Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Leki-lista sporządzona pod kątem małych dzieci

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bargoo
Odkrywca
Leki-lista sporządzona pod kątem małych dzieci

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 26.07.2006 14:19

Witam. Moze komuś się przyda. Oto zawartość apteczki na okazję wyjazdu.
Lakcid
Rulid – dla dzieci
Eurespal
Rutinoskorbin
B- penaten
Woda utleniona
Pantenol, lub coś innego na oparzenia
Fenistil krople
Calcium
C-alertek
Węgiel
Zovirax
Fenistil żel
Nifuroksazyl
Suszone jagody
Smecta
Mleczko na żołądek
Opatrunki, plaster
Sanostol
Drosetux
Flegamina
Krople do uszu
Krople do nosa
Czopki – eferalgan
Żel na ząbki
Maść inchalacyjna
Riwanol
Woda utleniona
Spirytus
Maść z arniki
Ibuprom duży
Antybiotyk na górne drogi oddechowe, uszy
Otinum na uszy
wign
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wign » 28.07.2006 21:59

wow, osobna walizka na leki potrzebna.
Faktycznie - wiekszosc przydatna, warto zabrac. Troszeczke bym zmodyfikowal ale nie chce ingerowac w posta. Nie koniecznie wszystko jest dla malych dzieci...
pzdr
kiur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiur » 29.07.2006 19:10

Hmmmm, połowy leków z tej listy zupełnie nie znam.
Czy jest tu jakiś lekarz lub farmaceuta ???
Może by jeszcze napisać co do czego ???
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 29.07.2006 20:18

kiur napisał(a):Hmmmm, połowy leków z tej listy zupełnie nie znam.
Czy jest tu jakiś lekarz lub farmaceuta ???
Może by jeszcze napisać co do czego ???

Myślę , że tą listę naprawdę można znacznie skrócić :
Woda utleniona Opatrunki, plaster - na wszelkiego rodzaju urazy
Pantenol, lub coś innego na oparzenia
Calcium , C-alertek chyba tu chodzi o Allertec - uczulenia
Węgiel ,Nifuroksazyd i najważniejsze 2-3 litry przegotowanej wody na zatrucie , biegunkę

Zovirax - opryszczka
Fenistil żel - ukąszenia przez owady

i oczywiście przeziębienia- jakieś tabletki do ssania i ew antybiotyk-najprostszy dla dorosłych: Duomox dawka 2x1 g
a dla dzieci odpowiednik- Ospamox- dawka w zależności od masy ciała

oraz leki p/bólowe i p/ gorączkowe:
np:ibuprofen, paracetomol - co kto lubi , a dla dzieci paracetamol

Pozdrawiam. Krysia
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 29.07.2006 20:40

Ok.Zostałem wywołany do tablicy.
Lista podana powyżej jest zbyt obszerna,wiele leków się dubluje,więc postaram się napisać jakie leki wg mnie powinien posiadać nie związany z ochroną zdrowia cromaniak.

Antybiotyki(na liście powyżej Rulid)- nie bierzemy bo powinny być one podawane tylko po zbadaniu przez lekarza i na jego zalecenie.
Z tego co czytałem na forum z dostępem do lekarzy w Chorwacji generalnie nie ma problemu.

Leki p-bólowe:np.Pyralgin(działający też silnie p-gorączkowo)lub inny z grupy tzw.NLPZ np.podany wyżej Ibuprom.Dla dzieci przeciwbólowo i przeciwgorączkowo coś w syropie np.panadol.
Przy lekach p-bólowych(w cro chyba najczęściej stosowanych po nadmiernej degustacji np.travaricy)należy też wspomnieć o zabraniu
"mleczka na żołądek"czyli leku osłaniającego błonę śluzową żołądka np.może to być Alugastrin.

Leki p-alergiczne :np.calcium polfa w tabletkach musujących,dla dzieci w syropie,dobrze działa też Diphergan(sprawdzony na moich dzieciach :lol:) Można zabrać też Zyrtec - lek stosowany przy znacznie nasilonych objawach alergii.

Leki p-biegunkowe:Nifuroksazyd w syropie i w tabletkach,może być też podana wyżej smecta i lakcid

Leki na przypieczoną skórę:Najlepiej jest zaraz po intensywnym opalaniu wejść pod bardzo zimny prysznic,a jak to nie pomoże to wtedy np.Pantenol,lub zwykła maść z witaminą A

Poza tym mogą się przydać (oby nie) środki opatrunkowe-bandaże,plastry,gaziki i śr dezynfekcyjne np.woda utleniona,spirytus.
Ale to powiniśmy mieć też w apteczce samochodowej.

To chyba tyle.Jak mi się jeszcze coś przypomni to dopiszę.
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2006 21:30

wojan napisał(a):.....

Antybiotyki(na liście powyżej Rulid)- nie bierzemy bo powinny być one podawane tylko po zbadaniu przez lekarza i na jego zalecenie.
Z tego co czytałem na forum z dostępem do lekarzy w Chorwacji generalnie nie ma problemu.
......

Odkąd za antybiotyk w CRO przyszło mi wydać kilkaset złotych, zabieramy ze sobą jakiś popularny antybiotyk na wszelki wypadek. Oczywiście, gdyby przyszło do jego stosowania na pewno skonsultowałbym się z lekarzem. Co o tym sądzisz Wojan?
Pzdr
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 29.07.2006 23:00

Konsultacja jak najbardziej potrzebna.A,że leki w Chorwacji takie drogie :!: nie miałem najmniejszego pojęcia :cry:
Pozdrawiam.
wign
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wign » 30.07.2006 10:00

polecilbym zabrac Augmentin, antybiotyk I rzutu w wiekszosci przypadkow wystarczy, dosc lagodny; tylko uwaga: sprawdzic czy ktos nie jest uczulony na penicyline.
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 30.07.2006 10:05

Jak najbardziej Augmentin. Lecz jeszcze lepij Zinnat - antybiotyk który nie wchodzi w interakcje z żadnymi innymi lekami oraz napojami ( mam na mysli napoje %). Sprawdzone.
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 30.07.2006 10:32

Fajnie dywagujecie tylko ... kto oprócz lekarzy i ich rodzin ma tak po prostu recepty na antybiotyki??
Przeciez tego nie kupuje sie tak jak rutinoskorbinu w aptece. Do glowy by mi nie przyszlo wsuwanie samej na chybil trafil jakiegokolwiek antybiotyku - mimo ze z racji wykszt. jakies tam pojecie mam szczegoilnie o chorobach zwiazanych z przewodem pokarmowym i alergiami to jednak nie odroznie choroby wirusowej od bakteryjnej. Wg mnie wiezienie antybiotyku ( pomijam to ze wiekszosc z nich musi byc przechowywana z glowa i nie w upale ) jest jednak malo sensowne.
A juz stawianie sobie samemu diagnozy tym bardziej ;)

Wykresliłabym tez z listy Eurespal. Przepisalam liste Andrzeja - lekarz i ojciec w jednym wie co pisze.

Ja mam jeszcze zawsze ze soba NO-SPA ( rozkurczowy, kobietom sie szczegolnie przyda) i Disophrol ( ratuje skutecznie w przypadku kataru ).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2006 11:06

aneta_jacek napisał(a):Fajnie dywagujecie tylko ... kto oprócz lekarzy i ich rodzin ma tak po prostu recepty na antybiotyki??
Przeciez tego nie kupuje sie tak jak rutinoskorbinu w aptece.....

Lekarzowi szczerze powiedziałem, dlaczego mi jest potrzebny i bez problemu wypisał, a że był płatny 100 % nie czuję się, bym Państwo naciągnął na niepotrzebne wydatki.
Oprócz ceny jest jeszcze jeden aspekt. W moim przypadku "nieszczęście" przytrafiło sie w sobotę w nocy. Byłem wtedy w Primosten ( w końcu nie jest to jakaś dziura), ale punkt apteczny w niedzielę czynny był tylko rano (przegapiłem ten fakt :( ) i trzeba był zrobić wycieczke do apteki dyżurnej w Szybeniku. Tam kilka aptek , ale w niedzielę tylko jedna czynna, ale w takim miejscu, że bez pomocy miejscowych nigdy w życiu bym tam nie trafił (jak już robiłem n-te kółko po mieście i przejeżdżałem koło kawiarenki przy ulicy - od stolika i nie dopitej kawy wstał facet i ...popilotował mnie do dyżurnej apteki :!: - nie wiem czy w PL by się to zdarzyło).
Jeśli byłaby to mała miejscowość gdzieś na wyspie, z dala od wiekszego miasteczka i np. niedziela....to podtrzymuję to co napisałem w poprzednim poście.
Pzdr
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 30.07.2006 11:20

Kilkaset złotych za leki??? Ja kilka razy chorowałam w Chorwacji na zapalenie oskrzeli, zdarzały się też alergie ale nie pamiętam żebym wydała na leki więcej niż 150kn.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2006 11:43

Najprostszy antybiotyk (przepisany po szyciu dłoni przeciętej na nadmorskich kamieniach - zastosowanie profilaktyczne) kosztował mnie w 2004 roku ok. 430 zł.
Asiabube
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiabube » 30.07.2006 12:02

Ja do tego wszystkiego dodałabym jeszcze aviomarin :roll:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 30.07.2006 12:31

Tak jest Aviomarin i No-Spa jak najbardziej. :)
Próbowałem trochę ( jakieś 2 godziny) szperać w chorwackim necie za cenami leków i nic :( nie znalazłem.Dlatego krzyczę: RATUNKU :lol: :lol:
Leonie , "The Best"Januszu- pomóżcie :!:
I jeszcze pytanie do tych co załatwiają sobie antybiotyk na wyjazd - co z nim robicie gdy(czego wszystkim życzę)wracacie cali i zdrowi z wakcji z nienaruszonym lekiem?
A Slapola to chyba jednak ktos trochę naciągnął :evil:
Pozdrawiam.
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC