Co do Ś.P. Xany, córki L.E. bardzo przykra sprawa
. Tak jak napisał CROberto, dzieci nie powinny poważnie chorować i umierać przed rodzicami. To straszne
. Generalnie naszła mnie taka refleksja, biorąc pod uwagę powyższą sytuację, jak i śmierć Piotra Woźniaka Staraka... Przychodzi Dama w czarnym, z kosą w ręku i wobec niej wszyscy jesteśmy równi, bez względu na zasobność portfela... Zasrane życie.
A przechodząc do tematu LM, to marzyło mi się, by Dinamo i CZB wpadły do tej samej grupy. Niestety nie udało się. Pamiętam, że w drugiej połowie lat 90-tych, były takie eliminacje do LM i spotkało się Dinamo z Partizanem. W Belgradzie był chyba remis, a na Maksimirze, Dinamo rozgromiło przyjezdnych chyba 5:0. Gdzieś, nie wykluczone, że na Planet Chanel był bodaj nawet film dokumentalny o tym. Pierwszy mecz po wojnie, chęć odegrania się na Serbach i pokazania, że Oluja to nie był przypadek, mobilizacja na 1000% i pogrom. Chorwaci w niebie, Serbowie w piekle. Kojarzą mi się obrazki ze zdemolowanej szatni przez piłkarzy Serbów. Niestety bardzo często sport przeplatał się z polityką - takie życie. Co prawda teraz upłynęło dużo wody w Savie, Dravie i Dunaju oraz biorąc pod uwagę częstotliwość rywalizacji serbsko-chorwackich (Liga Adriatycka w kosza, piłka wodna, reprezentacja kosza i piłki ręcznej) mam nadzieję, że pojedynek odbyłby się w cywilizowanych warunkach, choć wszelkie podteksty polityczne oraz fakt, że Delje i BBB to jedne z najlepszych grup kibicowskich na Bałkanach, na pewno dodawałyby dodatkowego smaczku...
Swoją drogą, może ktoś z Was widział chorwacką komedię "ZG80" o wyjeździe kibiców Dinama na mecz do Belgradu? Przedni film, zwłaszcza dla osób, które lubią "smaczki" kibicowskie, choć nie tylko, bo i sama komedia niczego sobie. Jako ciekawostkę dodam, że wówczas ekipy z ZG i ST miały ze sobą zgodę i mocno jednoczyły się na mecze przeciw Serbom. Obecnie cóż... Sami zobaczymy jak jest i to już w ten weekend podczas derbów rozgrywanych na Poljudzie. A jest kosa na maksa...
Zatem jeśli Moderator lub Administrator pozwolą, poniżej link do filmu. Wystarczy na prawdę podstawowa znajomość chorwackiego i jest ok.
Część pierwsza:
https://www.dailymotion.com/video/x5vnm ... 5I_JOojFGcCzęść druga:
https://www.dailymotion.com/video/x5vnm ... qeG5CS71NIPrzepraszam za przydługi post, ale jakby nie patrzeć chociaż jego skromna część dotyczy meritum, czyli Ligi Mistrzów
.
Pozdrawiam