Aga, Tomek, ...tak Sutivan, sorry Bartek za OT, ciągle pod wrażeniem V Brač cudny, ale inny.
Kto nie zaznał Komiży, ten nie wie, prawda??
Temat czerniaka nie fajny... radzę uważać, widzę " naskórnie", a wręcz ostrzegam....20tka si!
maslinka napisał(a):Z tego co wiem i sprawdziłam w różnych słownikach, nie ma w chorwackim takiego słowa jak ropa. Jest rupa i to oznacza dziurę, jamę. Raczej nie jest to rupa w lastovskiej odmianie čakavicy, mimo wszystko Stawiam więc, że to nazwa własna.
A Kujenčeva, bo była własnością Kujena
Katerina napisał(a):ciągle pod wrażeniem V Brač cudny, ale inny.
Kto nie zaznał Komiży, ten nie wie, prawda??
Hercklekot napisał(a):na Broču nie ma ładnych miast
Absolutne veto!
Yankee napisał(a):Ropa z wloskiego Rupe czyli klif?
Ponta od Stražice z włoskiego puntellare czyli wybrzeże?
Hercklekot napisał(a): Mam wyrzuty sumienia, że na Korčuli w 2013 tylko Priżbę, Blato, VL, Korčulę i parę miasteczek w interiorze zaliczyliśmy. Do zatoczek jeździć się nie chciało, bo apartman mieliśmy nad samą wodą. Wypadało by wrócić... Życia nie starczy!
maslinka napisał(a): Ostatnie dwa zdjęcia bardzo zachęcające
maslinka napisał(a):Chyba połaziliście trochę po Korčuli (mieście)? Pewnie w kolejnym odcinku się okaże... Pamiętam, że nie przypadło Wam do gustu, czemu nie mogę się nadziwić
baunty napisał(a):Fajnie to opisujesz, miło się czyta i dużo ciekawych informacji podajesz - oczywiście czekam na ciąg dalszy.
baunty napisał(a):Intrygująca wyspa i jej historia - ale dodstki od siebie to może na zakonczenie relacji. Coś tam tylko o liczbach wzgórz, kościołów, wysp itp.
baunty napisał(a):W wielokrotnie wspominanej "konobie w zatoce" , jedliśmy jedną z lepszych (jeśli nie najlepszą) ryb w Chorwacji.
Wyspa potrafi zauroczyć każdego kto szuka spokoju.
W tym roku mieliśmy ją ponownie odwiedzić, ale padło na inne rejony Chorwacji.
baunty napisał(a):Wspomniałeś tu o Vis-ie - on chyba już przestał być taki niszowy - ale to moje subiektywne zdanie.
Trajgul napisał(a):Pozwoliłem sobie sprawdzić, że tego dnia była przerwa mundialowa .
Nie do końca rozumiem, czy chodzi Ci o to, że TY zamierzasz coś dodać na koniec relacji, czy też oczekujesz tego ode MNIE No, w każdym razie, ja w podsumowaniu coś tam napiszę, ale - choć historia mnie interesuje - to nie wplatam raczej zbyt wielu wątków historycznych w swoje relacje. Liczą się konoby, zatoczki, miasteczka/wioski i ogólne wrażenie.
Który Ty już raz byłaś w tej Komižy? Inna sprawa, że - co pisałem już wiele razy - na Broču nie ma ładnych miast, to i konkurencję dla K. masz słabą. Po co Ty w ogóle tam jeździsz, dziewczyno, zamiast siedzieć na Visiorze?
Post napisał(a) Hercklekot » 17.09.2018 22:11
na Broču nie ma ładnych miast
Absolutne veto!
baunty napisał(a):
Wspomniałeś tu o Vis-ie - on chyba już przestał być taki niszowy - ale to moje subiektywne zdanie.
Trajgul napisał(a):
Pozwoliłem sobie sprawdzić, że tego dnia była przerwa mundialowa .
Powrót do Nasze relacje z podróży