Zapewne wielu z Was już się domyśliło, iż chcemy zobaczyć
Pierwszy Cmentarz w Atenach, najstarszą nekropolię współczesnych Aten, miejsce spoczynku wybitnych polityków, aktorów, architektów, artystów i innych postaci historycznych.
Lubię spacerować po zabytkowych cmentarzach, tyle że niekoniecznie we Wszystkich Świętych, kiedy są tam tłumy. Ten w Atenach miałam na uwadze już rok temu, ale wówczas w greckiej stolicy byliśmy jeszcze krócej, niż teraz. No i na pierwszy raz inne były priorytety
, nawet jeśli niekoniecznie takie, jakie proponują miejscy przewodnicy
.
Cmentarz został założony dekretem królewskim w 1834 roku, w tym samym roku Ateny stały się stolicą Grecji. Cmentarz otwarto dla pochówków w 1837 roku, jednocześnie zakazano chowania zmarłych w ateńskich kościołach i wokół nich.
Obecnie na terenie cmentarza znajdują się trzy kościoły, najstarszy
kościół Agios Lazarus istniał już w 1840 roku.
Głównym kościołem jest
świątynia Agioi Theodoroi, tuż za bramą wejściową . Kościół ten powstał w latach 1899-1901, początkowo znajdował się na płaskowyżu poza murami pierwotnego cmentarza.
Obszar przed kościołem Agioi Theodoroi stał się placem dzisiejszego cmentarza na początku XX wieku, jego grobowce są architektonicznie zsynchronizowane ze starszą częścią cmentarza. Dzisiejszy plac zawiera również podziemne mauzoleum dla oficerów, imponujące ossuarium zbudowane w 1928 roku oraz przestronne grobowce osób bogatych lub ważnych politycznie.
Po wejściu na cmentarz, po lewej stronie znajdują się groby arcybiskupów Damaskinosa i Christodoulosa, grób mera Aten Spyrosa Mercouriego, grobowiec polityka Georgiosa Averoffa, mauzoleum niemieckiego archeologa Henryka Schliemanna…
Trzeci
kościół Agios Karolos (zbudowany w 1928 r.) jest świątynią katolicką, ale nie mam jej na zdjęciach, gdyż całego cmentarza nie zwiedziliśmy (nie dość, że skwar i i duchota, to jeszcze jakieś komarzyska czy meszki gryzły niemiłosiernie). Z tego względu, nie mamy też żadnych fotek z katolickiej, żydowskiej i protestanckiej części nekropolii. Zdjęć tak w ogóle mamy jednak sporo (ale i tak niewiele, jak na możliwości ich zrobiebia), więc trochę Was nimi zarzucę
.