Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lato 2008- studencki wyjazd- gdzie, czym i jak??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bibcia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bibcia » 20.01.2008 16:04

Witam wszystkich którzy mogą nam pomóc. Jest nas 6 do 8 osób i planujemy wyjazd w sierpniu do Chorwacji na 7 do 10 dni. Pieniążków mamy przeznaczone tak 1500 do 1700 na osobę. Ale nie mamy pojęcia co dalej: pierwsze pytanie jakie się nasuwa to czym jechać: autko, autokar? Następnie gdzie: chcemy jakąś uroczą miejscowość z ślicznymi plażami, zatoczkami, nie największą ale taką żeby był wybór restauracji, knajpek i sklepy. I żeby w okolicy było co pozwiedzać: może jakiś rejs na wyspę, albo ładne zabytkowe miasto, park narodowy??? I na koniec gdzie mieszkać: kwatera prywatna czy hotel? I czy wyżywienie lepiej mieć w cenie czy czy nie? Jeny tyle dylematów :roll: Prosimy o pomoc, do sierpnia jeszcze czas ale lepiej już wcześniej się zastanawiać :D
Dr.Watson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 20.01.2008 17:28

Lepiej jedzcie samochodem.
Na 4 os/samochód wychodzi taniej.
Ponadto do samochodu lepiej wziąść prowiant z Polski .
Wyjazd 2-ga połowa sierpnia ,tez taniej i luźniej.
Co do miejsca pobytu to sami musicie zdecydować co Was interesuje,co chcecie zwiedzać i robić.
Poszperajcie na Tym forum i wyróbcie sobie zdanie.
ponadto dobrze najpierw przeczytać kilka przewodników ,aby wiedzieć co można oczekiwać w danym regionie i mieście.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 20.01.2008 17:47

Jeżeli byłoby to 8 osób to zastanowiłbym się nad wynajęciem powiedzmy mikrobusu typu ford transit disel. Przykładowo, znalazłem w necie firmę gdzie za 10 dni kosztuje to ok.3000 zł + dopłata za przekroczenie limitu kilometrów (ponad 200 km/dzień - 30 gr/km).
Jeżeli sierpień to kemping chyba wyjdzie najtaniej i największa szansa na mieszkanie w kupie.
Do takiego busa moozna wziąc ok 500 kg bagażu więc oprócz rzeczy osobistych i sprzętu kempingowego trochę żarełka też się zmieści.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 20.01.2008 19:37

gospodarz napisał(a):Jeżeli byłoby to 8 osób to zastanowiłbym się nad wynajęciem powiedzmy mikrobusu typu ford transit disel. Przykładowo, znalazłem w necie firmę gdzie za 10 dni kosztuje to ok.3000 zł + dopłata za przekroczenie limitu kilometrów (ponad 200 km/dzień - 30 gr/km).
Jeżeli sierpień to kemping chyba wyjdzie najtaniej i największa szansa na mieszkanie w kupie.
Do takiego busa moozna wziąc ok 500 kg bagażu więc oprócz rzeczy osobistych i sprzętu kempingowego trochę żarełka też się zmieści.

30 gr/km to chyba jakaś pomyłka ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.01.2008 21:24

AndrzejJ. napisał(a):
gospodarz napisał(a):Jeżeli byłoby to 8 osób to zastanowiłbym się nad wynajęciem powiedzmy mikrobusu typu ford transit disel. Przykładowo, znalazłem w necie firmę gdzie za 10 dni kosztuje to ok.3000 zł + dopłata za przekroczenie limitu kilometrów (ponad 200 km/dzień - 30 gr/km).

W rentcarach raczej nie ma limitów km
Placisz za dzien.
Bibcia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bibcia » 20.01.2008 21:25

chcemy jechać na ostatnie 10 dni sierpnia, no ale właśnie nie wiemy czy lepiej załatwiać jakiś gotowy wyjazd z biura czy taniej jednak wyjdzie na własną rękę. Tylko co wtedy z jedzeniem? Bo gotować na wakacjach to na pewno nie będziemy. Jak tam z posiłkami w jakiś barach? No i najważniejsze miejsce bo nie mamy pojęcia w jaki rejon sie skierować. Kto ma jakieś niezapomniane, godne polecenia miejsce?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 21.01.2008 08:51

Taką wyprawę odbylem 11 lat temu - to byl mój pierwszy raz w Cro. grupa 8 osobowa. Jechaliśmy autobusem , mieliśmy oplacony tylko transport . Wylądowaliśmy na Makarskiej Rivierze - Podgora. Ale co do miejscowości to zdecydowaliśmy sie dopiero na miejscu. Kupiliśmy bilet w biurze podróży Croatia - teraz jest lepszy wybór firm transportowych.
Wynajęcie busa moim zdaniem to droższy pomysl (wynajem, paliwo,winietki)ale i wygodniejszy.
cena transporu jest również uzalżniona od miejsca więc może lepiej pn. Dalmację?
Jechalbym w ciemno , ludziom mlodym(studentom) lepiej się negocjuje cenę -nie powinniscie zaplacić więcej niż 12 E.
auganov
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auganov » 27.01.2008 09:29

ja proponuję Ci Bibcia, abyś "zdobył" od znajomego lub od znajomego tego znajomego busa, najlepiej diesla. Do takiego autka zapakujesz siebie, znajomych i cała masę bagażu. Na miejsce wypoczynku wybierz Dalmację. Jesteście młodzi, chcecie wypoczywac i się bawić, więc wg. mnie najlepszym miejscem dla Was byłaby Makarska lub jej okolice. Znajdziesz tam knajpki, dyskoteki , blisko jest Split z całą masą rozrywek i miejsc do zwiedzania, a poza tym Makarska leży u podnóża masywu górskiego Biokovo więc bylibyscie prawie w górach. Jeżeli nie Makarska, to rozważ każdą inna miejscowośc od Zadaru na południe, czyli w Dalmacji- tj. za masywem górskim Velebit, gdzie jest inny , cieplejszy klimat niż w północnej części Chorwacji. Jedzenie jest w Chorwacji ok. 2 razy droższe niż w Polsce i należałoby rozważyc, czy nie zabrać ze soba "zapuszkowanych" posiłków. po pierwsze - tanio, po drugie nie trzeba nic gotować, tylko podgrzać zawartośc i choćby raz dziennie cos ciepłego zjeść. W mojej ocenie najlepszym rozwiązaniem byłaby kwatera prywatna. W takiej grupie łatwo znależć tanią kwaterę za ok 10 ero /os. Mając auto możesz przemieszczac sie gdzie chcesz i kiedy chcesz, dojazd do Dalmacji jest wyśmienity- jadąc autostrada w 6-8 os. 100 czy 200 km dalej czy bliżej nie ma żadnego znaczenia w kosztach. W przybliżeniu trzeba przyjąć,że koszt przejazdu w obie strony to kwota ok. 1200 zł. ( paliwo, winietki) zakładając, że auto spala ok. 8 l ON/100 km. Wynajecie samochoidu w wypożyczalni znacznie podwyższy te koszty. Życze miłego wypoczynku.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 27.01.2008 12:36

AndrzejJ. napisał(a):

O 22% vatu.:oops: Poza tym oferta była tylko dla firm więc trzba by organizować wyjazd przez klub studencki
Bibcia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bibcia » 04.02.2008 12:57

Dzięki za pomoc :D Nie mogę się już doczekac sierpnia :roll:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.02.2008 17:05

No dobra Bibcia, zabiorę Cię do Chorwacji ale tylko ciebie, niech będzie moja strata. Pozostali studenci niech jadą fordem transitem. Pozdrawiam
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 05.03.2008 22:41

Nic ta Bibcia się nie odzywa. Przecież jej nie zjem ani nie dopuszczę się do czynów nie licujących z mundurem. Człowiek chce pomóc a tu proszę jaka reakcja. Cisza
hot dog
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hot dog » 06.03.2008 11:46

Tak wiec Bibcia
zaczynajac od funduszy 1500 - 1700 zl powinno wam wystarczyc w zupelnosci (ja w zeszlym roku zamknalem sie w cenie 400 euro za wszystko paliwo nocleg jedzenie i wcale nie oszczedzalem 8 dni pobytu)
Jezeli chodzi o transpoort ja proponuje samochod a to daletego zeby sie nie wiac z zadnymi srodkami transortu koszty przejazdu paliwo autostrady ewentalne promy to koszt ok 100 euro za osobe przy 4 osobach w samochodzie.Najlepiej odrazu zebrac te pieniadze i ma sie pozniej spokoj.Ja zakladam ze cena 1500-1700 wystarczy przy zalozeniu ze nocujecie w prywatnych kwaterach co zreszta Wam polecam. No i tu jest najwazniejsza sprawa poniewaz ceny sa rozne od 50 do 140 euro/doba za apartament chodzi mi o 4 osobowy.Jadnak jak dobze poszukacie to znajdziecie 8 osobowe i takich powinniscie szukac bo wowczas z zasady jest taniej.Jezeli chodzi o miejsce hmmm....co kto lubi wybrzeze Makarskie jest zatloczone i zdecydowanie drozsze od poszczegolnych wysp...w miare tanio jest na Korculi bylem tam dwa razy w tym roku tez sie wybieram.Na wyspach z reguly jest spokonjniej tak wiec musicie sie zastanowic czy jedziecie odpoczac czy poszalec....
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.03.2008 20:44

hot dog napisał(a):Tak wiec Bibcia
zaczynajac od funduszy 1500 - 1700 zl powinno wam wystarczyc w zupelnosci (ja w zeszlym roku zamknalem sie w cenie 400 euro za wszystko paliwo nocleg jedzenie i wcale nie oszczedzalem 8 dni pobytu)
Jezeli chodzi o transpoort ja proponuje samochod a to daletego zeby sie nie wiac z zadnymi srodkami transortu koszty przejazdu paliwo autostrady ewentalne promy to koszt ok 100 euro za osobe przy 4 osobach w samochodzie.Najlepiej odrazu zebrac te pieniadze i ma sie pozniej spokoj.Ja zakladam ze cena 1500-1700 wystarczy przy zalozeniu ze nocujecie w prywatnych kwaterach co zreszta Wam polecam. No i tu jest najwazniejsza sprawa poniewaz ceny sa rozne od 50 do 140 euro/doba za apartament chodzi mi o 4 osobowy.Jadnak jak dobze poszukacie to znajdziecie 8 osobowe i takich powinniscie szukac bo wowczas z zasady jest taniej.Jezeli chodzi o miejsce hmmm....co kto lubi wybrzeze Makarskie jest zatloczone i zdecydowanie drozsze od poszczegolnych wysp...w miare tanio jest na Korculi bylem tam dwa razy w tym roku tez sie wybieram.Na wyspach z reguly jest spokonjniej tak wiec musicie sie zastanowic czy jedziecie odpoczac czy poszalec....

Popieram kolegę Podróżnika.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone