Re: Lądem i morzem – Grecja 2022 (Agistri, Ateny, rejs Cykla
napisał(a) dangol » 10.02.2023 19:56
Kiedyś wspomniałam, że fajnie byłoby znaleźć się na Wzgórzu Wilków o zachodzie słońca. Teraz była taka możliwość, ale brakło chęci – była duchota, nie chciało nam się wspinać na szczyt. Wystarczy nam podejście do jego podnóży, wśród zabudowań dzielnicy Kolonaki.
W tej części dzielnicy na pewno mamy jeszcze sporo do zobaczenia kolejnym razem, bo teraz był to taki spacerek bez planu. Było przecież blisko do monastytu Asomaton – Petraki, a
nie poszliśmy...
Popiersie królowej Olgi w Parku Evangelismos ...
Miałam nadzieję, że przysiądziemy na piwko w jednej z restauracyjek przy Placu Dexameni. Tłok jednak był w każdej taki, że o wolnym stoliku nie było co marzyć
. Trudno… Ograniczamy się więc do obejrzenia z bliska
cysterny, od której plac wziął nazwę.
Kiedyś było to źródło wody dla całych Aten. Cysterna została zbudowana w II wieku na zlecenie cesarza Hadriana, aby zapewnić wzrastające zapotrzebowanie wody dla miasta. W 125 roku rozpoczęto budowę akweduktu, którego początek był w górach Parnas, a kończył się zbiornikiem, przed którym teraz stoimy
. Akwedukt składał się głównie z podziemnego kanału wykonanego ręcznie w litej skale, został ukończony w 140 roku.
Odrestaurowanie akweduktu rozpoczęło się w 1847 roku, przestał być głównym źródłem wody po wybudowaniu tamy Marathon Dam w 1929 roku. Dziś nie dostarcza już wody pitnej... Trochę wody ze zbiornika wciąż dociera do końca, tyle że spływa prosto do kanalizacji.