Re: Lądem i morzem – Grecja 2022 (Agistri, Ateny, rejs Cykla
napisał(a) dangol » 03.12.2022 12:23
piotrf napisał(a):Żeby spędzić tydzień na każdej greckiej wyspie wyjście jest tylko jedno - przeprowadzić się do Grecji , wcześniej wygrywając główną wygraną w Lotto
Żadna z tych opcji niestety nie jest realna
, a że jestem coraz starsza, na pewno nie uda mi się odwiedzić nawet większości z tych wysp, które na są na mojej liście "must see". Na szczęście część z nich można zwiedzić wirtualnie dzięki relacjom
Hmmm… Nie wiem, czy to faktycznie jakaś pochylnia, czy po prostu natura
tak ukształtowała ten przylądek. Jakaś ludzka interwencja nie jest jednakże wykluczona
, ale nic na ten temat
nie znalazłam. Jedno jest pewne – to przylądek Gastria , zwany też Zefyros.
W znajdującej się tam jaskini Gastria (Σπήλαιο Γαστριά) w przeszłości
istniały warsztaty ceramiczne, wykorzystujące tutejszą glebę bogatą w glinę. W okolicy znaleziono fragmenty ceramiki oraz pozostałości dwóch pieców do wypalania. Naczynia tu wytwarzane były prawdopodobnie udostępniane licznym pielgrzymom przybywającym do świątyni Posejdona i Amfitryty, znajdującej się w Kionii, położonej nieco na wschód (w linii prostej ok. 1 km) od półwyspu Gastria .
Nazwa „Gastria” prawdopodobnie pochodzi od słowa „Glastria” (naczynia gliniane). Jaskinia ma ponad 50 m długości, w niektórych miejscach jest ponoć dość szeroka. Według legendy, tajne przejście łączyło jaskinię z zamkiem Exombourgo (szczyt, na którym on się znajduje, widać na moich zdjęciach). Jaskinia kończy się nagle w pewnym miejscu, prawdopodobnie z powodu zawalenia się mas skalnych i ziemnych powyżej. Może więc faktycznie legenda nie całkiem mija się z prawdą
?