Re: Lądem i morzem – Grecja 2022 (Agistri, Ateny, rejs Cykla
napisał(a) Dawigs » 19.01.2023 21:55
dangol napisał(a):niemniej jednak, kogoś dopadł pech
. Pamiętacie, jak w Atenach okradziono jedną z naszych Załogantek? Otóż, tym razem pechowcem był jej partner, który łapał wiatr przy kole sterowym. Otworzył etui telefonu, żeby zrobić jakąś fotkę, w tym momencie
wiatr dmuchnął nieco mocniej i z etui wyfrunęła do morza karta bankomatowa. Niefortunnie tam właśnie była włożona, a szczęściem w nieszczęściu było to, iż w bankomacie na Syros pobrane były z niej środki, jakie dla obojga powinny wystarczyć do końca rejsu. Plusem było również to, iż karty nie trzeba było zastrzegać
, chociaż minimalne ryzyko jednak istniało, ktoś kiedyś mógłby wyciągnąć ją z brzucha jakiejś większej ryby
.
Zdradliwe są te telefoniczne etui. Ja w ubiegłym roku podczas jazdy rowerem odpoczywałem w moim ulubionym miejscu pod wiatą na parkingu leśnym zlokalizowanym koło asfaltowej drogi. Coś tam przeglądałem w komórce i w tym czasie wysunęła mi się karta z etui (może jak chowałem telefon do kieszeni
). Jej brak zauważyłem następnego dnia. Pierwsze co zrobiłem to zablokowałem ją w aplikacji czego nie należy mylić z zastrzeganiem. Zastrzeżonej karty nie można już używać, trzeba wyrobić nową. Zablokowaną można w każdej chwili w aplikacji odblokować (przynajmniej u mnie w banku tak jest). Metodą dedukcji doszedłem do tego gdzie kartę zgubiłem. Znalazłem ją powyginaną w koszu na śmieci. Pewnie ktoś uczciwy ją znalazł i żeby ktoś nie wykorzystał jej do niecnych celów powyginał i wrzucił do kosza.