Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop + GPS

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 21.06.2006 00:27

daisykf napisał(a):Czyli nie będzie chodził na laptopie??

przecie napisalem, ze jest to soft pod ppc /pocket pc aka pda, zwany przez niektorych blednie palmtopem/
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 21.06.2006 07:13

Jesteś cierpliwym gościem Foxtrot.Bravo.

Swoją drogą nie wiem po co pisze się o róznych rzeczach skoro niektórzy tego nie czytają.
Myślę,żę temat oprogramowania i na ppc i na pc był dokładnie opisany na forum.
I zanim zacznie zadawać sie bezsensowne pytania,z czystej przyzwoitości wypadałoby poczytać odpowiednie posty.Ktoś w końcu wysilił się i coś napisał.
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 21.06.2006 09:00

Jagoda i Zibi napisał(a):poszukajcie np tu http://peb.pl
NIe dam bezpośredniuego linka bo mnie pseudo legaliści zakrzyczą.
Owszem jest tam soft do palmfonów ale jak poszukacie to jest też soft do laptopów.

... niestety nie znalazałem ... może dlatego, że poruszam sie w internecie niezbyt dobrze :( .... dzięki za chęć pomocy .... :)
Serdecznie pozdrawiam.
Jacek
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 21.06.2006 10:47

sp9hzx napisał(a):Jesteś cierpliwym gościem Foxtrot.Bravo.

temat nawigacji jest dla mnie interesujacy to i cierpliowsc sie znajdzie :)

Swoją drogą nie wiem po co pisze się o róznych rzeczach skoro niektórzy tego nie czytają.
Myślę,żę temat oprogramowania i na ppc i na pc był dokładnie opisany na forum.
I zanim zacznie zadawać sie bezsensowne pytania,z czystej przyzwoitości wypadałoby poczytać odpowiednie posty.Ktoś w końcu wysilił się i coś napisał

Swiete slowa :)
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 21.06.2006 11:13

Widzę że wszyscy chca skorzystać z elektroniki ale popełniają błłedy w nazewnictwie dlatego podaje np namiar na firmę która sprzedaje takie urządzenia to sobie poczytacie http://www.fen.pl/. Ja jestem też na etapie
testów i nie jest to taka prosta sprawa a jestem informatykiem i pracuję w firmie informatycznej. Ktoś kto ma małą wiedzę na temat konfiguracji sptzetu
to niech lepiej poszuka fachowca
jachupda
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jachupda » 22.06.2006 11:16

fokstrot napisał(a):

przecie napisalem, ze jest to soft pod ppc /pocket pc aka pda, zwany przez niektorych blednie palmtopem/

Musze Cie rozczarowac PDA=Palmtop (PPC ("winda") , Palm (PalmOs) , Zirius (Linux)) wiec wlasnie blednie zdefiniowales .

pozdrawiam
Jachu
pdaclub.pl
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 24.06.2006 13:33

jeśli jeszcze sie niezdecydowałeś który program na laptopa to zobacz sobie trochę screens
są na www.qsl.net/sp9hzx w Travels tak jak i screens z ppc

Powodzenia
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 24.06.2006 15:18

sp9hzx napisał(a):jeśli jeszcze sie niezdecydowałeś który program na laptopa to zobacz sobie trochę screens
są na www.qsl.net/sp9hzx w Travels tak jak i screens z ppc

Powodzenia

Dzięki ... fajne ... , a który Ty polecasz, żeby nie przepłacić.
Pozdrawiam.
Jacek
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 24.06.2006 15:37

Trudne pytanie i chyba bez odpowiedzi.....

Na laptopa czy pc najdokładniejsze mapy krajów Europy ma Travelbook i Map&Guide. Są dużo dokładniejsze od TT czy Igo na ppc.

Ale konkretnie na Chorwację najdokładniejszy to MapSource z AdriaRoute.

A graficznie najładniejszy jest Map&Guide,najwięcej możliwości z POI ma MapSource.
Travelbook ma pilota z komendami głosowymi.

Jest jeszcze Fugawi.Nie jest dla początkujących.Do niego są nautical charts,również Adriatyku.Na nasz rejon to Fugawi Digital Maps of Europe 5.

Na stronach producentów znajdziesz szczegółowe opisy.Musisz sam wybrać takie oprogramowanie które spełnia Twoje wymagania.
Tego Ci nikt nie doradzi.
A ceny......No cóż ........

Antena gps do laptopa to już nie problem.Niezła i tania to np BU303

Pozdrawiam
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 24.06.2006 16:12

Pewnie się niektórym narażę..., ale to będzie tylko moja opinia;

Poruszanie się po innych krajach Europy niż Polska jest tak proste, że zakupienie jakiegokolwiek ,,pomocnika" jest zwykłym wyrzucaniem pieniędzy, które to można lepiej spożytkować...
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 24.06.2006 16:48

sp9hzx napisał(a):... Trudne pytanie i chyba bez odpowiedzi..... .

Dzięki Andrzeju za cenne informacje:).
Będę szperać.
Pozdrawiam
Jacek
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 24.06.2006 16:49

Cześć Maciek,

Nie wiem czy to Twoja fotka czy tylko takie logo........?!

Pewnie nikomu się nie narazisz.....Ja ,o ile nie mam o czymś pojęcia,to się nie wypowiadam.
Jeżdżę od 30 lat po całym świecie.Po Europie i w Polsce nie potrzebuję w ogóle mapy.
Ale w miastach na przykład tam gdzie dojedziesz za godzinę + pytanie o drogę ,z gps dojedziesz za 15 minut bez pytania.
Tak samo ,posiadanie dobrej bazy POI bardzo ułatwia życie i na trasie i w miastach.
Podobnie gdy jest korek czy zamknięta droga.
Skoro jest coś takiego i ułatwia zycie to czemu nie używać.

Można też powiedzieć po co jechac do Chorwacji,można taniej gdzieś bliżej.....Po co klima .......Ten co nie ma klimy nie wie jak to jest

Wszystko to rzecz gustu

Pozdrawiam
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 24.06.2006 17:41

sp9hzx napisał(a):Cześć Maciek,

Pewnie nikomu się nie narazisz.....Ja ,o ile nie mam o czymś pojęcia,to się nie wypowiadam.

Pozdrawiam

No i się naraziłem

:D Jeżdże już trochę z Destinatorem i z AutoMapą ale równie dobrze obchodzę się i bez nich. A jadąc do Chorwacji są po prostu zbędne( Destinator). Oznakowania są tak czytelne, że trzeba nic nie widzieć aby pomylić trasę
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 24.06.2006 17:45

Absolutnie nie....

Znam Destinatora.Niestety na nasżą częśc Europy i Destinator i Navigon sa godne pożałowania.

Spróbuj TT,Igo albo MG
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 24.06.2006 18:08

jachupda napisał(a):
fokstrot napisał(a):

Musze Cie rozczarowac PDA=Palmtop (PPC ("winda") , Palm (PalmOs) , Zirius (Linux)) wiec wlasnie blednie zdefiniowales .

pozdrawiam
Jachu
pdaclub.pl

klocilbym sie czy pda=palmtop
podajac definichje: pda - Personal Digital Assistant. czyli mozna stwierdzic, iz pda to ogolne pojecie "kieszonkowego komputera". oczywiscie jest to moje zdanie i nie kazdy musi sie z nim zgodzic :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone