Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lesbos leniwie...

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.04.2020 17:04

27.09.2019, piątek, dzień 3 c.d. Skamieniały Las

Po powrocie do apartamentu, nie daje mi spokoju fakt, że w "muzeum" w Sigri nie było tych wielkich pni drzew, którymi cały obiekt się szczyci. Przełaziłam teren bardzo dokładnie, no i ich nie było. Biorę się za szczegółowe przeglądanie broszur, które dostałam, analizę map google (co na telefonie jest jednak trudne) i wpadam na poszlakę…. Dokładne badanie w domu już po powrocie potwierdza, to co udało mi się ustalić, wtedy wieczorem, jedząc portokalopitę :mrgreen:

Muzeum Skamieniałego Lasu jest w Sigri i obok muzeum z wystawą jest ekspozycja pod chmurką. Ale to tylko jej niewielka część :!: :!: Duża część, znacznie większa obszarowo :!: jest gdzie indziej i dojazd do niej jest trochę inny. Jadąc od Anaxos nie należy dojeżdżać do Sigri, ale sporo wcześniej, już po przejechaniu przez miejscowość Antissa odbić w bok. Zgodnie z tym kierunkowskazem, choć nie kojarzę, żeby obecnie on przy drodze był, bo by mi się jakaś lampka w głowie zapaliła :? Co ciekawe, dosłownie kilka metrów dalej na skrzyżowaniu przy punkcie widokowym jest druga strzałka kierująca do Sigri – ale ona na Muzeum kieruje, co jadąc samochodem można nie doczytać szczegółów.... Więc przez wyjazdem należy sobie dobrze to poukładać, bo to nie jest to samo miejsce, do którego można dojechać dwoma drogami :!: Ten duży obszar pod chmurką podobno zwiedza się za free…

No tu nie byliśmy :evil: , wielkich okazów nie widziałam i czuję jakiś niedosyt :( …. A kolejny raz się tam nie udamy….

Co ciekawe to jeszcze nie koniec, bo w okolicy jest jeszcze coś ciekawego, a dalej z Lasem powiązanego….
Otóż w folderach i na nielicznych stronkach są też zdjęcia fragmentów drzew pod wodą i wygląda to na dostępne z plaży. Jakoś zakładam, że skoro przy naszej plaży w Sigri jest muzeum i ekspozycja, to ten pień będzie na tej plaży.
Obrazek

Też byłam w błędzie, bo plażę całą złaziłam… A pień jest za rogiem jak to się mówi, a dokładnie za półwyspem, który miałam z lewej strony i zamykał naszą plażę. Jest tam część Lasu nazwana Petrified Forest park of Plaka

Nie zapomnijmy jeszcze o Lesie na wyspie i przy jej brzegu (Morska cześć skamieniałego Lasu), ale o tym pisałam wcześniej….
No i oczywiście mapka, aby wszystko było jasne, gdzie co jest
Obrazek

Są też jeszcze „wykopki” z eksponatami przy samej drodze, ale ich nie zaznaczam, bo widać je z drogi, a poza tym to pewnie część z nich wywiozą, do którejś części parku, na co wskazywały obecne w tych miejscach gąsienice i części sprzętu….

Dla chcących zgłębić się w temat geoparków i Lasu w Sigri (choć więcej nie będzie) kilka przydatnych linków:
http://www.lesvosgeopark.gr/
http://www.petrifiedforest.gr/?lang=en
https://www.lesvos.com/petrifiedforestinformation.htm

Mam nadzieję, że teraz, jak ktoś postanowi odwiedzić Lesvos i pobłąkać się wśród skamieniałych drzew, to nie będzie miał już problemu trafić tam, gdzie chce….

Jak już wszystko jest jasne, to można kończyć już ten dzień….
Ostatnio edytowano 29.07.2020 10:31 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 28.04.2020 17:42

Uff ... trochę się napracowałaś nad mapką i tłumaczeniem co i jak.
Jakby co, to będzie jak znalazł.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.04.2020 18:02

Zrobienie mapki to dość szybko poszło, dużo więcej czasu samo rozpracowanie co i gdzie, bo nie dość, że są skąpe informacje w przewodnikach i w necie (choć im więcej się szuka, to jakoś więcej się i pojawia) to jeszcze przy opisach są pomieszane zdjęcia, odnośniki do miejsc i jest spore zamieszanie.
Mam nadzieję, że moje doświadczenie i rozpiska się komuś w przyszłości przyda.
:papa:

PS. Fajnie, że zaglądasz i komentujesz :D
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 28.04.2020 20:51

piekara114 napisał(a):[
…by następnie być zmuszonym do sforsowania sterty metalowej siatki leżącej już za narożnikiem
Obrazek

Nie wydaje Wam się, że ta metaloplastyka za siatką to jakieś świąteczne dekoracje.

piekara114 napisał(a):
trinity napisał(a):Pracownia archeologiczna... powala :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: może oni mają strajk :?: bo "mają za ciemno w pracy"... :oczko_usmiech:
Za ciemno mówisz :? Może to jest wytłumaczenie :smo:

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.04.2020 07:53

megidh napisał(a):Nie wydaje Wam się, że ta metaloplastyka za siatką to jakieś świąteczne dekoracje.
Dobrze wypatrzyłaś, świąteczna ozdoba :lol: Fajnie, że wpadłaś :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.04.2020 11:09

28.09.2019, sobota, dzień 4

Ranek wstaje piękny, choć jak tutaj dość wilgotny… Śniadanie (dość wcześnie dla nas) spożywamy oczywiście na balkonie ponownie obserwując poranny ruch i dostawę towarów door-to-door… Samochód mamy, więc w planie dziś kolejny dzień wyjazdowy. 28go września (ostatni weekend września) wypadały Europejskie Dni Dziedzictwa, a tym samym do większości muzeów i miejsc turystycznych wstęp jest darmowy. Plan tak ułożyliśmy, aby móc z tego skorzystać. Muzeum w Sigri nie brało w tym projekcie udziału, więc na sobotę zaplanowaliśmy wizytę w miejscu, które bezpłatne wejścia uwzględniało….
To jedziemy….
Za oknem krajobrazy zielone i bardzo miłe dla oka i wiążące się z naszym dzisiejszym celem….
Obrazek

Obrazek

Uwielbiam jazdę wśród greckich oliwkowych pól :hearts: :hearts:

W pewnym momencie rozglądam się za zjazdem w małą boczną drogę, która powinna nas doprowadzić do małych ciekawych ruin, ale przy drodze nie ma żadnego oznaczenia, ale przede wszystkim nie ma żadnego zjazdu, drogi czy nawet utwardzanego traktu :? …. No cóż, odpuszczam, to był potencjalny dodatek….

Jedziemy dalej, z każdym przejechanym kilometrem robi się mniej zielono….
Obrazek

….a po jakiś 30 minutach widzimy ponownie różowe ptaszyska, ale także je mijamy, wjedziemy tu później :mrgreen: …. Skręt w lewo w węższą drogę, trochę pod górkę i jesteśmy u celu……
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.04.2020 18:17

Trzymasz w napięciu ;) Tam coś jeszcze jest ciekawego w tej Grecji? ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.05.2020 14:41

Coś się tam jeszcze znajdzie :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.05.2020 14:42

28.09.2019, sobota, dzień 4 c.d.

Dzisiejszy odcinek jest pod znakiem….
Obrazek

…które o tej porze zaczynają nabierać koloru :D ….

Dojeżdżamy do Agia Paraskevi, które jest naszym celem, a dokładnie do…
Obrazek

Malutki parking jest po lewej stronie drogi, jeszcze przed powyższym kierunkowskazem, więc musimy się wrócić. Parę kroków po zaparkowaniu, przez główną bramę od strony ulicy, wchodzimy na teren muzeum...
Obrazek

Już mi się tu podoba :D Jest pusto, ładnie i czyściutko :D

Początkiem XX wieku lokalni producenci oliwy doszli do wniosku, że w kolektywie siła i założyli spółdzielnię w Agia Paraskevi, dokładnie w miejscu, w którym jesteśmy. Wspólnymi siłami wybudowano pierwszą prasę. Co ciekawe to pierwsza prasa była wykorzystywana przez ponad 50 lat do 1967 r., do czasu zamknięcia fabryki. Dochody z prasy przeznaczone były na edukację i działalność społeczną. Potem przyszedł czas popadania w ruinę i w latach 80-tych postanowiono zabezpieczyć budynek fabryki na lepsze czasy. W 2004 r. tutejsza gmina przekazała budynek i grunt pod muzeum. Celem muzeum jest promocja dziedzictwa przemysłowego Lesbos, w tym sektora oliwy z oliwek.

W kasie Museum of Olive Oil Production in Lesvos (https://www.piop.gr/en/diktuo-mouseiwn/ ... useio.aspx) potwierdzają, że dziś jest bezpłatne zwiedzanie, otrzymuję bezpłatną broszurkę i z uśmiechem na twarzy pan zaprasza nas do najbliższego budynku, a potem zwiedzanie za strzałkami. Muzeum znajduje się w oryginalnym budynku Spółdzielni, które oczywiście musiało przejść modernizację i już po przekroczeniu progu, jestem miejscem zachwycona. Są tu maszyny i urządzenia (oryginalne) stosowane przy wytłaczaniu oliwy. Jest prasa, wytłaczarka i urządzenie do oddzielania czystej oliwy od wody…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pod każdym urządzeniu jest tabliczka (po angielsku także) z krótkim opisem, a część opisów wyposażona jest w dokładne rysunki techniczne (super), ale i wizualizacje na małych ekranach jak przebiega cały proces wytłaczania oliwy (także super). Wrażenie robi też samo pomieszczenie, wysokie, z cegły, oryginalne, pełne światła. Do tego jest sporo przestrzeni, jest nas tu kilka osób, z przyjemnością można oglądać eksponaty, dodatkowo nikt z pracowników nie stoi Ci nad głową… Cała ta sala mnie zachwyca…
Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.05.2020 17:58

28.09.2019, sobota, dzień 4 – Muzeum Produkcji Oliwy

Z „pomieszczenia produkcyjnego” przechodzimy płynie do pomieszczeń zasilających w energię. Można tu zobaczyć i piece i urządzenia zasilające oraz młyny.

Obrazek

Obrazek

Oczywiście jest tego więcej, ale nie wszystko pokazuję. Dla przeciętnego turysty zainteresowanego tematem ilość urządzeń jest wystarczająca, nie przytłaczająca, co często jest zmora starych muzeów…
Wychodzimy na zewnątrz gdzie są ciągi niskich budynków kiedyś pełniące funkcję różnych magazynów.
Obrazek

Budynki są ciekawie zagospodarowane, bo w oknach (można otwierać sobie samodzielnie okiennice) są przygotowane wystawy i mini galerie. Zobaczyć możemy różne lokalne puszki wykorzystywane w sprzedaży oliwy…
Obrazek

…ale także grafiki i zdjęcia przedstawiające prace przy zbiorze oliwy czy przy jej produkcji…
Obrazek

…a w przejściu prawdziwe amfory do przechowywania oliwy
Obrazek

Obrazek

Budynki wewnątrz wykorzystane są także jako miejsce ekspozycji urządzeń, już nie tak ciekawych
Obrazek

…mała sala projekcyjna… sala do nauki wyposażona w komputery….ale także jako kolejne miejsce ekspozycji, ale dokumentów, wśród których są kopie i oryginały dokumentów zw. z powstaniem i funkcjonowaniem Spółdzielni, jej wyposażenia czy odbudowy. Forma bardzo ciekawa, miejscami zakasująca jak np. szuflady z ukrytymi dokumentami…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na zewnątrz oczywiście nie może zbraknąć kilku drzewek oliwek….
Obrazek

Obrazek

Błękitne niebo nad nami… pora pomyśleć o plaży….
Obrazek

Teren muzeum wykorzystywany jest także przy organizacji różnych imprez i eventów…
Na terenie zgrabnie ukryte za jednymi drzwiami są czyściutkie bezpłatne toalety, a w podcieniach kolejne, tym razem bardzo duże amfory….
Obrazek

Oczywiście mały sklepik także tu jest, ale tylko niewiele rzeczy związanych jest faktycznie z oliwkami i oliwą oraz mała kawiarnia Tu też otrzymujemy ankiety (wybraliśmy po angielsku) w celu oceny całego muzeum. Oczywiście piąteczka była :D

Wychodzimy….
Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.05.2020 21:04

28.09.2019, sobota, dzień 4 – Muzeum Produkcji Oliwy

Podsumowanie Muzeum:
- spędziliśmy w nim 35 min.
- muzeum warte obejrzenia, oczywiście takie muzea można znaleźć i w innych krajach czy pewnie i na innych greckich wyspach, ale to jest warte odwiedzenia
- muzeum zaskakuje swoją różnorodnością: podobnie jak to w Sigri dzień wcześniej (choć inna skala i bardziej powszechne eksponaty) muzeum nie jest przytłaczające i przeładowane ekspozycją, eksponaty i materiały są prezentowane w ciekawy, przystępny i zaskakujący sposób w pięknych budynkach.

Po tych dwóch muzeach (więcej nie było) stwierdzam, że Lesbos ma swój sposób na prezentację oferty muzealnej. Wiele polskich niewielkich muzeów mogło by się tam czegoś nauczyć….

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.05.2020 14:04

Widzę, że muzeum nikogo nie zainteresowało, więc jedziemy dalej.....

28.09.2019, sobota, dzień 4 c.d.

Siedzimy w aucie na parkingu pod muzeum, i co teraz :?: 3 miejsca mamy jeszcze w głównym planie, ale skoro jesteśmy w samym Agia Paraskevi, a w pobliżu są jakieś ruiny to może tam :?:
Podjeżdżamy do centrum miasteczka, raptem kilka metrów, i mały zoonk – znak podaje kierunek całkiem inny (nasz, na Anaxos), moje notatki pokazują inny kierunek, a nawigacja miejsca nie jest w stanie zlokalizować. Jest ciepło, nie chce nam się na siłę jechać i szukać więc odpuszczamy. Miałam w notatkach podane ruiny Sanktuarium Klopedi (Moni Palaiochristianiki Vasiliki Chalinadou) z ładną kolumnadą.
https://www.google.com/maps/place/Moni+ ... 26.3138446
Trochę żal, ale wszystkiego nie da rady zobaczyć, a wakacje to nie wyścig, zwłaszcza te w Grecji…. W tej okolicy jest też Klasztor założony w XVI wieku przez św. Ignacego Galliano (The Metochi of Taxiarchis Klopedi)

W całkiem innym kierunku miałam jeszcze zaznaczoną świątynię Afrodyty w Mesa (inne nazwy Sanktuarium Messona (Mesa Sanctuary)) https://www.google.com/maps/place/Templ ... 26.3047403

oraz starożytną Pyrra, gdzie także dostępne są jakieś kamienie, a część z nich, podobno, można oglądać pod woda tuż przy brzegu… Więc jak ktoś kiedyś, to może da więcej informacji w tym zakresie…

Rezygnujemy z poszukiwań i wracamy do realizacji naszego głównego planu, więc teraz pora na……
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 11.05.2020 17:05

piekara114 napisał(a):Na terenie zgrabnie ukryte za jednymi drzwiami są czyściutkie bezpłatne toalety, a w podcieniach kolejne, tym razem bardzo duże amfory….
Obrazek

Zanim zrozumiałam to zdanie, to moje pierwsze skojarzenie było takie, że te amfory to są kolejne toalety :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: .
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 11.05.2020 17:40

Czytam sobie i się inspiruję. Poprzypinałem na mapie Lesbos już kilka pinesek i kiedyś tam (może za rok?) bym sobie tamże pofrunął.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.05.2020 08:28

@megidh - rzeczywiście po czasie jak czytam, dziwnie to brzmi. Dla wyjaśnienia: budynek (dawne pomieszczenia do przechowywania) to parterowy jamnik. W części z podcieniami są właśnie to duże częściowo wkopane amfory, a powyżej nich jest cześć typowo budynkowa z drzwiami i tam są toalety i jakieś biurowe pomieszczenie. Fotki tej strony dziedzińca nie mam.....

Raphael napisał(a):Czytam sobie i się inspiruję. Poprzypinałem na mapie Lesbos już kilka pinesek i kiedyś tam (może za rok?) bym sobie tamże pofrunął.
:D Polecam wyspę na spokojne wakacje z dala od tłumów. Ciekawa jestem Co masz już na swojej liście :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα