Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Legenda "86-tki"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 18.07.2012 22:56

no dobra zle co to te ro-ro?
po mojemu chyba gęś
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 18.07.2012 23:00

Fatamorgana napisał(a):
arabesqa74 napisał(a):To trochę wyłamię się z tego zgodnego chóru :devil:
Wracając w ub.r. jechaliśmy właśnie sławną "86" i niestety nie zrobiła na mnie tak pozytywnego wrażenia, jak zareklamował ją infantasy. Ponieważ - moja wina :oops: - nie miałam spisanych żadnych "punktów kulinarnych", to przejechaliśmy (niedziela) przy kilku zamkniętych lokalach i głodni wjechaliśmy do "chrześcijańskiej" Słowacji, która nas w końcu nakarmiła.
Nie zaoszczędziłam specjalnie czasu, a nerwówka z trzema GŁODNYMI facetami w samochodzie, dobitnie zniechęciła mnie do dalszego eksperymentowania z trasą 86. Przynajmniej póki co :lol: :lol: :lol:
Z racji pomieszkiwania na prowincji i tułania się zawodowo autem po naszych polskich "drogach", chyba mam jednak większą frajdę jazdy autostradami :papa:

Nie bardzo rozumiem co tu piszesz... i jak się to ma do zalet tej drogi.
Ona nie słynie ani z nadmiernej ilości "punktów kulinarnych" ani sklepów.
Ma za to inne, niewątpliwe zalety, więc nie przeciągałbym takich błahych spraw na całość i nazywania tego "eksperymentem".
Wystarczyło zabrać coś papu na zapas a nie liczyć na ślepy los w takim zwłaszcza terenie...
Z samej mapy widać jak wół, że ta droga prowadzi głęboką prowincją a nie miastami i knajpami. Zresztą jak ja i inni opisywali- w miasteczkach i wsiach mijanych tamże jest taki brak życia, jakby tam poumierali niemal wszyscy...no więc komu te knajpy mają być otwarte... :lol: :wink:

Za brak rozumienia nie odpowiadam, a napisałam dokładnie to co Ty :D . Fakt, że nie planowałam jechać tą trasą i w związku z tym, nie czytałam informacji szczegółowych na jej temat. Dla mnie, przy pierwszym wyjeździe była właśnie EKSPERYMENTEM. Niekoniecznie trafionym. To, zdaje się, nie jest wątek o wyższości trasy nad trasą, a na forum wyraża się własne zdanie, niejednokrotnie indywidualne i odmienne od pozostałych. Brak knajp i ogólne wrażenie "zadupia" - odebraliśmy to dokładnie tak jak napisałeś.
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 19.07.2012 11:19

No faktycznie! To może być gęsina. Zatem polecam. Jest bardzo dobra.
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 19.07.2012 13:18

infantasy napisał(a):Kelner podrapał się po głowie i powiedział ni mniej ni więcej: ro - ro.

Struś........ :la: :nice: :lol:

A droga, jak droga.
Zaskoczony byłem jedynie prędkością polskiego busa (Sprinter), do którego się podczepiłem. Ale w miejscowościach brakło mi odwagi, by za nim nadążyć.... :(
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 19.07.2012 14:14

Włąsciciel się stara ,25h/doba otwarte a tu piszą nie ma gdzie zjeść!
Wstyd!

forum/viewtopic.php?p=782907#782907
Sztyrlic69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sztyrlic69 » 19.07.2012 22:48

Witam

Ja również jestem stałym bywalcem (raz w roku) tej "słynnej" drogi i w związku z tym moje pytanie czy w chwili obecnej są prowadzone jakieś prace drogowe na 86 ???

Pozdrawiam
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 20.07.2012 11:01

Wracałem 11 lipca br. Na obwodnicy Szombathely były prowadzone jakieś prace. Ruch wahadłowy. Myślę, że tego utrudnienia już nie ma. Moim zdaniem prce te polegały na wzmocnieniu nawierzchni, która lekko płynęła pod wpływem straszliwych upałów.
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 20.07.2012 13:36

Ja jechałem 86-tka i żadnych przezyć metafizycznych nie doznałem.
Wręcz byłem znudzony tą trasą. Wolno, długo, z częstymi patrolami policji. Tym samym w rubryce zalety: brak 8)

Zdecydowanie lepiej mi sie jedzie autostradami (choć od 3 lat to juz całkowicie Węgry omijam)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 20.07.2012 15:50

Kichol napisał(a):Ja jechałem 86-tka i żadnych przezyć metafizycznych nie doznałem.
Wręcz byłem znudzony tą trasą. [bWolno, długo, z częstymi patrolami[/b] policji. Tym samym w rubryce zalety: brak 8)

Chyba miałeś pecha, albo jakaś większa akcja była.
Bo ja jadąc tam i z powrotem 1.07 i 15.07 ani jednego patrolu nie widziałem i zero kłopotu z szybkością, choć jechałem wolnym busikiem, ale...średnia prędkość była ok i dość szybko przejechaliśmy.
Ale... to było od popołudnia do wieczora, więc wtedy ruch tam zamiera.
Wydaje mi się, że patrole to raczej tam u góry- os strony Csornej i Słowacji, bo tam większy ruch i więcej miejscowości. Najbardziej pusty odcinek- od połowy do końca jest chyba zawsze spokojny.
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 20.07.2012 16:56

Przepraszam, bo to trochę nie poleci w temat ale jaka jest zaleta jazdy autostradą ? Poza SZYBKO, oczywiście. Kiedyś oglądałem fajną przebitkę w naszej TV. Dotyczyła pewnej gospody na Mazurach. Opowiada właściciel: wpada kobieta do gospody i zamawia: "to tamto i jeszcze to" i zaraz pyta: za ile będzie? A właściciel (czy też osoba przyjmująca zamówienie w tej gospodzie) : za pół godziny. Za pół godziny?! Kobieta łapie się za głowę. A pani na wakacjach czy w pracy? Pyta gość. No na wakacjach .... .
ufff ... no to tylko współczuć takich wakacji (to już moje, heh). I tak samo jest z jazdą autostradą i drogami "innymi. W ciągu wieków udało mi się zjeździć trochę Bałkanów. Co zobaczyłem to moje. A że byłem 2 godz. później na miejscówce? Luz.
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 20.07.2012 21:01

infantasy napisał(a):Przepraszam, bo to trochę nie poleci w temat ale jaka jest zaleta jazdy autostradą ? Poza SZYBKO, oczywiście. Kiedyś oglądałem fajną przebitkę w naszej TV. Dotyczyła pewnej gospody na Mazurach. Opowiada właściciel: wpada kobieta do gospody i zamawia: "to tamto i jeszcze to" i zaraz pyta: za ile będzie? A właściciel (czy też osoba przyjmująca zamówienie w tej gospodzie) : za pół godziny. Za pół godziny?! Kobieta łapie się za głowę. A pani na wakacjach czy w pracy? Pyta gość. No na wakacjach .... .
ufff ... no to tylko współczuć takich wakacji (to już moje, heh). I tak samo jest z jazdą autostradą i drogami "innymi. W ciągu wieków udało mi się zjeździć trochę Bałkanów. Co zobaczyłem to moje. A że byłem 2 godz. później na miejscówce? Luz.

A jak odpowiem na Twoje pytanie - Bo lubię! Bez żadnych konkretnych argumentów, to co?
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 21.07.2012 13:49

Widokowo trasa 86 jest nudna jak flaki z olejem,jedzie się ponad 4 godziny po równinie tu i ówdzie zalesionej, do tego LPG jest chyba tylko w Szombathely. Jedyną (wcale nie małą) wg mnie zaletą tej trasy jest obecność smoczej knajpy w Csornej. Zdecydowanie ciekawszą i nieco szybszą jest trasa przez Budapeszt i Banską Bystricę, ale nie to ładne co ładne tylko co się komu podoba :-)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.07.2012 17:39

Mazur napisał(a):Czyżby słynna i omawiana knajpa w Csornej (z polskim menu) była w niedzielę zamknięta?
Mam propozycję aby podać w tym wątku namiary na dobre i sprawdzone punkty gastronomiczne i noclegi.

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=20144
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.07.2012 17:52

kropi napisał(a):Widokowo trasa 86 jest nudna jak flaki z olejem,jedzie się ponad 4 godziny po równinie tu i ówdzie zalesionej

Ale w nocy to chyba bez znaczenia,prawda?
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 21.07.2012 19:02

To na Wegrzech nie ma gór?
Czy tylko jak się jedzie autostradą to je widać? ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone