Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lesbos leniwie...

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.01.2020 20:00

Będzie i jedno i drugie i to w odpowiednio wysokiej dawce :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.01.2020 21:09

Do Lesbos przymierzałem się jakieś 2-3 lata temu, to był taki pomysł na wielką wyspę taką w sam raz na wiosenne 2 tygodnie. No ale wtedy odpuściliśmy ze względu na migrantów :roll: i do tej pory nie była w ogóle brana pod uwagę.
Zobaczymy czy słusznie.
No i w ogóle mam nadzieję że trochę zobaczymy :) .
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 25.01.2020 21:29

Lesbos... no skoro jest relacja to znaczy, że wszystko dobrze się skończyło :D Ale min. takie informacje nie nastrajają optymistycznie https://www.rp.pl/Uchodzcy/190939954-Gr ... esbos.html :cry:
Raphael
Croentuzjasta
Re: ...leniwie...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 26.01.2020 09:01

piekara114 napisał(a):No i zobaczyłam to zdjęcie…
Obrazek
i chciałam tam pojechać…
Źródło: https://greekcitytimes.com/2018/06/27/t ... treet/?amp

Ale glicynia kwitnie w maju-czerwcu, w Grecji pewnie bardziej w maju.
piekara114 napisał(a):W biurze zostawiamy dokładnie 2 946,73 zł (organizator Rainbow). Cena za naszą trójkę

Piękna cena, aż ślinka leci.
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 26.01.2020 09:26

piekara114 napisał(a):W biurze zostawiamy dokładnie 2 946,73 zł (organizator Rainbow). Cena za naszą trójkę

Piękna cena, aż ślinka leci.[/quote]
Cena adekwatna do wyobrażeń o sytuacji na tej wyspie podawanej przez media, min. przez taką informację jak w moim ostatnim poście. :( Zobaczymy, czy jest czego się bać od "naocznego świadka"...
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 26.01.2020 10:49

piekara114 napisał(a):... decyzja w kilka minut zapada i robimy rezerwację na wrzesień na Kos – wyjazd przez biuro podróży 8O . Jednak nie do końca jestem przekonana, co do samego miejsca noclegu (różne opinie o obiekcie) i kolejnego dnia nie potwierdzam rezerwacji [i]

U nas było odwrotnie. Mieliśmy propozycję wspólnych wczasów ze znajomymi właśnie na wyspie Lesbos. Oni co roku latają na inną grecką wyspę, ale niestety tylko w sezonie wakacyjnym (z racji wykonywanego zawodu) a nam taki termin nie odpowiada. Tak więc oni polecieli na Lesbos w sierpniu a my w czerwcu na Kos.
Popatrzę u Ciebie, co straciłam, bo oni jeszcze się nie ogarnęli ze zdjęciami.
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 26.01.2020 11:24

Jak są jeszcze miejsca siedzące to przysiądę się i zobaczę co słychać i widać na tej wyspie, którą tak "straszą" :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2020 17:13

kulka53 napisał(a):Do Lesbos przymierzałem się jakieś 2-3 lata temu, to był taki pomysł na wielką wyspę taką w sam raz na wiosenne 2 tygodnie.
Witaj u mnie tym razem :D Jak pojawił się tylko pomysł na wyspę, to od razu u Was opisów szukałam... Wyspa jest na prawdę duża. 2 tyg. to idealny czas na jej poznanie, zwłaszcza jak baza noclegowa nie jest sztywna.

kulka53 napisał(a):No ale wtedy odpuściliśmy ze względu na migrantów :roll: i do tej pory nie była w ogóle brana pod uwagę. Zobaczymy czy słusznie.
ZytaS napisał(a): Ale min. takie informacje nie nastrajają optymistycznie https://www.rp.pl/Uchodzcy/190939954-Gr ... esbos.html :cry:
O uchodźcach co nieco napiszę, jak będzie opis wyspy....

kulka53 napisał(a):No i w ogóle mam nadzieję że trochę zobaczymy :) .
megidh napisał(a):Popatrzę u Ciebie, co straciłam, bo oni jeszcze się nie ogarnęli ze zdjęciami.
Coś tam będzie :D

Raphael napisał(a):Ale glicynia kwitnie w maju-czerwcu, w Grecji pewnie bardziej w maju.
Glicynii niestety nie udało się rozkwicie zobaczyć...

Raphael napisał(a):
Piękna cena, aż ślinka leci.
Cena rewelacyjna, jak za 3 os. dorosłe.

ZytaS napisał(a):Cena adekwatna do wyobrażeń o sytuacji na tej wyspie podawanej przez media, min. przez taką informację jak w moim ostatnim poście. :( Zobaczymy, czy jest czego się bać od "naocznego świadka"...
To także wynik końcówki sezonu, samolot był pełny.... Takie poziomy cen były też na Zakyntos czy Kos....

khml napisał(a):Jak są jeszcze miejsca siedzące to przysiądę się i zobaczę co słychać i widać na tej wyspie, którą tak "straszą" :roll:
Siadaj wygodnie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2020 17:15

24.09.2019, wtorek
Pakujemy się w duże walizki. Staram się oszczędzać w ilości ubrań, no ale wiadomo, jak trzeba się spakować w 10 kg to się spakujesz bez problemu i będziesz mieć wszystko, ale jak masz 20 kg i dużo większą przestrzeń to pojawia się nieoczekiwany problem…. bo wozić powietrze? to bez sensu, ale ładować cokolwiek, bo jest miejsce, to też bez sensu…. I dogódź tu kobiecie, bo moi Panowie takiego dylematu nie mają….
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2020 17:26

25.09.2019, środa

Lot mamy z Pyrzowic o godz. 10:45, nic nam biuro nie przesunęło, nie zmieniło. O 6:30 wyjeżdżamy z domu (zgodnie z pierwotnymi założeniami!! w sumie to rzadko mamy poślizg większy niż 15 min.) i po 2h jesteśmy w Pyrzowicach. Podjeżdżamy na parking Darex (już przez nas w przeszłości wykorzystywany), gdzie zostawimy samochód na 8 dni. Cena zgodna ze stroną www, choć od maja, kiedy lecieliśmy do Aten, cena poszła w górę... W busie, który wozi na lotnisko siedzą turyści, to się ładujemy do środka, a tu podjeżdża kolejny samochód, więc czekamy na kolejną rodzinkę. Towarzysze z busa lecą na Kretę, czyli też Grecja :D Pogoda nie zachęca, jest szaro i lekko kropi… no nie jest to piękna polska jesień…. Dobrze, że nie musimy pieszo na lotnisko iść….

Lotnisko jak lotnisko, jak dotąd zawsze trafialiśmy na pustki, a tu dziś Armagedon 8O – do odprawy bagażowej kłębi się tłum ludzi bez żadnego ładu i składu… Jakoś się przeciskam, łapię jakiegoś pracownika lotniska i dowiaduję się że ostatnie 2 bramki w tym miejscu to na Lesbos, reszta Kreta i chyba Teneryfa – na wyświetlaczach nie ma jeszcze informacji, a tłum już stoi w nieusystematyzowanych kolejkach….. Po nudnym czekaniu, w końcu pojawia się komunikat na wyświetlaczach i zaczyna się odprawa…. Ale to jest nudne… Ledwie się poruszamy w kolejce, a czas dość szybko płynie, no ale w końcu jest nasza kolej…. Moja walizka mieści się w limicie (20kg) i jeszcze ma spory zapas, bo waży ledwie 14 kg :D Chłopaki mają jeszcze większy zapas wagowy :D
To teraz osobista, nie ma co zwlekać, bo i tu się już kolejki porobiły… Skanowanie kart pokładowych, no i zostaję wylosowana do dokładnej kontroli. No to opuszczam kolejkę i idę do innej bocznej taśmy, gdzie już dokładnie sprawdzają i mnie, i mój bagaż, w tym oczywiście na narkotyki… No można dalej iść, tylko trzeba na nowo poukładać w torebce wszystko. Jak się okazuje, mimo że musiałam udać się, gdzie indziej i dokładniej byłam sprawdzana to ja już jestem po odprawie, a moje chłopaki jeszcze w trakcie… Ale szybko do mnie dołączają i idziemy pod bramkę zająć sobie jakieś miejsce siedzące. I to była dobra decyzja, bo miejsc siedzących jest mało, a przygotowywane są 3 rejsy w tym samym czasie. Trochę łażę pod sklepach, ale nic ciekawego nie ma, stwierdzam, że ceny perfum są droższe niż w Seforach czy Douglasach.

Dla informacji: przy bramkach na dole jest poidełko z wodą do picia :D i nawet z wylewką do uzupełnienia własnej butelki (z czego korzystam) – no postęp na naszych lotniskach dotarł….

Czekamy, czekamyyy i czekamyyyyy… W momencie, kiedy odprawa powinna się już kończyć, ona się dopiero zaczyna :? …. Cierpliwie siedzimy dalej i udajemy się za sznurek dopiero na sam koniec, lepiej posiedzieć niż kłębić się w tłumie za sznureczkiem w oczekiwaniu na autobus… Jeden czy dwa autobusy już pojechały, a kolejnych nie widać, a tłum stoi i stoi, i czeka, my teraz już też czekamy, dobrze, że samolot też czeka, bo jednak już jest po czasie. Jest 10:48, czyli 3 min. temu miał być teoretycznie odlot…. W końcu i my zmierzamy do samolotu….
Obrazek

Zajmujemy swoje miejsce, niestety przed nami rodzina z bobasem, płaczącym…... no lot nie zapowiada się spokojnie i cicho… W końcu startujemy z godzinnym opóźnieniem i opuszczamy deszczową szarą krainę…. Zgodnie z prognozą, na miejscu dziś będzie najgorszy pogodowo dzień…
Ostatnio edytowano 13.04.2020 18:56 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2020 17:30

25.09.2019, środa, lot do celu

LOT w czarterze nie oferuje ani Prince polo ani Grześka, bobas przed nami ma swój własny bufet, na nasze szczęście korzysta z niego i zalega cisza (choć i tak bardzo głośno nie płakał). Po jakiś 1,5 h lotu (czyli już na sam koniec podróży) zaczyna być coś przez okienko widać…
Wyspeka Ajos Efstratios…
Obrazek

…a potem wyspeka Nisida Petra tuż przy Petrze, czyli jesteśmy u wybrzeży Lesbos :D
Obrazek

…wysepki przy Pedi…
Obrazek

...i teraz już lecimy wzdłuż wschodniego wybrzeża, po jednej stronie Lesbos, po drugiej Turcja – zdjęć nie ma, bo po złej stronie siedzę…
…wysepka i port w Panagiouda…
Obrazek

…już jesteśmy nad samą ziemią i widać port morski w Mytilini (stolica wyspy)…
Obrazek

O 14:45 (40 minut po planowanym przylocie) dotykamy greckiej ziemi….
Obrazek

Witaj Grecjo, po raz trzeci w 2019 roku
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.01.2020 19:37

O, Lesbos, to chyba nawet Kulki nie były.. ;)

Albo nie pamiętam, będę oglądał Beti :)
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 26.01.2020 19:41

A wyspa Lesbos wlasnie w Wiadomosciach...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2020 20:22

tony montana napisał(a):O, Lesbos, to chyba nawet Kulki nie były.. ;)
No nie byli.

tony montana napisał(a):(..) będę oglądał Beti :)
Zapraszam. A nie feriujesz się jeszcze?

robertpeti napisał(a):A wyspa Lesbos wlasnie w Wiadomosciach...
Nie oglądam, ale z ciekawości znalazłam na necie dzisiejsze wydanie i tak na prawdę to nic konkretnego reporterka tam nie powiedziała. Równie dobrze transmisja mogła być z października 2019 r czy z 2018 roku...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.01.2020 20:29

tony montana napisał(a):(..) będę oglądał Beti :)

piekara114 napisał(a):Zapraszam. A nie feriujesz się jeszcze?

Wróciliśmy wczoraj z Kudowy (narty w Zieleńcu)
+ torchę Czech, Kłodzko i okolice oraz Podziemne Miasto Osówka

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα