Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lato z Januszami

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
Aglaia
Cromaniak
Lato z Januszami

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 15.12.2023 11:40

Relacja jest zapisem naszej zeszłorocznej wyprawy. Zaczęłam ją pisać niedługo po powrocie ale przerwałam z braku czasu, dopiero teraz mogłam do niej wrócić. Trochę czasu już minęło, niektóre szczegóły się zatarły niemniej jednak coś tam jeszcze pamiętam. Mam nadzieję, że będzie ciekawie.

W 2022 r. COVID nieco odpuścił i wreszcie po dwóch latach tułania się po Europie można było wybrać się nieco dalej.

Plany były przeróżne – Turcja, Uzbekistan ostatecznie padło na Malezję a konkretnie malezyjską część Borneo. Wybór był podyktowany głównie tym, że podróżujemy z potomstwem a to nie specjalnie jest zainteresowane zwiedzaniem kolejnych kościołów, katedr, muzeów itp. Wiadomo – trochę zniosą ale nie za dużo ;-) . Dlatego wyspa, która jest jednym z najbogatszych ekosystemów na świecie, gdzie w naturalnym środowisku można zobaczyć takie cuda jak nosacze (czyli znane wszystkim z memów januszki), orangutany, słonie malajskie czy krokodyle wydała nam się idealnym miejscem i się nie pomyliliśmy.

Zdecydowaliśmy się na bilet typu multi-city – czyli lecimy do jednego miasta, a wracamy z innego. U nas padło na trasę Warszawa-Doha-Singapur, powrót do Europy był z Kuala Lumpur (też przez Doha). Wewnętrzne trasy robiliśmy lokalnym low costem Air Asia.

Pierwszy odcinek Warszawa-Doha-Singaupr przebiegł dość gładko. 3-godzinna przesiadka w środku nocy w Doha trochę dała nam się we znaki ale jakoś daliśmy radę – lot do Singapuru potomstwo prawie cały przespało. W Singapurze wylądowaliśmy popołudniem, kontrola paszportowo-covidowa trwała strasznie długo. Ponad godzinę po wylądowaniu wyszliśmy z lotniska. Do hotelu pojechaliśmy lokalną wersją Ubera czyli Grabem. 15 minut i byliśmy na miejscu. Hotel dość dobrze położony, z basenem na dachu, pokój mikroskopijny. Pierwszego dnia pary starczyło nam jedynie na wyjście na posiłek, popluskanie się w basenie i pójście spać.

Kolejnego dnia było już zdecydowanie ciekawiej. Ruszamy – czy są chętni?

IMG_8333.JPG

IMG_8392.JPG

IMG_8480.JPG

IMG_8575.JPG

IMG_8601.JPG

IMG_8981.JPG

IMG_8990.JPG
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 15.12.2023 12:17

Już byś przestała dręczyć :devil: :hearts:
Jestem :tak: Dżizus jakie kierunki Ty wynajdujesz :proszedzieki: :verryhappy:

pozdrawiam, Michał
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 15.12.2023 12:25

Te kierunki jeszcze przede mną, zatem jestem i notuję :D .
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 15.12.2023 13:00

majkik75 napisał(a):Już byś przestała dręczyć :devil: :hearts:
Jestem :tak: Dżizus jakie kierunki Ty wynajdujesz :proszedzieki: :verryhappy:

pozdrawiam, Michał

To był akurat totalny spontan. To były jeszcze czasy kiedy człowiek się zastanawiał gdzie można pojechać bez testów i jak tylko wpadła nam w ucho informacja, że Malezja zniosła obowiązek testowania tak prawie od razu kupiliśmy bilety - jakieś 2 miesiące przed terminem wylotu więc tym razem bez długiej logistyki.

wiola2012 napisał(a):Te kierunki jeszcze przede mną, zatem jestem i notuję

Super - fajnie że jesteś. Mam nadzieję, że zrobisz dobre notatki :lol: .
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 15.12.2023 13:09

Aglaia napisał(a):
To był akurat totalny spontan.

Szanuję kupowanie na spontanie biletów do Singapuru :cfaniak: :chytry:
Ale bardzo dobrze :) Powiedz, jeśli oczywiście możesz w jakim wieku masz dzieci?

podróżujemy z potomstwem a to nie specjalnie jest zainteresowane zwiedzaniem kolejnych kościołów, katedr, muzeów itp

Bardzo dobrze to rozumiem :proszedzieki:

pozdrawiam, Michał
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.12.2023 13:42

Znowu u Ciebie dużo ciekawej logistyki. Fajnie, że to dokładnie opisujesz :D Kierunek dla mnie mega egzotyczny. Z przyjemnością będę śledzić 8)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.12.2023 13:59

A w jakim okresie byliście na Borneo?

Aglaia napisał(a):To był akurat totalny spontan. To były jeszcze czasy kiedy człowiek się zastanawiał gdzie można pojechać bez testów i jak tylko wpadła nam w ucho informacja, że Malezja zniosła obowiązek testowania tak prawie od razu kupiliśmy bilety - jakieś 2 miesiące przed terminem wylotu więc tym razem bez długiej logistyki.
Jaki był poziom cen w tym okresie? Choć wiadomo ceny rok temu a teraz to przepaść....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.12.2023 14:22

Jeszcze jeden Janusz dołącza... :verryhappy:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 15.12.2023 15:05

majkik75 napisał(a): Powiedz, jeśli oczywiście możesz w jakim wieku masz dzieci?

Obecnie bąbelki mają 5 i 10 lat,

piekara114 napisał(a): Jaki był poziom cen w tym okresie? Choć wiadomo ceny rok temu a teraz to przepaść....

Wtedy za 4 bilety Qatar Airways zapłaciliśmy chyba nieco ponad 12k. Na tym kierunku lata sporo przewoźników więc konkurencja jest i czasem nawet jakaś promocja się trafi. Jak ktoś mieszka bliżej zachodniej granicy może pokusić się o lot z Berlina - przynajmniej w zeszłym roku do Singapuru latał low cost Scoot ale cena nie była dla nas na tyle atrakcyjna żeby dodatkowo jechać do Berlina.

3 loty wewnętrzne kosztowały nas w sumie niecałe 5k z tym, że cenę znacznie podnosiły 2 szt. bagażu rejestrowego.

piekara114 napisał(a):A w jakim okresie byliście na Borneo?

Lipiec - pora sucha. Ale i tak padało :rotfl:

Maslinko, Januszu - witajcie - miło was widzieć :D
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 15.12.2023 16:01

Aglaia napisał(a):Wtedy za 4 bilety Qatar Airways zapłaciliśmy chyba nieco ponad 12k.

Jedyny żart jaki w tym wątku pasuje to: no tutaj nie da się przyjanuszować :rotfl: :lezekwicze:

pozdrawiam, Michał
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.12.2023 08:42

OMG

oMG

OMG......
Janusz numer 1973 ładuje się na te dziewicze dla mnie lądy!
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.12.2023 09:22

No popaczę chociaż, bo się nie wybieram.
Szacun za odwagę i logistykę. Ja czasem nie ogarniałem kilku lotnisk w EU. Ale to było płd Europy - więc trochę się wytłumaczyłem.

Mam nadzieję, że wróciliście bez niespodzianek w jelitach jak znajoma.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 16.12.2023 10:46

majkik75 napisał(a):
Aglaia napisał(a):Wtedy za 4 bilety Qatar Airways zapłaciliśmy chyba nieco ponad 12k.

Jedyny żart jaki w tym wątku pasuje to: no tutaj nie da się przyjanuszować :rotfl: :lezekwicze:

pozdrawiam, Michał

No byłoby by trudno :rotfl: . Ale bilety to zdecydowanie najdroższa część tej imprezy. Na miejscu (poza Singapurem) nie jest drogo.

tony montana napisał(a):Janusz numer 1973 ładuje się na te dziewicze dla mnie lądy!

Witamy, witamy :D

te kiero napisał(a):No popaczę chociaż, bo się nie wybieram.
Szacun za odwagę i logistykę. Ja czasem nie ogarniałem kilku lotnisk w EU. Ale to było płd Europy - więc trochę się wytłumaczyłem.

Mam nadzieję, że wróciliście bez niespodzianek w jelitach jak znajoma.

Witamy, witamy :D . Lotniska były dwa i to takie z raczej górnej półki. Nie sposób nie ogarnąć :lol: .

Wróciliśmy cali, zdrowi i bez żadnych dodatkowych pasażerów na gapę.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 16.12.2023 10:58

Jet-lag dopadł nasze potomstwo. Obudzili się o drugiej w nocy więc było ciekawie. Zjedliśmy cały zapas ciastek, wypiliśmy zapas wody i jakoś udało się pójść spać. Wstaliśmy tak późno, że spóźniliśmy się na hotelowe śniadanie. Zjedliśmy coś na mieście i pojechaliśmy do ogrodów botanicznych.

Absolutnie fantastyczne miejsce, które z czystym sumieniem polecam każdemu kto odwiedza Singapur. Dla nas nie do przejścia w jeden dzień – udało się zobaczyć część dla dzieci, część poświęconą lasom tropikalnym i ogród orchidei.

IMG_8223.jpg

IMG_8227.jpg

IMG_8230.jpg

IMG_8240.JPG

IMG_8244.JPG

IMG_8248.JPG

IMG_8249.JPG

IMG_8284.JPG

IMG_8291.JPG

IMG_8292.JPG

IMG_8318.JPG

IMG_8321.JPG

IMG_8329.JPG

IMG_8362.JPG

IMG_8363.JPG

IMG_8364.JPG

IMG_8314.JPG

Na miejscu zjedliśmy też lunch. Po ogrodzie biegają kury, azjatyckie wiewiórki, żółwie i …. warany (od tych ostatnich dzieciarni nie dało się odciągnąć).

IMG_8281.JPG

IMG_8235.JPG

IMG_8311.JPG

IMG_8276.JPG

IMG_8262.JPG

IMG_8255.JPG

IMG_8221.jpg

Ogród jest ogromny nie zdążyliśmy zobaczyć wszystkie co sobie założyliśmy.

Wieczorem pojechaliśmy na Singapur Flyer żeby popatrzeć na miasto z góry. Kolejka była długa ale szybko szło. Bardzo nam się podobało – dzieciom trochę mniej – dla nich za długo i za zimno (niestety klima w południowej Azji naprawdę mrozi) – ale dały radę.

IMG_8388.JPG

IMG_8384.JPG

IMG_8377.JPG

IMG_8374.JPG

IMG_8372.JPG

IMG_8370.JPG

Po powrocie do hotelu udało się jeszcze popluskać w basenie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.12.2023 15:20

To to czerwone takie wiszące warkoczowe, widziałem ostatnio w Gliwicach 8) w egzotarium oczywista...

Ciekawe czy będą wieże Petronas :idea:
Następna strona

Powrót do Azja