Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lato w Austrii.

Około 1/4 ludności Austrii mieszka we Wiedniu – stolicy kraju. Jest to głównie spowodowane górzystym, alpejskim krajobrazem. Wodospad Krimml jest największym europejskim wodospadem (380 metrów wysokości). Największy szmaragd na świecie jest wystawiony w Wiedniu (2860 karatów).
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 18.08.2009 06:25

My tez planujemy wracac z Chorwacji przez Austrie, wstepny plan zakłada przejazd Grosslockner Hochalpenstrasse, a potem nocleg w okolicach Zell am See ( jedna albo dwie noce ). No i chcielibysmy zaliczyć jakąs jednodniową wycieczke w wysokie Alpy. Ma może ktos jakies sugestie ? Myslałem o tym, żeby wjechać na Kitzenhorn, potem zjechac troche niżej i gdzies tam połazić, czy to jest dobry pomysl ? Może jakieś namiary na stosunkowe tanie noclegi ? Bo to widziałem w necie nie nastraja optymistycznie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.08.2009 10:21

JoannaG napisał(a):Ja myślałam o godzinie, góra dwóch, warto na tak krótko?

Ja nie byłem w Minimundus, ale myślę że na dwie godziny warto :D
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 18.08.2009 20:50

JoannaG napisał(a):Jak zwykle niezawodny Pan Janusz :) Bardzo dziękuję :)

Ja myślałam o godzinie, góra dwóch, warto na tak krótko?

Joasiu jak najbardziej warto. Twoim chłopakom tym małym i oczywiście dużemu na pewno się tam spodoba. Oprócz budowli w Minimundus jeżdżą miniaturowe kolejki, pływają miniaturowe statki oraz startuje rakieta w kosmos. Po prostu bajka :lol:
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 18.08.2009 21:02

woojtekg napisał(a):My tez planujemy wracac z Chorwacji przez Austrie, wstepny plan zakłada przejazd Grosslockner Hochalpenstrasse, a potem nocleg w okolicach Zell am See ( jedna albo dwie noce ). No i chcielibysmy zaliczyć jakąs jednodniową wycieczke w wysokie Alpy. Ma może ktos jakies sugestie ? Myslałem o tym, żeby wjechać na Kitzenhorn, potem zjechac troche niżej i gdzies tam połazić, czy to jest dobry pomysl ? Może jakieś namiary na stosunkowe tanie noclegi ? Bo to widziałem w necie nie nastraja optymistycznie.

Noclegu radzę szukać nie w Zell am See ale raczej w okolicznych mniejszych miejscowościach np. Bruck, Piesendodf, Maishofen. Każda z nich posiada Tourismusverband ( biuro informacji turystycznej oznaczone zieloną literką "i" ). Tam pracownicy chętnie pomagają w znalezieniu noclegu.
Propozycją na jednodniową wycieczkę może być wyjazd nad Weisssee ( o czym piszę wcześniej w tym wątku) lub wycieczka do doliny Kapruner Tal i zwiedzanie jezior zaporowych.
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 18.08.2009 23:00

Ewa Zuber napisał(a):
JoannaG napisał(a):Jak zwykle niezawodny Pan Janusz :) Bardzo dziękuję :)

Ja myślałam o godzinie, góra dwóch, warto na tak krótko?

Joasiu jak najbardziej warto. Twoim chłopakom tym małym i oczywiście dużemu na pewno się tam spodoba. Oprócz budowli w Minimundus jeżdżą miniaturowe kolejki, pływają miniaturowe statki oraz startuje rakieta w kosmos. Po prostu bajka :lol:

Super :)
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 19.08.2009 06:54

Ewa Zuber napisał(a):
woojtekg napisał(a):My tez planujemy wracac z Chorwacji przez Austrie, wstepny plan zakłada przejazd Grosslockner Hochalpenstrasse, a potem nocleg w okolicach Zell am See ( jedna albo dwie noce ). No i chcielibysmy zaliczyć jakąs jednodniową wycieczke w wysokie Alpy. Ma może ktos jakies sugestie ? Myslałem o tym, żeby wjechać na Kitzenhorn, potem zjechac troche niżej i gdzies tam połazić, czy to jest dobry pomysl ? Może jakieś namiary na stosunkowe tanie noclegi ? Bo to widziałem w necie nie nastraja optymistycznie.

Noclegu radzę szukać nie w Zell am See ale raczej w okolicznych mniejszych miejscowościach np. Bruck, Piesendodf, Maishofen. Każda z nich posiada Tourismusverband ( biuro informacji turystycznej oznaczone zieloną literką "i" ). Tam pracownicy chętnie pomagają w znalezieniu noclegu.
Propozycją na jednodniową wycieczkę może być wyjazd nad Weisssee ( o czym piszę wcześniej w tym wątku) lub wycieczka do doliny Kapruner Tal i zwiedzanie jezior zaporowych.

dziekuje za rade, zwłaszcza odnosnie tych noclegów,
byłaś może na Kitzenhorn ? mysle, że ta jednodniowa wycieczka to będzie lodowiec, pytanie tylko który ? albo ten twój Weisssee albo własnie Kitzenhorn, plan byłby taki: wjazd na sama góre, jakiś dwugodzinny spacer połączony z sesją zdjęciową
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 19.08.2009 08:15

Byłam wiele lat temu w Zell am See, bardzo fajna miejscowość ale faktycznie niebyt tania i tak jak Ewa napisała lepiej nocować, w którejś z mniejszych miejscowości.

Na wycieczkę polecam wodospady w Krimml, ok. 55km. od Zell am See.
Wodospady są przepiękne i robią duże wrażenie ale warto iść dalej (większość turystów ogląda jedynie wodospady), za wodopadami rozciąga się niezwykle malownicza dolina :)

Zdjęcie niestety kiepskiej jakości (skan):

Obrazek

Pozdrawiam :)
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 19.08.2009 08:26

I ja wtrące dwa słowa i odpowiem Joasi czy warto się wybierać do Minimundusa na 2 godziny....

Nie za bardzo :cry: - tam naprawdę jest co oglądać - przez 2 godzinki zdążycie tylko "przelecieć" obok atrakcji a np. na start kosmicznego wahadłowca trzeba poczekać bo odbywa się co jakiś czas Są huśtawki na których być może dzieci będą się chciały pobawić, jest sklep z pamiątkami, w którym jest kolejka.... . Fajną pamiątką jest zdjęcie, które tajemniczy fotograf :D robi wchodzącym do parku a potem - przy wyjściu - widzisz siebie na pięknej pocztówce, którą możesz kupić albo nie - ja ją polecam bo jest świetną pamiątką.

Jest tam zawsze tłum i samo "odczekanie' aż ktoś odsunie się, żebyś i Ty mógł zrobić zdjęcie swojej rodzince czasami trwa wieki !

Moim zdaniem, trzeba na to miejsce przeznaczyć przynajmniej ze 4 godzinki.
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 19.08.2009 10:36

No my tyle czasu mieć nie będziemy :(

W nocy wyjedziemy z Częstochowy (tak koło 3) i po jakiś 9-10godz. dojedziemy w okolice Klagenfuru, czyli tak koło 13:00.
I wpradzie do Lesce (koło Bledu) nie mamy już daleko, jakaś godzinka drogi ale nie chcemy zbyt późno przyjeżdżać na camping.

Jeszcze nad tym pomyślimy...
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 19.08.2009 13:22

Joasiu - niedaleko macie do Inwałdu (pomiędzy Bielskiem a Wadowicami) tu mamy swój polski "Świat w miniaturze" - budowle są dokładnie tej samej wielkości ponieważ są w tej samej skali, również jeżdżą malutkie pociągi.... Inwałd ciągle się rozbudowuje (Minimundus też się zmienia) i myślę sobie, że skoro macie tak mało czasu, to może lepiej oszczędzić pieniążków i przeznaczyć te 2 godzinki na jakąś mniej czasochłonną atrakcję a tegoroczny niedosyt zaspokoić pourlopowym Inwałdem? - też ze 4 godziny potrzebne lekką ręką.

Minimundus jest piękny ! i naprawdę nie wyjdziecie stamtąd po dwóch godzinach :D - żeby nie było, że nie uprzedzałam :D :D :D
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 19.08.2009 13:30

Tak, wiem o Inwałdzie, planujemy ale słyszałam, że latem są tam tłumy i odłożyliśmy na jesień :)

Dziękuję za informację :)
FMJacket
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) FMJacket » 17.05.2010 17:45

W 2007 roku jadąc do Chorwacji z Ostrzeszowa i mając za towarzyszy pordóży żonę i 10 letnią córkę postanowiłem pokazać im coś po drodze. Przypadkiem w jakimś programie telewizyjnym usłyszałem o wyżej wymienionym parku. Z domu ruszyliśmy około 10-tej w piątek mając wolny ten dzień również.
Nie mając zupełnie pojęcia o trasach, autostradach, winietach, bez GPS-a pojechaliśmy Wrocław-Kudowa- jakieś wioski po czeskiej stronie , jakieś na terenie Austrii. Dobrnęliśmy w końcu do Wiednia, gdzie koniec języka za przewodnika i trafiłem na pożądaną autostradę. A co tam, nie idzie wszak o deptanie pedału, ani ja kogut, żeby deptać, ani tym bardziej słowo pedał jakoś mi nie pasuje.
Wyjechaliśmy w stronę Klagenfurtu i koło 19-tej znalazłem jakieś może 15-18 km przed motel przy jakiejś stacji. Kosztowało nas to wtedy 80 EUR, ale co tam. To w końcu urlop i "Zagramanica" musi kosztować.
Przespaliśmy się, rankiem wyjechaliśmy z motelu i po 2 km trafiliśmy na 2 godzinny korek. Uroki podróży. Była sobota, piękna pogoda, 14 lipca, żar z nieba. Do Minimundus wchodziliśmy koło 10.30 Z tej racji, że straciliśmy sporo czasu w korku musieliśmy w szybkim tempie, bo tego dnia chcieliśmy jeszcze zobaczyć co nieco w Lubljanie.
Potwierdzam. 2 godziny na tę atrakcję to tak po japońsku, pstryk fotka, pstryk fotka, kupić katalog obiecując, że się doczyta co to za obiekty w pomniejszeniu widzieliśmy i chodu. Uważam, że na Minimundus, znajdującą się na lewo od bramy wejściowej atrakcję z dinozaurami (szczegółów nie znam nie byliśmy), znajdujące się opodal jezioro, gdzie można popłynąć stateczkiem czy znajdujący się na prawo od jeziora bardzo ładny park można spokojnie zarezerwować jeden dzień.
Ostatnio edytowano 30.05.2010 11:32 przez FMJacket, łącznie edytowano 2 razy
FMJacket
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) FMJacket » 17.05.2010 18:08

...
Poprzednia strona

Powrót do Austria - Österreich

Lato w Austrii. - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone