPN, który reguluje walkower następująco:

https://www.pzpn.pl/public/system/files ... 202014.pdf

Art. 28
Walkower
§1. Kara weryfikacji zawodów jako walkower oznacza weryfikację wyniku meczu na 0:3
na niekorzyść ukaranego klubu.
§2. Jeżeli różnica goli na koniec meczu jest równa bądź wyższa niż 3 na niekorzyść
ukaranego klubu, wówczas utrzymywany jest w mocy rzeczywisty wynik meczu.

"(...) walkower oznacza weryfikację wyniku meczu (...)".

Jeżeli w regulaminach UEFA jest podobnie, to znaczy to tyle, że walkower ustanawia/weryfikuje WYNIK MECZU. Czyli w przypadku walkowera należy uznać, że mamy wynik meczu i przyznać punkty 3/1/0. Inna sprawa, że jeśli w większości uznamy, że takie rozwiązanie narusza nasze wyobrażenie o sportowej rywalizacji, to w Regulaminie na kolejną edycję LM można zamieścić jakieś inne postanowienie na wypadek walkowerów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.12.2020 14:49

Walkower był dodany do regulaminu, ale dotyczył COVID.
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 09.12.2020 15:08

Janusz Bajcer napisał(a):Walkower był dodany do regulaminu, ale dotyczył COVID.

Daj link do naszego aktualnego regulaminu, bo oparłem się na tym z sezonu 2017/18, czyli może cokolwiek nieaktualnym :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.12.2020 15:11

Aktualizacja regulaminu odnośnie COVID jest na pierwszej stronie wątku z typowaniem.
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 09.12.2020 15:22

Dziękuję. Czyli jest takie postanowienie:

W związku z sytuacją epidemiologiczną, w przypadku jeżeli jakaś drużyna nie stawi się na mecz z powodu zakażenia COVID -19, a jej rywalom zostanie w związku z tym przyznany walkower, mecz ten traktuje się jako nie odbyty i nie przyznaje za niego punktów.

Przewidzieliśmy, że wpływ na mecze może mieć sytuacja na froncie walki z covidem, ale kto by pomyślał, że wpływ może mieć również sytuacja na froncie walki z rasizmem :lol: :oczko_usmiech:

Nic to, miejmy nadzieję, że dzisiaj mecz uda się dograć do końca i nie będzie żadnych walkowerów.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.12.2020 16:51

PabloX napisał(a):Przewidzieliśmy, że wpływ na mecze może mieć sytuacja na froncie walki z covidem, ale kto by pomyślał, że wpływ może mieć również sytuacja na froncie walki z rasizmem :lol: :oczko_usmiech:

Ja nie pamiętam żeby kiedykolwiek taka sytuacja miała miejsce, a znając życie ta wczorajsza nie jest ostatnią.
Stąd moje pytanie.
Ja bym się skłaniał ku opinii Waldka, żeby takiego meczu w ogóle nie brać pod uwagę.
Grajmy na boisku a nie przy zielonym stoliku.

Ale zrobimy oczywiście jak będzie chciała większość.
Większość z tych, którzy się w tym temacie wypowiedzą.
Reszta po prostu będzie się musiała dostosować.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.12.2020 16:53

alechandro napisał(a):Patrząc wczoraj na grę Barcy i na Messiego, który jako jedyny podejmował walkę, zrobiło mnie się go żal mimo, że z wyniku jestem naturalnie zadowolony. Barcelona wyrządziła mu krzywdę, że nie pozwoliła mu odejść, zresztą nie tylko jemu ale i sobie, dużo pracy w tym klubie i nadchodzące lata mogą być bardzo chude dla fanów Barcelony. Fajnie było znowu zobaczyć obu geniuszy przeciwko sobie i osobiście uważam, że to już był ostatni mecz w którym byli rywalami.

Generalnie się z Tobą zgadzam, ale ciekawi mnie co masz do powiedzenia na temat pierwszego karnego dla Juve? :lol:
Podobnie jak karnego dla MU i uznania im drugiej bramki w meczu z Lipskiem.
Gdyby takie coś gwizdano to w Premier League mielibyśmy po 15 karnych w jednym meczu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.12.2020 17:16

walp napisał(a):

Moja sugestia jest taka sama. :idea:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.12.2020 17:49

alechandro napisał(a):Fajnie było znowu zobaczyć obu geniuszy przeciwko sobie i osobiście uważam, że to już był ostatni mecz w którym byli rywalami.

Chyba obaj zdrowi :idea: :idea: bo zero dystansu ... :wink: :lol:

Obrazek
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 09.12.2020 18:09

Janusz Bajcer napisał(a):
walp napisał(a):

Jestem też za tym.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 09.12.2020 18:22

Janusz Bajcer napisał(a):
walp napisał(a):

Też tak uważam :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.12.2020 18:36

anakin napisał(a):Generalnie się z Tobą zgadzam, ale ciekawi mnie co masz do powiedzenia na temat pierwszego karnego dla Juve? :lol:

Według mnie takich rzeczy nie powinno się gwizdać ale młody, niedoświadczony niepotrzebnie wyciągał ręce przed siebie i to zdecydowało ale nie takie gwizdano ( np. Barca - PSG 6-1 :wink: ).
Z drugiej strony powinny być jeszcze karne za granie w siatkówkę przez Pjanicia oraz Umtitiego.
Przepisy są jakie są, niejednoznaczne i sędzia się z tego wybroni co nie zmienia faktu, że zwycięstwo Juve bezdyskusyjne i zasłużone.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dołącz do zabawy i wytypuj wyniki

Liga Mistrzów UEFA - komentarze & dyskusja - strona 844
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone