Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lesbos leniwie...

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu
Re: ...leniwie...

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.10.2019 17:15

Bratwojciech napisał(a):No to zasiadam do lektury. Tym bardziej, że ta tajemnicza wyspa to chyba Samos :papa:
Sidaj wygodnie...no i to nie Samos...

Buber napisał(a):Pięknie - jak Grecja to już spozieram :-).
Grecja jest super i mocnooooo różnorodna...

dangol napisał(a):
gusia-s napisał(a):
piekara114 napisał(a)::D Co do ouzo, muszę ponownie spróbować, może z wiekiem smak mi się zmienił :mrgreen:
Coś w tym jest. Jak nie cierpiałam rudej i ginu tak ostatnimi czasy jakoś polubiłam :mrgreen:
Ouzo stoi napoczęte w barku już pewnie z 7-8 lat :roll: Może już nawet całkiem zwietrzało 8O
Wiek na rudną i gin mi nie pomógł :oczko_usmiech: , a co do ouzo... W Grecji mi pasuje, ale tylko tam 8) , w domu raczej tylko :roll: w barku zawadza.
No i nie spróbowałam... choć po raz pierwszy zapach bardzo mi pasował ...

elka21 napisał(a):Leniuchowanie :D , to jest to, co lubię najbardziej :wink: :papa:
Leniuchowanie jest bardzo ważne... i jeszcze poleniuchujemy póki google przestanie świrować z udostępnieniem zdjęć...

:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.10.2019 08:06

piekara114 napisał(a): ... jeszcze poleniuchujemy póki google przestanie świrować z udostępnieniem zdjęć...

:papa:
Myślisz, że to nastąpi? :?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.10.2019 08:39

Mam taką nadzieję....
W kilku relacjach, w których ostatnio zdjęcia nie były widoczne, wczoraj już były widoczne, więc jakiś postęp jest :D W pozostałych relacjach, gdzie zdjęć nie widać, dałam ręcznie udostępnij album i w dwóch z czterech relacjach zdjęcia są, a w dwóch dalej nie ma... :evil: Daję g. jeszcze chwilę na wyjście z jesiennej depresji...

A Ty też coś nie piszesz....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.10.2019 08:46

piekara114 napisał(a):Mam taką nadzieję....
W kilku relacjach, w których ostatnio zdjęcia nie były widoczne, wczoraj już były widoczne, więc jakiś postęp jest :D W pozostałych relacjach, gdzie zdjęć nie widać, dałam ręcznie udostępnij album i w dwóch z czterech relacjach zdjęcia są, a w dwóch dalej nie ma... :evil: Daję g. jeszcze chwilę na wyjście z jesiennej depresji...

A Ty też coś nie piszesz....

Bo mnie wkurza to ... :roll:
Po co pisać jak za chwile może zniknie ... :roll:
Poza tym i tak prawie skończyłam ... :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.10.2019 08:57

To coś krótkie te wakacje były.... :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.10.2019 08:58

piekara114 napisał(a):To coś krótkie te wakacje były.... :wink:
2 tygodnie ... 8O 8O 8O
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.10.2019 09:07

A relacja jakaś krótka, jeśli to już jest koniec.....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.10.2019 09:09

piekara114 napisał(a):A relacja jakaś krótka, jeśli to już jest koniec.....

Jeszcze ze 3 odcinki mogłabym napisać ...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.10.2019 16:00

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):A relacja jakaś krótka, jeśli to już jest koniec.....

Jeszcze ze 3 odcinki mogłabym napisać ...[/quote

Czy to oznacza , że można mieć nadzieję :?: :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.10.2019 17:34

piotrf napisał(a):Czy to oznacza , że można mieć nadzieję :?: :mrgreen:
Piotrze, jak tam Twoja objazdówka?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.10.2019 20:27

Była Subotica - wspaniałe i ciekawe miasto , wybrane na nocleg i zwiedzanie , bo do tej pory traktowane po macoszemu , co okazało się wielkim błędem :idea: Synagoga i ratusz prawie tak wspaniałe jak wędliny i sery na miejskich straganach

Zlatibor :sery z nieba , owoce takiej samej jakości, widoki rewelacyjne , obiadem u E. Kusturicy spowodowałem , że do kraju wróci kilka kilogramów obywatela więcej :oops: nawet wycieczka Šarganską Osmicą tego nie zmieni ( szczerze polecam jazdę tą koleją - widoki wspaniałe) , jedyna nadzieja w Monastyrskiej :mrgreen: , kuracja rozpoczęta . : . Jak przeżyje ją - dam znać :papa:

Pojutrze ruszamy na południe serbskiej , potem Czarnogóra, Albania, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja , a potem się zobaczy

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.01.2020 21:05

Zima wyłącznie w kalendarze, ale normalnie o te porze piszę wakacyjną relację, więc aby tradycji stało się zadość, zapraszam….

Kilka zdjęć już na zachętę było, teraz będą konkrety….
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.01.2020 21:12

Słowem wstępu… jak to zwykle u mnie :D ….

Lipcowe wakacje 2019 na Thassos nie wypaliły, a raczej za szybko się skończyły i musieliśmy wracać... i może lepiej na razie nawet o nich nie wspominać…..

W połowie sierpnia nieśmiało zaczynamy myśleć, że jednak jesienią trzeba gdzieś się udać odpocząć i ze słońca skorzystać. Główna przeszkoda to początek nauki syna w LO, ale po rozeznaniu tematu wśród innych rodziców, okazuje się, że wrzesień to okres ochronny dla pierwszaków, bez ocen i bez pytania, i nawet bez wielkiej nauki, więc termin mniej więcej znamy…

Co do miejsca, wytyczne mamy dość konkretne: niedaleko, blisko szpital i lekarz, ciepło, morze, bezpiecznie…. Przeglądamy loty oraz oferty biur podróży, nieśmiało patrzymy na Turcję na all 8O (a co, odpoczynek jest głównym założeniem :D ). Są też loty do Aten w kuszących cenach, bardzo kuszących, ale postanawiamy się wstrzymać na ostateczne zakończenie lipcowej sprawy, która wakacje przerwała…. Kiedy już pewne, że wszystko ok, można zapomnieć o ostatnich wydarzeniach i lecieć, gdzie się chce, decyzja w kilka minut zapada i robimy rezerwację na wrzesień na Kos – wyjazd przez biuro podróży 8O . Jednak nie do końca jestem przekonana, co do samego miejsca noclegu (różne opinie o obiekcie) i kolejnego dnia nie potwierdzam rezerwacji (na miesiąc przed lotem w samolocie jest tylko 7 wolnych miejsc, i problemem nie jest brak dostępności ofert, tylko brak miejsc w samolotach... jednak brak Small Planet na podniebnej trasie zrobiło swoje). Ciężko samemu coś ogarnąć, bo ceny lotów nie zachęcają (Ateny znacznie podrożały :? , a ja w między czasie już wycieczki w wybranym regionie zaplanowałam :lol: ). Zwracamy się ponownie ku Turcji, ale po dokładnej analizie dobre hotele są w dość wysokich cenach, a te w przystępnej cenie to jednak średnie opinie mają…. Turcji podziękujemy.... Z ciekawości patrzę na oferty na Cypr i jestem mega zaskoczona cenami: tydzień all na Północnym Cyprze (tym tureckim) to koszt za naszą trójkę min. 6500 zł w październiku, na Południowym, greckim ceny jeszcze wyższe, bo ok. 8500 zł… No chyba na główkę upadli, a jak jeszcze pomyślę sobie ile rok wcześniej kosztował nas jesienny pobyt na Cyprze, i to ze zwiedzaniem i wynajmem samochodu to tym bardziej stwierdzam, że na główkę upadli…

Przeglądamy oferty wysp greckich i patrzymy, co tu można: Lesbos, ale za bardzo na północ jednak, więc mniej pewna pogoda, Kos – jakoś nie ma fajnych obiektów na noclegi, Rodos – ceny sporo wyższe niż na innych wyspach, a odrzuciłam wszelkie molochy, bo takich nie lubimy, Zakyntos – fajna oferta, choć obawiam się pogody, bo to jednak Morze Jońskie i końcem września, początkiem października już niepewnie… Z tego powodu całkiem odrzuciłam Korfu, no już całkiem na północy…. Jeszcze Kreta – są super apartamenty z basenem (wschodnia część wyspy), przy samym morzu, nawet ze śniadaniem w cenie za 900 zł za tydzień (przełom IX/X), ale lotu w akceptowalnej cenie nie ma, ba nawet w okolicy 600 zł nie ma co znaleźć... Przeglądamy, porównujemy, analizujemy pogodowe dane historyczne i w piątek popołudniu 6go września rezerwujemy wczasy w biurze podróży :lol: … Rezerwacja wytrzyma 24 h...
W sobotę 7-go września, za oknem leje i leje i raczej nie przestanie :? , idziemy do biura i potwierdzamy wyjazd i tak robimy sobie prezent w rocznicę ślubu :D :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 24.01.2020 21:23

Fajny prezent :lol: i fajnie, że piszesz :mrgreen:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 24.01.2020 21:24

piekara114 napisał(a): robimy sobie prezent w rocznicę ślubu :D :D

Bardzo jestem ciekawa szczegółów tego prezentu. :lol:
BTW, też się pobieraliśmy we wrześniu... :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα