Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lesbos leniwie...

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.02.2020 22:55

Po fajnym meczu Modeny z Cuciną mogłam na deser poczytać fajny odcinek :mrgreen:
Ze zdjęciami już lepiej ... ale liczę, że jeszcze się rozwiniesz w tej dziedzinie :smo:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 06.02.2020 08:54

No fakt, zdecydowanie jest poprawa.
Fajna wspinaczka i widoczki :lol:

Beatka jeśli chodzi o moja Turcję to wybrałam jakiś hotel 5* ze sporą ilością atrakcji i właśnie z takiej rodzinnej promocji skorzystałam, za 2 tygodnie w połowie sierpnia za naszą czwórkę wyszło 11 tyś.
:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.02.2020 21:13

Widoczki były bardzo fajne...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.02.2020 21:15

26.09.2019, czwartek, dzień 2 c.d.

Jesteśmy na tarasie przed wejściem do kościółka Panagia Glikofiloussa i możemy popatrzeć na samą Petrę, jej główną plażę, a za wzgórzem jest kolejna miejscowość (jeszcze większa) z twierdzą na skale…
Obrazek

Nad portalem jest zniszczony fresk…
Obrazek

…i wchodzimy na dziedziniec…
Obrazek

… który jest w sumie niewidoczny, bo prawie całą przestrzeń wypełnia kościół chrześcijański. Jako że zaraz kościół może być zamknięty, zaczynam od niego…
Obrazek
Kościół został zbudowany w XVIII wieku… Legenda głosi, że rybak będąc na morzu zgubił swoją ikonę Matki Boskiej, którą zawsze miał przy sobie. Kiedy łowił ryby w okolicy Petry, zobaczył słodkie zielone światło, które padało na wystającą wulkaniczną skałę. Rybak podążył do światła i kiedy znalazł się na szczycie skały, znalazł swoją zaginioną ikonę. Zielone światło pojawiało się przez jeszcze 3 dni, co rybak uznał za znak z nieba i postanowił w tym miejscu zbudować kościół. W kościele znalazła schronienie ikona Maryi Słodko Całującej, która jest na wyspie otoczona głębokim kultem. Święto patronki kościoła obchodzone jest bardzo hucznie w Petrze w dniu 15go sierpnia.
Obrazek

Obrazek

Sam kościół mnie nie zachwycił :? , nie ma w nim klimatu… Moją uwagę najbardziej przyciągnęła ambona…wygląda jakby wisiała w powietrzu…
Obrazek

Wychodzę na zewnątrz, tu jest zdecydowanie przyjemniej…
Obrazek

…zwłaszcza, że widoki są całkiem, całkiem…
Obrazek

Rozlega się dźwięk dzwona i dokładnie w tym samym momencie materializuje się starsza, oczywiście na czarno ubrana, pani i zamyka kościół… Koniec….
Obrazek

Znajduję moich Chłopaków i wychodzimy poza mury… Jeszcze ostatni rzut okiem…
Obrazek

…i zaczynamy schodzić w dół…
Obrazek

Po drodze mijamy Polaków z naszego lotu, których tego dnia i kolejnych jeszcze kilka razy mijamy…
Jesteśmy już pod sosenką wyrastającą z muru i patrzę jeszcze na kościół na skale…
Obrazek

…i znikamy w uliczkach Petry…
Obrazek
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 07.02.2020 00:10

Jak zajrzałam do Twojej relacji, to się zaczytałam... A chciałam tylko zacząć i stopniowo się delektować ciepłem, greckim klimatem...
I potwierdzam, że lubię Twoje opisy a odkrywanie Lesbos z Wami to przyjemność :smo:
Pozdrawiam :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.02.2020 09:26

Jak fajnie, że wpadłaś. Dawno Cię tu na forum nie widziałam...

trinity napisał(a):I potwierdzam, że lubię Twoje opisy a odkrywanie Lesbos z Wami to przyjemność :smo:
Dziękuję :D

A jakie Ty masz najbliższe plany? Coś na majówkę?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.02.2020 11:37

Proszę i Beti na zdjęciu w całej okazałości :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.02.2020 12:06

Już w kilku miejscach były zdjęcia "w całej okazałości" jak to napisałeś :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.02.2020 12:08

No toż mówię :)
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 07.02.2020 12:18

piekara114 napisał(a):Jak fajnie, że wpadłaś. Dawno Cię tu na forum nie widziałam...

trinity napisał(a):I potwierdzam, że lubię Twoje opisy a odkrywanie Lesbos z Wami to przyjemność :smo:
Dziękuję :D

A jakie Ty masz najbliższe plany? Coś na majówkę?

A zaczęłam na nowo tu zaglądać bo:
1. Trochę tęsknię za słońcem i widokami 8) a tu są
2. Byłam ciekawa, gdzie Maslinka nartowała (bo ja w tym roku niewiele i to w Czechach a nie w Austrii :evil: to choć trochę musiałam się nacieszyć sztruksikiem i widokami)
3. Poszukać nowych inspiracji...
4 ... i skończyłam remont to czasu mam więcej :D

Coś tam cały czas planuję.... jedne plany wychodzą a inne nie :wink:
Jednak w kwietniu, na święta lecimy do Aten (już rezerwacje dokonane) a czerwiec na długi weekend- Dolomity. I szukam jakiegoś pomysłu na wakacje :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.02.2020 12:30

To bogate plany masz na ten rok. Ja na razie tylko na lipiec mam Brać zaklepany...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.02.2020 22:50

26.09.2019, czwartek, dzień 2 c.d.

Po opuszczeniu kościółka na skale, wchodzimy w uliczki Petry. Słowo Πέτρα oznacza po prostu skała, kamień, więc już można się domyśleć od czego pochodzi nazwa miejscowości….
Chodzimy po tych kilku uliczkach…
Obrazek

….i trafiamy pod kolejny zabytek Petry - turecki dom Spiti Vareltzidaina, który jest pamiątką po panowaniu tureckim na wyspie (ten dom wcale tak łatwo znaleźć nie było mimo tylko kilku uliczek)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

…promenadą do samego końca, gdzie znajduje się główna miejska plaża, która jest już normalną żwirowo-piaszczystą plażą, a nie tym czymś od strony Anaxos… Ostatnie osoby korzystają z promieni słonecznych, a w czasie plażowania można popatrzeć na pobliską Turcję….jest prawie na wyciągnięcie ręki….
Obrazek

Kusimy się na typowego greckiego pita-gyrosa (tylko w Grecji jem, ale i tak rozsądek nie pozwala codziennie)….
Obrazek

….a towarzyszy nam kolejny zachód słońca….
Obrazek

Jutro rano mamy mieć podstawiony pod hotelik samochód, ale wpadamy na pomysł, aby odebrać go teraz, jeśli jest taka możliwość…. Przy promenadzie (w jej drugim końcu) znajdujemy naszą wypożyczalnię, w której jeszcze z Polski zarezerwowaliśmy samochód na 3 dni. Właściciel (?) czy tam pracownik jest zadowolony z naszej propozycji odbioru już teraz samochodu, ale okazuje się, że auto dla nas jest jeszcze w użytkowaniu, ale jak poczekamy trochę to on dowie się o której osoby będą chciały go zdać, bo mają go do dzisiejszego wieczoru. Ale szczerze nie chce nam się czekać, zwłaszcza, że nie wiadomo ile miało by to trwać, dziękujemy i umawiamy się na jutro tak jak było w rezerwacji… To czeka nas teraz powrót do domu na nóżkach…. Tego południa zrobiliśmy tylko 8,5km :D
W hotelu kolacja, porcja tuczącej portokalopito i chwila wypoczynku nad basenem, który jest cały do naszej dyspozycji…..
Obrazek

:papa:
Ostatnio edytowano 17.02.2020 10:26 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.02.2020 16:06

Długo będziecie spać? :? :smo:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 12.02.2020 16:44

mysza73 napisał(a):Długo będziecie spać? :? :smo:

piekara114 napisał(a): Tego południa zrobiliśmy tylko 8,5km :D

Zmęczyli się to śpią. :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.02.2020 17:44

Jak nikt nie puka to śpimy :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Lesbos leniwie... - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone