Ok.Zostałem wywołany do tablicy.
Lista podana powyżej jest zbyt obszerna,wiele leków się dubluje,więc postaram się napisać jakie leki wg mnie powinien posiadać nie związany z ochroną zdrowia cromaniak.
Antybiotyki(na liście powyżej Rulid)- nie bierzemy bo powinny być one podawane
tylko po zbadaniu przez lekarza i na jego zalecenie.
Z tego co czytałem na forum z dostępem do lekarzy w Chorwacji generalnie nie ma problemu.
Leki p-bólowe:np.Pyralgin(działający też silnie p-gorączkowo)lub inny z grupy tzw.NLPZ np.podany wyżej Ibuprom.Dla dzieci przeciwbólowo i przeciwgorączkowo coś w syropie np.panadol.
Przy lekach p-bólowych(w cro chyba najczęściej stosowanych po nadmiernej degustacji np.travaricy)należy też wspomnieć o zabraniu
"mleczka na żołądek"czyli leku osłaniającego błonę śluzową żołądka np.może to być Alugastrin.
Leki p-alergiczne :np.calcium polfa w tabletkach musujących,dla dzieci w syropie,dobrze działa też Diphergan(sprawdzony na moich dzieciach
) Można zabrać też Zyrtec - lek stosowany przy znacznie nasilonych objawach alergii.
Leki p-biegunkowe:Nifuroksazyd w syropie i w tabletkach,może być też podana wyżej smecta i lakcid
Leki na przypieczoną skórę:Najlepiej jest zaraz po intensywnym opalaniu wejść pod bardzo zimny prysznic,a jak to nie pomoże to wtedy np.Pantenol,lub zwykła maść z witaminą A
Poza tym mogą się przydać (oby nie) środki opatrunkowe-bandaże,plastry,gaziki i śr dezynfekcyjne np.woda utleniona,spirytus.
Ale to powiniśmy mieć też w apteczce samochodowej.
To chyba tyle.Jak mi się jeszcze coś przypomni to dopiszę.
Pozdrawiam.