Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Langwedocja - Leucate

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
ally
Cromaniak
Langwedocja - Leucate

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 19.03.2009 09:41

Witam,
W związku z tym, że nie udało mi się znaleźć na Naszym Forum informacji o tym rejonie Francji pozwalam sobie założyc nowy temat z nadzieją, że uzyskam ciekawe informacje dotyczące wakacji we Francji.

Pojawił się pomysł pobytu wrześniowego w Leucate, na jednymz kempingów. Niewiele wiem o tym rejonie Francji, o tamtejszych plażach i miejscach godnych zobaczenia, prócz tego, że to świetne miejsce do uprawiania sportów wodnych jak kite czy windsurfing :D

Jesli ktoś z Was był w tym rejonie to porszę o infromacje -> czy warto, czy plaże są ciekawe i urokliwe, jak z miejscowościami nadmorskimi (czy przytulne i urocze jak te chorwackie :hearts: ), jak z zabytkami do zwiedzania ( wiem, ze do Barcelony jest jakieś 200km ale osobiście wolałabym poznac to co bliżej i to co dotyczy tego rejonu Francji).

Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
P.s. Kemping na jakim mamy się zatrzymac to mer - sable - solei :D
Magda75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda75 » 19.03.2009 10:10

Witam,
Langwedocję odwiedziłam lata temu ze względu na przepiękne zamki katarskie. Wystarczy zobaczyć na zdjęciu Carcassonne, aby chcieć tam pojechać.
Na plaży byłam w okolicy Montpellier (koleżanka chciała trochę pobyć nad wodą ) . Dużo piasku, żadnych skałek, a celem wycieczki były zamki i twierdze, więc po 2 dniach pojechałyśmy dalej.
Mam nadzieję kiedyś tam zabrać rodzinkę.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 19.03.2009 10:31

Brzmi ciekawie!Zaraz poszperam w necie za zdjęciami Carcassonne :D
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 20.03.2009 10:46

Bardzo ciekawy region (jak każdy we Francji :lol: ). Z Leucate masz rzut beretem do Carcasonne więc obowiązkowo musisz tam pojechać. Poza tym niedaleko jest też Albi (rodzinna miejscowość Henri Touluze Lautreca) - jest muzuem, katedra itp. atrakcje. Trochę dalej (ale w tym samym regionie) - Arles (rzymski amfiteatr), Orange (też rzymskie zabytki), Avignon (szczególnie jeśli jedziecie w sierpniu kiedy jest festiwal teatralny), Pont du Gard (akwedukt rzymski). Poza tym delta Rodanu (Camargue) - Park Narodowy z licznymi, rzadkimi gatunkami ptaków. W niedalekim Narbonne też pewnie znajdzie się coś ciekawego.

Miłych wakacji.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 20.03.2009 18:13

Aglaia!Bardzo dziękuję!!!Zaraz poszperam w necie aby pooglądać wirtualnie miejsca, które wyminiłaś :mrgreen: Zgodnie ze wskazówką Magdy75 zerknęłam na Carcassonne i .... zdjęcia zamku robią ogromne wrażenie!!!!

A możesz coś napisać o plażach w rejonie Leucate?!
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 20.03.2009 18:41

LEUCATE

Woda Lazur :)

port leucate
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 23.03.2009 10:10

ally napisał(a):A możesz coś napisać o plażach w rejonie Leucate?!

W Langwedocji byłam ale w części bardziej lądowej (okolice Nimes) więc o plażach nie wiem nic :( . Tak sobie popatrzyłam na mapę i jeśli jesteście górmaniakami to może w Pireneje dałoby się stamtąd wyskoczyć albo jeśli macie ochotę na przeżycia bardzoej duchowe to w sumie Lourdes nie jest daleko.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 23.03.2009 12:48

Dziękuję bardzo i za filmiki, za podpowiedzi, szukam, oglądam, planuję i mam nadzieje, że jeszcze ktoś coś ciekawego napisze :D
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 27.03.2009 14:27

... a samo Leucate???Jaka to miejscowość?Zaciszna i spokojna czy też pełna dyskotek, sklepów ... :roll: ? Preferuje raczej miejsca spokojne gdzie czas płynie powoli a oczy cieszą się pięknymi widokami :)
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 27.03.2009 14:50

W Leucate plaża jest miejscami szeroka piaszczysta piasek z domieszkami jakiegoś sreberaka ale to charakterystyczne dla wybrzeża Francji często wieją wiatry dużo surferów
Jest też miejsce kamieniste z dużymi głazami narzutowymi i skałkami w morzu :lol:
Morze średnio ciepłe :wink:
Plaże raczej tupu człowiek obok człowieka a nawet na człowieku :lol:
Nie jest to pipidówa nudzić się nie będziesz
:P a czy tam czas płynie wolno?
tego już nie wiem mnie na wakacjach galopuje niestety :cry: :cry:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 31.03.2009 08:09

z domieszkami jakiegoś sreberaka

:roll: czy to jest jakieś zanieczyszczenie czy poprostu taki rodzaj piasku?

Jeśli wyjazd dojdzie do skutku to bedzie to druga połowa września, mam więc nadzieje, że na plaży będzie nieco więcej miejsca :wink: Znajomi pływają na kit'ach ja nie, stąd pytania o rejon bo chcialabym miło spędzić czas i coś zobaczyć :hearts:

Na razie największe wrażenie zrobiły na mnie zdjęcia Carcasonne, pozostałe wskazane miejsca są niestety dość daleko. Wolałabym pozwiedzać coś "na miejscu", tj. w bezpośredniej bliskości i nie chodzi mi o zabytki ale o urokliwe miejsca, miasteczka etc. Tak aby poznac rejon :D
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 31.03.2009 20:41

Nie to nie jest zabrudzenie taki gatunek piachu a przynajmniej my na taki natrafiliśmy na wybrzeżu :lol:
To wygląda jak brokacik :lol:
Wrzesień faktycznie już mniej oblegany przez tłumy :lol:
Niekiedy nie trzeba szukać daleko żeby coś fajnego wypatrzyć :wink:
pozdrawiam :lol:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 01.04.2009 08:35

ufff :D :lol:
Pojedziemy zobaczymy, jak to miejsce wygląda.
1Marek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1Marek1 » 01.04.2009 17:39

W ub roku byłem we wrześniu w Vieste, niedaleko Narbonne, Agde. Byłem też w Cro na Makarskiej, porównam te rejony. W Langwedocji jest zdecydowanie mniej egzotyki. Klimat jest odczuwalnie chłodnieszy! Woda w M.Sródziemnym NIE ma koloru lazurowego znanego z Chorwacji. Sama miejscowość jest taka sobie. Oprócz Carcassone (wstęp 15 euro/os) zwiedzałem cyrki polodowcowe. Najbliższy Vias to morze ostańców. Inny w rejonie wiaduktu Millau to z kolei francuski Wielki Kanion Colorado. Jazda wąskim serpentynami to sama przyjemność. Sama Francja jest zdecydowanie droższa od Chorwacji-i nie mówie tutaj o trasie dwa razy dłuższej. Poranna bagietka (obowiązkowa) to 80 eurocentów. tanie są wina pod miastecxzkami u rolników. Wino luzem (napełniałem butelki po wodzie mineralnej) to 1,5 Euro za litr. Dla porównania w sklepie nie widziałem tańszego wina od 3,5 za butelke (0,75l). Podsumowując-Francję trzeba zobaczyć ale jak możesz zrezygnować z piaszczystych plaż to Cro jest nie do pobicia.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 02.04.2009 07:54

1Marek1.
Dziękuję za posta.

Rozważam wyjazd do Francji/Langwedocja bo lubię zobaczyć coś nowego :) Chorwację ubóstwiam ale trzeba czasami mieć przerwę :lol: Nauczyłam się już nie porównywać do HR bo to bezsensu, jedyne co to zazwyczaj pytam czy dane miejsce ma swój wakacyjny klimat, czy jest miło i czas płynie wakacyjnie. Przecież i nasz polski Bałtyk jest piekny ale.... dla mnie piękny jest wtedy jak jestem w cichych i spokojnych miejscach a nie w poblizu Kołobrzegu, Soptu czy Ustki. :D
Podobnie jest w HR - rejon Splitu, Rjeki czy innych dużych miast omijam dalekim łukiem bo to dla mnie nie HR, owszem trzeba te miasta zwiedzić bo mają przepiękne starówki ale spędzać tam wakacyjny czas, nie dziękuję.
Dlatego zapytam czy oceniasz swój pobyt na plus?I czy Langwedocja to miejsce przyjemne, a miasteczka urokliwe i warte pospacerowania?Czy tez na wybrzezu stoją dzwigi do załadunku a gdzie nie spojrzysz port i przemysłowe rejony... :?: :roll:
Następna strona

Powrót do Francja - France

Langwedocja - Leucate
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone