Re: Lądem i morzem – Grecja 2022 (Agistri)
napisał(a) dangol » 03.11.2022 18:31
Megalochori ( Μεγαλοχώρι ) – zwana leż Milos, Mylos, Myli , Mili – to główna wioska na Agistri, licząca około 560 mieszkańców.
(
fotka z netu:
https://www.agistri.com.gr/flisvos/gr-megalochori.html )
Dawniej była to stacja zaopatrzeniowa dla przepływających statków. W starożytnej Grecji znajdowała się tu baza marynarki wojennej, obecnie jest tu porcik rybacki oraz molo dla wodolotów. Za chwilkę dojdziemy nad wodę, najpierw krótki spacerek po wiosce.
Jak dla mnie, jest tu ładniej, niż w Skali. Oczywiście w Megalochori też są hoteliki i inne przybytki nastawione na turystów, wioska jednakże zachowała też sporo tradycyjnych kamiennych domów oraz wąskie brukowane uliczki. Połączenie przeszłości z nowoczesnością wygląda korzystnie
. Zdjęć nie mam zbyt wielu, ale wierzcie mi – warto chociaż raz zagłębić się w tutejsze uliczki.
W centralnej części wioski, w domu kultury można zobaczyć wystawę folklorystyczno- rcheologiczną. Nawet przechodziliśmy obok, ale jakoś mi umknęło
, aby tam zaglądnąć. Pnevmatiko Kentro zostało ufundowanej przez armatora pana Xanalatosa, a na wystawę składają się pochodzące z różnych okresów historii wyspy artykuły gospodarstwa domowego, odzież i broń. Są tu również znaleziska archeologiczne świadczące o tym, iż Agistri była zamieszkana w starożytności, co najmniej od V wieku p.n.e. Przedmioty z tamtych czasów (ceramika, amfory, narzędzia kamienne oraz z obsydianu) odkryto w różnych miejscach na wyspie, w tym na niewielkim półwyspie Kapnodochi (Καπνοδόκη) niedaleko Megalochori. Na Kapnodochi nie byliśmy (ale może pójdzie tam ktoś z Was, gdy znajdzie się na Agistri?), ponoć na tarasach nadal widać ślady fundamentów dawnych budowli.
Przez moment zastanawialiśmy się, czy nie przysiąść w
tawernie Fotis, ostatecznie jednak zwyciężyła wersja nabycia piwka w sklepie
i wypicia go w porcie.