Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Legalność oprogramowania w laptopie/palmtopie na granicy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatboy » 06.07.2006 20:31

rich72 - przypadek tak odosobniony, ze az praktycznie niemozliwy :wink:

Dokladnie, jak ktos wczesniej napisal - nie dajmy sie zwariowac. A jezeli juz ktos naprawde sie obawia, to po prostu przejezdzajac przez granice, zamknac lapsa i polozyc gdzies pod inny bagaz, czy tam przykryc kocem i juz. Duzo jezdzilem z laptopem, a ostatnie wakacje w krajach, o zgrozo, nadal socjalistycznych (np. Serbia) i nikt problemow nie robil. Jedyne do czego sie przyczepili na granicy wegiersko-serbskiej to auto obwieszone flagami [jechalismy na siatkarski WorldLeague do Belgradu] i tekst jegomościa z kałachem w rece : "Evropa, Evropa ..." .

Naprawde, nie ma sie czego obawiac :-) Tak sobie mysle, ze czasami ludzie zamiast myslec o konkretnych sprawach zwiazanych z wyjazdem, zajmuja sie takimi szczegolami, ze to az glowa peka :wink: Skup się człowieniu na wyjezdzie, masz wakacje i mysl jak najmniej o jakichkolwiek maloprawdopodonych problemach :wink:

pozdrawiam
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 06.07.2006 20:45

Fatboy napisał(a):Naprawde, nie ma sie czego obawiac :-) Tak sobie mysle, ze czasami ludzie zamiast myslec o konkretnych sprawach zwiazanych z wyjazdem, zajmuja sie takimi szczegolami, ze to az glowa peka :wink: Skup się człowieniu na wyjezdzie, masz wakacje i mysl jak najmniej o jakichkolwiek maloprawdopodonych problemach :wink:

pozdrawiam

Wyluzuj trochę, co? Nigdzie nie napisałem, że przeżywam jakąś psychozę w tym zakresie. Wprost przeciwnie - kolega ma obawy, a ja jestem przekonany, że to w praktyce niemożliwe. Po prostu zapytałem, żeby zorientować się co inni na ten temat myślą i czy mają jakieś doświadczenia. A w ogóle to koncentruje się właśnie na ważniejszych sprawach.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.07.2006 12:13

przypadek tak odosobniony, ze az praktycznie niemozliwy

widzisz a jednak - choć w przypadku oprogramowania to jest mniej prawdopodobne to przy płytach cd z muzą jeśli masz np mazakiem opisane madonna - the best off lub coś w tym stylu to gliniarzowi od razu w oko wpadnie a szkoleń w różnych kierunkach obecnie mają i z zakresu walki z piractwem również :wink:
szarywg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szarywg » 10.07.2006 09:34

Audyt legalności oprogramowania (przynajmniej w Polsce) musi odbywać się w obecności biegłego (zazwyczaj jest to informatyk z odpowiednimi uprawnieniami), który stwierdzi czy rzeczywiście posiadany soft jest lewy. Sam dużo podróżuję z PDA i jeszcze nie miałem z tego tytułu żadnej rewizji.
Malena Lutka pozdrawiam :) .
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 10.07.2006 14:27

rich72 napisał(a):no to chyba przytoczę pierwszy autentyczny przykład - znajomy jechał w Polsce i w czasie jazdy grzebał w zmieniarce tak więc kilka płyt leżało na fotelu pasażera - zatrzymała do policja - smerf zobaczył płytki - skonfiskował i pobrał 100 PLN łapówy za niekierowanie sprawy do sądu grodzkiego.
Pytałem kilku kumpli którzy pracują w policji - odpowiedzieli zgodnie - miał prawo zatrzymać płyty (oczywiście wydając potwierdzenie konfiskaty jako materiał dowodowy którego znajomy nie dostał oczywiście) i mógł bez problemu smerf sprawę do sądu skierować

wydaje mi sie ze mozesz sobie zrobic sobie kopie na wlasny uzytek jezeli masz orginaly
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 10.07.2006 17:22

noyle napisał(a):
wydaje mi sie ze mozesz sobie zrobic sobie kopie na wlasny uzytek jezeli masz orginaly

Ano i mi sie tak wydaje. Na pewno jeśli idzie o dodatkowe oprogramowanie komputera. Więc co do muzy chyba podobnie. Inaczej ma sie sprawa np z takimi programami jak system (windows np). Tutaj jak sie ma oryginal to są naklejki na sprzęcie z hologramem. Też ne wiem jak wygląda sprawa z mapami gps.
Po prostu trzeba mieć oryginał. Tym bardziej jak sie chce brać kompa na wakacje.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 10.07.2006 20:17

przepisane z pierwszej pod ręką oryginalnej płyty:
"Wszelkie prawa zastrzeżone, kopiowanie i wypożyczanie oraz publiczne odtwarzanie zabronione"

nic nie pisze że na własny użytek można :?
Graf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Graf » 10.07.2006 21:51

Polecam lekturę ustawy o prawach autorskich, w ramach dozwolonego uzytku można mieć kopię nagrań audio i video posiadanych legalnych nosników, dotyczy to także kopii oryginałów posiadanych przez znajomych i rodzinę. Opis z płyt jest zerżniety z nośników z USA, gdzie jest to bardziej restrykcyjne. Jeśli chodzi o oprogramowanie to można zrobić jedną kopię zapasową.
A o tej łapówie trzeba było zgłosić.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 11.07.2006 08:10

myślę że masz rację tyle tylko że jeśli cię smerf sądem postraszy i rzeczywiście sprawa tam trafi to będziesz musiał udowodnić że posiadasz legalny produkt np w domu a to może nie być takie proste chyba że na szybko szukać w dobrych sklepach muzycznych :wink:
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 11.07.2006 11:13

rich72 napisał(a):myślę że masz rację tyle tylko że jeśli cię smerf sądem postraszy i rzeczywiście sprawa tam trafi to będziesz musiał udowodnić że posiadasz legalny produkt np w domu a to może nie być takie proste chyba że na szybko szukać w dobrych sklepach muzycznych :wink:

Znając podejście naszych policjantów do roboty papierkowej to straszenie sądem grodzkim to tylko dobry motyw do wyciągniecia łapówki (jak to napisał rich72- ..."kumpel dał 100 zł"...) a wystarczyło się postawić i powiedzieć a "pisz Pan ten wniosek" i gwarantuje, że pomyślałby o tym czy mu sie opłaca ganiać do sądu, na przesłuchania, wyjaśnienia itp. dla kilku pirackich płyt. A i tak sąd mógłby to uznac za małą szkodliwość społeczną i po sprawie.

A co do laptopa to w ubiegłym roku objechałem z nim SK, A, SLO, CRO, HUN i nawet by mi do głowy nie przyszło, że gdzieś ktoś mógłby mi chcieć spawdzać legalnośc moich programów ( a wszystkie są pirackie )

Ludzie zastanówcie się tak na "chłopski rozum" jak taki austryjacki czy włoski policjant miałby spawdzić legalność polskiej wersji jakiegoś programu?? Ze słownikiem w ręku?? :]
gosiak149
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiak149 » 12.07.2006 12:21

Nie wiem jak to jest w drodze do Chorwacji, ale na granicy polsko-niemieckiej Niemcy sprawdzali!
marmatmm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmatmm » 13.07.2006 06:48

Co sprawdzali czasami może nr sprzętu czy nie kradziony ale napewno nie oprogramowanie ? Nie wymyslajcie bajek !
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 03.08.2006 10:39

tak sobie myśle że jak ktoś kupuje laptopa i kradnie (przepraszam piraci )windows , jak kupuje palma i kradnie (przepraszam piraci ) mapy

to przecież można kupić merca a że benzyna jest droga to ją sie piraci na cpn odjeżdżając bez płacenia prawda ? można też spiracić prąd , radio samochodowe , portfel itd. itp.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Legalność oprogramowania w laptopie/palmtopie na granicy - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone