Niektóre osoby będąc na zlocie w Borach zaraziły się muzyką, zlotami lub bezsennością a moja żona zaraziła się pomysłem pływania na pontonie. Ci, którzy byli na zlocie wiedzą. kto jest temu winny
W związku z powyższym, przy braku wystarczających informacji na temat wyspy Lastovo i kempingów na tej wyspie oraz znacznymi kosztami dopłynięcia na wyspę od dzisiaj zacząłem przygotowywać inny wariant na rok 2005 czyli wyspa Mljet, oczywiście też na kempingu.
Odrobiłem zadanie domowe i prześledziłem nasze archiwum...
Dane na temat Lastova:
1. Kemping skriveni położony daleko od morza 500m lub 300m (na skróty)
aktualne ceny jeszcze nie są znane, w tym roku kontakt mailowy jeszcze nie odpowiada
2. Inny kemping naniesiony na mapie w okolicach miasteczka Lastovo - zupełny brak danych
3. W sezonie, w niektóre dni płyną dwa promy samochodowe ze Splitu do Ubli - trasa zatłoczona trzeba być w porcie nawet 3 godziny wcześniej (informacja z biura Jadrolinii)
4. Prom płynie około 4 godzin z zawijaniem do portów na Hvarze i Korculi
5. Ceny biletów (EUR) Split - Ubli 5,33/osoba + 41,60/samochód dla mojej rodzinki (jedno dziecko do 12lat 50% zniżki) razem koszt w jedną stronę 60,25EUR powrót naszego "kompletu" na raty przez Korculę i Peljesac wyniesie 24,05+11,05 czyli 35,10 RAZEM PROM 95,35 EUR
Dane na temat Mljetu:
1.Jedyny kemping naniesiony na mapie w okolicach miejscowości Pomena - brak danych o położeniu i cenach...
2. Brak danych o innych kempingach
3. Na razie nie znana cena za wstęp do Parku Narodowego i czy w przypadku zamieszkiwania w obrębie parku (Pomena) ponosi się jakieś dodatkowe opłaty za wjazd/wyjazd
4. Prom z Dubrovnika do miejscowości Sobra płynie chyba tylko raz dziennie (2 godziny) i kosztuje dość dużo - w jedną stronę za całą rodzinę z samochodem 43,71 czyli razem 87,42 EUR
5. Alternatywny prom konkurencyjnej firmy SEM-Marina na trasie Trstenik - Polace (ceny jednak wysoce komercyjne ) ale dostałem dzisiaj cennik w kunach w ciągu 15 minut od wysłania maila
Odległość wydaje się bardzo bliska "na oko" to poniżej jednej trzeciej trasy z Dubrovnika. A ceny 40kn/osobę i 145kn/samochód w przeliczeniu dla całej rodzinki i na euro koszt tego promu w obie strony wyniesie około 76,00 EUR
6. Inny wariant to zamieszkanie na kempingu na stałym lądzie i wykonanie jednodniowej wyprawy na Mljet bez samochodu, ale to byłoby tylko pobieżne zwiedzenie parku, bez poznania całej wyspy
Wiem, że kilka osób na forum było na Mljecie, ale czy ktokolwiek był tam na kempingu ?
Proszę o jakiekolwiek informacje, które mogłyby pomóc w podjęciu decyzji.
Pozdrawiam
Józek