Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kwestia telefonu-pytania

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzychu 33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychu 33 » 07.05.2011 21:55

Witam,
W zeszłym roku korzystałem z sieci TELE 2.
Kupiłem w Chorwacji na stacji benzynowej w starter,który był opisany TELE2 TOURIST PACK.Do Polski na stacjonarne 0,07 euro/min, komórki 0,28,darmowe sms.
Jeśli mówimy o rozmowach do Polski to chyba najtańsze rozwiązanie.
Kosztowało chyba 50 kun,tylko trzeba wziąć telefon bez blokady.
Pozdrawiam.
Robson36
Globtroter
Komóra

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robson36 » 10.05.2011 09:29

Witajcie, w tamtym roku mbank zorganizował promocje i z CRO dzwoniło sie do Polsi za jedyne 69gr tylko trzeba było aktywowac usługe roamingu w ich promocji ale opłacało sie, mam nadzieje,ze w tym roku także bedzie taka promocja :) pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.05.2011 09:43

Jak tak dalej pójdzie to mnie przekonacie żebym wyciągnął telefon ze schowka w samochodzie :wink:
Robson36
Globtroter
No taaak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robson36 » 10.05.2011 14:56

Rysio zobacz tak było w tamtym roku
Kod: Zaznacz cały
http://www.mbankmobile.pl/promocje/roaming.html
i mam nadziej, ze w tym bedzie to samo :) pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.05.2011 20:25

Telefon zawraca moje szanowne 4 litery przez cały boży rok. Żeby mieć spokój przez te 2-3 tygodnie urlopu musiałbym rozesłać z 500 informacji a i tak mam pewność, że z 10% odbiorców miało by fakt mojego urlopu w dupie i próbowało się ze mną skontaktować. W przypadku pozostawienia telefonu w schowku, po pierwszych 2-3 dniach jest rozładowany i nawet mój samochód nie jest niepokojony. I tak pozostanie. AMEN :D
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 10.05.2011 20:35

A ja swój zostawiam w kraju i zabieram taki telefon,który znają tylko wybrane osoby więc odpada ciągłe dzwonienie a kontakt pozostaje-myślę,że to jakieś rozwiązanie :lol:
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 10.05.2011 20:42

Witam. W zeszłym roku kupiłem w Cro starter TOMATO za bodajże 50 kuna i miałem ciągły kontakt z domem. W tym roku zrobię tak samo. Pozdrawiam.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 11.05.2011 11:01

Też od dwóch lat korzystam z tomato i w tym roku również.Nie wszyscy czują potrzebę odcięcia się od świata, czasem jest taka konieczność kontaktu z rodziną w domu a że Chorwacja póki co nie jest w EU dużo taniej wychodzą połączenia pre paid typu Vip,Tomato czy Tele 2
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 13.05.2011 14:55

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden sposób, z którego w sumie korzystam z powodzeniem od kilku lat. Może być dla niektórych na początku trochę skomplikowany, ale myślę, że warto, bo działa na całym świecie, a ceny są bardzo atrakcyjne:

1. zakładamy konto na www.rebtel.pl (jak komuś nie przeszkadza - może podać w formularzu mój kod polecający: 0396891129 - dostanę bonus ;) )
2. rejestrujemy swój numer telefonu, dostajemy lokalny numer dostępowy
3. trzeba zrobić przedpłatę 10 dolarów (kartą, PayPal...)
4. możemy tanio dzwonić na cały świat (na razie z Polski)

Dalej - będąc za granicą:

1. Kupujemy lokalny prepaid
2. rejestrujemy ten dodatkowy numer w Rebtelu - dostajemy lokalny numer dostępowy (będzie potrzebny internet choć na chwilę...)
3. można już dzwonić np. do Polski

Koszt połączenia= połączenie lokalne+ stawka Rebtel.

W przypadku dzwonienia z Chorwacji do Polski stawka jest następująca:

- na stacjonarne: 0,028PLN/minutę (niecałe trzy grosze)
- na komórkowe: 0,41PLN/minutę

+ oczywiście koszt połączenia na lokalny numer dostępowy.

Jeśli ktoś zarejestruje się z Twojego polecenia i zrobi pierwszą wpłatę - dostaniesz na konto w Rebtelu 10 dolarów do wykorzystania na rozmowy/sms - stąd w punkcie pierwszym znalazł się mój numer - nie miejcie mi tego za złe - zawsze można to zignorować...

Jest jeszcze sporo zalet i funkcjonalności, ale to już odsyłam na stronę Rebtela (polecam zapoznać się również z działem opisującym sposób na dzwonienie pomiędzy 50 krajami bezpłatnie z dowolnego telefonu - za koszt połączenia lokalnego - jak ktoś ma darmowe minuty w abonamencie to wychodzi w ogóle gratis)
wosiu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wosiu » 13.05.2011 15:43

Ja zrobiłem tak - mam nokie n95 8gb zainstalowałem na niej skype doładowałem konto za 20 zł i rozmawiałem z tel na komputery z zainstalowanym skypem za darmo a na stacjonarne gdzieś ok 21gr/min. Było to rok temu więc ceny mogły się zmienić a i warunkiem jest złapanie neta (hot spot). Oczywiście sprawdziłem wszystko w Polsce przed wyjazdem z wyciągniętą kartą sim.
P.S Przed chwilą sprawdzałem jest kupa telefonów na których działa skype i rozmowy to ok 9 gr/min. Poczytajcie na www.skype.com/intl/pl/home/ może kogoś to zainteresuje.
Agnieszka3333
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka3333 » 19.05.2011 11:25

Jeśli kupię kartę powiedzmy tele2 za 25 kun to wystarczy mi to na 12 dni pobytu w Chorwacji? Nie wchodzą w grę długie rozmowy , tylko krótkie kilkuminutowe i pojedyncze smsy.
Robson36
Globtroter
Roaming

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robson36 » 20.05.2011 07:47

Witajcie tutaj troszke info na temat zmian i niby lepszych stawek w roamingu http://www.t-mobile.pl/t-mobile/era_w_t_mobile_faq.html

Może faktycznie będzie lepiej bo przecież w Cro także działa T-mobile :)
dakard
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dakard » 28.07.2011 13:55

Jeśli ma być mega tanio np. 7 gr na stacjonarne i 35 gr na komórki to polecam następującą konfigurację:

1. Warunek konieczny to posiadanie komórki z możliwością wykonywania połączeń intretowych i WiFi ( w moim przypadku to Nokia E51, ale moze też byc dowolny smartfon np LG GT540 z odpowiednią aplikacją )
2. Wykupienie usługi u operatora witualnego ( w moim przypadku to freeconet )
3. Dostęp do sieci bezprzewodowej na miejcu ( często mamy WiFi w apartamentach i hotelach, a jeśli nie to naprawdę łatwo trafić na miejsce gdzie coś takiego jest np. w dużym markecie w pobliżu jakiegoś pensjonatu, hotelu lub restauracji )

Miałem problem z autem i dzieki temu nie wydałem majątku na komórkę.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 28.07.2011 14:56

Potwierdzam. Korzystałem dokładnie w ten sam sposób. Usługi we freeconet nie trzeba "wykupywać" a jedynie się zarejestrować a następnie zasilić konto podobnie jak zasila się telefony prepaid. Prowadząc różne rozmowy (na stacjonarne) prawie codziennie po kilkanaście a czasem więcej minut, wydałem niespełna 10 zł.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 28.07.2011 15:07

Miałem podobnie. Dodam że zainstalowałem w telefonie (HTC Desire HD) program Nimbuzz i skonfigurowałem go również pod Freeconet (Tlenofon). Dzięki temu dzwoniłem do Polski oraz dzwoniono do mnie i płacono jak za połączenie lokalne w Polsce.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Kwestia telefonu-pytania - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone