Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kwestie BezpieczeŃstwa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aga79
Croentuzjasta
Kwestie BezpieczeŃstwa

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga79 » 20.08.2005 10:03

Witam, po raz pierwszy zamierzam w tym roku wyruszyc do Dubrovnika przez Bośnię (zawsze tłukłam się okrężną drogą), powiedzcie prosze czy przejazd przez ten kraj nalezy do całkowicie3 bezpiecznych???
Prosze też o nazwy miescowości na które najlepuej się kierować:)

pozdrawiam
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 20.08.2005 11:07

Witaj Aga79.
W tym roku też pierwszy raz jechałem przez BiH i wszystko było OK. Ludzie są mili, kraj raczej bezpieczny , za Sarajevem gość sam podszedł do nas widząc, że ogladamy mapę i wytłumaczył nam gdzie mamy jechać a w Mostarze sam od siebie parkingowy powiedział gdzie iść i co należy zobaczyć. Nie przerażaj się jak będziesz stała w korku i ktoś Ci powie , że właśnie wywożą miny lub jak zobaczysz tablice przy drodze "Uwaga miny". W pole "na grzybki" nie wchodź bo to może być niebezpieczne. A co do trasy? Polecam zwiedzenie Mostaru i jechanie kanionem Neretwy - wspaniałe widoki. Przygotuj sie na to, że będziesz musiała jechac przepisowo bo bardzo często przy drodze stoją patrole policji. Najlepiej przeczytaj opisy tras napisane przez Meeg (też jest z Lublina), gdyż ona doskonale je zna , wszystko się z nich dowiesz.
Oto jedna z relacji resztę poszukaj bo jest ich wiele troche wcześniej pisane.
forum/viewtopic.php?t=8933&highlight=
Pozdrawiam :wink:
aga79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga79 » 20.08.2005 17:24

To super, dzięki za info i słowa otuchy:) Planowaliśmy w tym roku Krk ze względu na krótsza odległości, ale skoro wszyscy mówicie, że soko można jechać przez Bośnię to ponownie decyduję się na Dubrovnik:)
Jaacek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaacek » 20.08.2005 18:41

Właśnie wróciłem, z Dubrownika. Jechałem z polski przez Bih, bezpieczeństwo wg. mnie Ok , jednak trzeba bardzo uważać na drogach bowiem bardzo dużo policji stoi z radarami (naszczęście bosniacy jadący z przeciwka ostrzegaja światłami). Niestety w Sarajewie fatalne oznaczenie dróg , trzeba sie pytać miejscowych.
aga79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga79 » 20.08.2005 19:57

Dzieki Jacek,
Widzę, że z Wa-wy jesteś, powiedz mi jak długo jechałeś z Chorwcji do Wa-wy? Tak orientacyjnie pytam, nie wiem jak zaplanować wyjazd z Lublina :?
I jeszcze jedno nie wiesz jak wygląda sytuacja ze stacjami gazowymi w Bośni??????
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 22.08.2005 17:53

Dla mnie BiH jest niepewna,żeby nie powiedzieć niebezpieczna.W dodatku niezbyt atrakcyjna.Omijam szerokom łukiem.
daro_
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro_ » 22.08.2005 19:50

W tym roku jechałem przez Bośnie a dokładnie Sarajevo ,Mostar i polecam ta trasę,moim zdaniem dobrze byłoby wyjechać około czternastej by dotrzeć wieczorem na granice Węgiersko-Chorwacką są motele przy stacjach benzynowych-w każdym razie ja polecam tą trase, jeżeli chodzi o sprawy bezpieczeństwa to uważam ze nie ma się czego obawiać a najgorsze draństwo jest w naszym kraju.
Pozdrawiam
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 22.08.2005 20:13

A ja bym sie jakos bala jechac przez BiH. Poza tym chorwacka autostrada jest super i szybko dociera sie na miejce.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2005 20:23

Czwarty raz w HR...pierwszy raz przejazd przez BiH....droga przejazdowo wolna...dużo policji...piękna widokowo....wg mnie jak najbardziej bezpieczna....jechałem trasą Metkovic-Mostar-Jajce - Banja Luka-Wegry....polecam...chociaz 1 raz.....gdy ktoś chce szybciej (z południowo-zachodniej Polski)...to przez CZ, A i SLO...
aga79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga79 » 22.08.2005 20:38

CHCEMY JAKNAJSZYBCIEJ DO DUBROVNIKA DOJECHAĆ. W UBIEGŁYM ROKU PRULISMY PRZEZ CAŁĄ CHORWACJĘ I ZAJĘŁO NAM TO MASE CZASU, MAMY NADZIEJE ZE PRZEZ BIH BEDZIE SZYBCIEJ.
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 22.08.2005 20:42

Z tego co tu ludzie pisza to przez BiH jest ktocej, atrakcyjniej, ale wcale nie szybciej. Ja jednak wybralabym autostrade.
aga79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga79 » 22.08.2005 20:45

A jechałaś przez BiH??
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 22.08.2005 20:49

Przeciez napisalam, ze swoja wypowiedz oparlam na tym, co pisza tu inni. Ja jechalam autostrada i polecam ja kazdemu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2005 21:09

Aga, myślę, że z okolic Lublina szybciej jednak będzie przez Bośnię...jeśli pokonacie trasę w nocy...to już na pewno....gdy zdecydujecie sie na autostradę w HR...to polecam dni za wyjatkiem weekendów (wtedy słyszałem w radio o sporych korkach przed tunelami.....)
Udanych wakacji...
pzdr
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 22.08.2005 21:10

aga79 napisał(a):CHCEMY JAKNAJSZYBCIEJ DO DUBROVNIKA DOJECHAĆ. W UBIEGŁYM ROKU PRULISMY PRZEZ CAŁĄ CHORWACJĘ I ZAJĘŁO NAM TO MASE CZASU, MAMY NADZIEJE ZE PRZEZ BIH BEDZIE SZYBCIEJ.

Witam.

Jeśli chcesz, możemy umówić się gdzieś w Lublinie i opiszę Ci dokładnie trasę - mój e-mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Trasa, którą ostatnio jechałam jest krótsza od tej autostradą, natomiast jeśli chodzi o szybkość dojazdu - niestety muszę rozczarować. Jedzie się wolno i jeśli ktoś preferuje szybkość to chyba jednak powinien wybrać autostradę niż Bośnię. Natomiast są odcinki tras w Bośni, które ze względu na walory widokowe rekompensują powolną jazdę.

Pozdrawiam serdecznie
Meeg
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone