Fajnie, że zajrzałeś

piekara114 napisał(a):No niestety my tą trawę spotkaliśmy w kilku miejscach. Nie wiem czy to specyfika wyspy czy pory roku. Tu na wyspie było jej sporo. Myślę, że to też wpływ okolicy, bo dno morskie w większej mierze jest drobno i grubo kamieniste, więc trawie pewno łatwiej się czepić dna i rosnąć - ale to tylko moje gdybanie, może to pora roku i jakieś prądy morskie....
piekara114 napisał(a):Tego nie wiem, bo jednak czarna warstwa trawy skutecznie mnie zniechęciła to sprawdzenia czy to prawda...
piekara114 napisał(a):Pustki wspaniałe![]()
piekara114 napisał(a):są boskie pustki na plaży, a dla mnie to ważniejsze niż lazury
piekara114 napisał(a)::D Polecam wyspę na spokojne wakacje z dala od tłumów. Ciekawa jestem Co masz już na swojej liście
piekara114 napisał(a):Osobiście trawa mi na plażach nie przeszkadza. Nie raz właśnie odczyszczałam fragment na przeciwko naszych ręczników, ale tu był spory pas na samej plaży, ale co gorsza także już w morzu jakiś metr w głąb było aż czarno...przejście przez to już nie wchodziło w rachubę, a ja naprawdę nic do trawy nie mam, bo uważam ją za część morza i plaży, ale tu można by było ciężarówką ją wywozić...
Fajnie, że zajrzałeś
Bardzo fajna trasa Ci wyszła. Myślę, że spokojnie ciszę i spokój na tej trasie znajdziesz... Na zeszły rok myślałam o Limnos, ale godziny promów mnie zniechęciły.....Raphael napisał(a):Chodzi mi pogłowie poskakać po wyspach, z daleka od resortów, tłumów i miejsc z przewodników.piekara114 napisał(a)::D Polecam wyspę na spokojne wakacje z dala od tłumów. Ciekawa jestem Co masz już na swojej liście
Jedna z możliwości to taka skakanka: http://www.gcmap.com/mapui?P=SKG-LXS-MJT-JKH-ATH&MS=wls&DU=km (Limnos, Lesbos, Chios).
Nie wiedziałam, że to lokalna nazwa. Na tej plaży nie zauważyłam jakiś większych śmieci w trawie, w ogóle na plażach na Lesbos było czysto pod tym względem, oczywiście coś się trafiło, jakieś pety czy zakrętki, czasami fragment worka, ale było tego bardzo bardzo mało...ZytaS napisał(a):Ta trawa na plaży to kidzina (w zasadzie to nie tylko trawa, lecz wszystkie organiczne szczątki z wody). Nie wiem jak w Grecji, ale w Polsce jest zakaz jej usuwania np. na plażach przy Zatoce Puckiej. Osobną sprawą jest , że "zahaczają" o nią różne śmieci i wtedy nie wygląda to za ciekawie.https://przyrodapolska.pl/kidzina/
Mikromir napisał(a):Tą plażą też bym nie pogardziła - szczególnie w obecnych okolicznościach.
I tam też w kolejnym odcinku się udamyMikromir napisał(a):Mnie się podoba wzgórze z zamkiem w Molivos - wygląda malowniczo.