Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lato... zimą :) Dominikana Styczeń 2010

Nazwę Ameryki zaproponował w 1507 roku niemiecki kartograf, pochodzący z Alzacji, Martin Waldseemüller. Przypisywał on odkrycie Nowego Świata, jak wówczas określano nowo odkryty ląd, Amerigo Vespucciemu i na jego cześć nadał mu miano America. Jednym z najstarszych globusów, na którym pojawiła się nazwa Ameryka, jest Globus Jagielloński z 1508 roku.
ANITA:)
Cromaniak
Lato... zimą :) Dominikana Styczeń 2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 23.01.2010 09:11

I po raz kolejny przekonuje się, że jednak marzenia się spełniają :D i warto je mieć i żyć nadzieją że sie kidyś ziszczą. Ładnych parę lat temu po cichu zaczełam marzyć o tym aby pojechać kiedyś na Dominikanę. Wtedy jeszcze nie wiedziałam że może to się spełnić, bo taki wyjazd nie był w zasięgu naszych finansowych możliwości.
W tym roku w Wigilię zawitał do nas pod choinkę bardzo hojny Mikołaj pod postacią mojego męża :wink: i spełnił to marzenie :D To taki dla mnie gwiazdkowy prezent a dla niego prezent na okrągłe urodziny. Strasznie się ucieszyłam że zamiast wielkiej urodzinowej fety tak jak ja dwa lata temu wybrałam pobyt w Paryżu też na okrągłe urodzinki wolał przeznaczyć pieniążki na wyjazd.
Od świąt nic innego nie robię tylko żyję wyjazdem. Niesamowicie się cieszę jednak troszkę smutku gdzieś tam w środku mam i jakieś refleksje mnie nachodzą po tych wydarzeniach na Haiti. Z jednej strony smutne to jest że dla jednych los jest czasami bardziej łaskawy a dla innych tak bardzo okrutny.
Jedna wyspa, dwa kraje i tak odmienne w tej chwili ich życie. Przewertowałam internet w poszukiwaniu informacji na temat sytuacji na Dominikanie i tam życie toczy się swoim zwykłym karaibskim trybem. Więc mam nadzieję, że mimo tych wszystkich smutnych spraw wyjazd będzie udany.
Dzisiaj będziemy upychać walizki i w niedzielę nad ranem lecimy do Londynu skąd w poniedziałek przed południem mamy lot na Dominikanę do Puerto Plata a stamtąd jedziemy do miejscowości Sosua.
Rano o 4.30 odwoziłam męża na lotnisko bo leciał jeszcze dzisiaj do Dortmundu i temperatura na dworze mnie powaliła -18 brrrr aż mi się nie chce wierzyć że za dwa dni będziemy się wygrzewać przy +30.
To będzie nasz pierwszy wyjazd w takim typowym zimowym okresie do ciepłych krajów więc szok na pewno będzie duży 8)
Jeśli pozwolicie to po powrocie wrzucę parę fotek z tego podobno rajskiego kraju.
Ostatnio edytowano 25.02.2011 00:04 przez ANITA:), łącznie edytowano 2 razy
woka
Koneser
Re: Gdańsk -18, Sosua +30 Styczeń 2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 23.01.2010 10:05

ANITA:) napisał(a):Jeśli pozwolicie to po powrocie wrzucę parę fotek z tego podobno rajskiego kraju.

Ale, proszę Szanownej Pani ...oczywiscie że pozwolimy. :D :wink:

Fakt, wyjazd w momencie chyba nie najlepszym ( tu tragedia a tu szczęśliwy wczasowicz) ale takie już jest życie. Ponadto myślę, że madia też nagłaśniają jednokierunkowo.
Przypuszczam, że tam na miejscu będzie całkiem inny klimat informacyjny.
Po powrocie poproszę dużo zdjęć ( zdjęcia oglądam- pisać nie musisz)
Miłego wszystkiego. :D

ps.
Ja jako człek wybitnie ciepłolubny .... zazdraszczam Wam. :D :wink:
ja też tak chcem !! :wink:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 23.01.2010 12:22

Jejku!
W niedzielę ma być coś ok. -23 stopnie.
Różnica w temperaturze ... powalająca !!!
Będzie tego coś ok. pięćdziesięciu kilku stopni 8O :)

p.s. a gdyby TAM było za gorąco, to dla ochłody wystarczy sama myśl, jak TU jest :)

Ciepłych wspomnień po wyjeździe życzę :)
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 23.01.2010 15:04

Pewnie coś w tym jest, że kataklizm może odstraszać turystów, nawet jeśli to nie ten sam teren. Tym bardziej więc będą potrzebowali turystów, zainteresowania, gotówki i dlatego - moim zdaniem - należy jeździć w takie części świata.

Anita - najlepsze życzenia urodzinowe dla męża :D I też czekam na Twoją relację po szczęśliwym powrocie! :D

Kuszące rejony i wcale nie tak odległe (dla kieszeni :D )!!! Niedawno obserwowałam ceny biletów w różne miejsca w tamtych stronach i jest naprawdę tanio jak się dobrze poszuka! Gdyby nie tani bilet trafiony w inne miejsce, na pewno bym się w te okolice wybrała teraz :lol: Wszystko przede mną kiedyś, a przed Wami już teraz!!! Udanego wypoczynku! :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.01.2010 11:29

No to pięknie - poczekam.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 25.01.2010 11:48

Ehhh i ja się nie mogę również doczekać!
Chociaż moim marzeniem jest Dominikana i rejon Punta Cana z białym piaskiem.
Pozdrawiam i chyba nie muszę Wam życzyć udanej pogody 8) :D
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 25.01.2010 11:58

Anita wszystkieggo najlepszego Wam życzymy, miłego wypoczynku i przywieźcie nam trochę słoneczka :wink: na zdjęciach.

Radkowi 100lat

Obrazek
Ostatnio edytowano 17.02.2010 15:07 przez renatalato, łącznie edytowano 1 raz
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 25.01.2010 12:02

Gratuluję wyjazdu, też zazdraszczam :wink: i czekam ma relację po Waszym powrocie
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 11.02.2010 20:16

Dziękujemy za życzenia. Wyjazd pozostanie na pewno niezapomniany.
No cóż teraz czas wrócić do biało-śnieżno-mroźnej rzeczywistości :cry: ale pozostały wspomnienia, opalenizna i ....fotki :)

Obrazek
Ostatnio edytowano 11.02.2010 20:20 przez ANITA:), łącznie edytowano 2 razy
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 11.02.2010 20:18

Ale wklejaj mniejsze fotki 600 x 800, bo nam się forum rozjeżdża :)
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 11.02.2010 20:23

mutiaq napisał(a):Ale wklejaj mniejsze fotki 600 x 800, bo nam się forum rozjeżdża :)

już się poprawiłam :wink: to jakiś złośliwy chochlik się wkradł :lol:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 11.02.2010 20:34

Super!
No to czekam na więcej, bo to przepiękne miejsce!! :)))
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.02.2010 09:37

Szybko zleciało.
Ale są efekty - Przywiozłaś trochę ciepełka bo na słupku w okolicach zera. :wink:
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 12.02.2010 10:00

Oj za szybko,za szybko zleciało :(
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 12.02.2010 10:11

Witam

Daj nam jeszcze trochę słoneczka :wink:
Następna strona

Powrót do Ameryka Południowa