Witam serdecznie!
Postanowiliśmy wybrać się do Chorwacji w cztery osoby.
Wybór padł na apartamenty w Novi Vinodolski (poprzez biuro Adriatyk).
Był to nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji więc postanowiliśmy mieć już zarezerwowane coś wcześniej.
W Chorwacji byliśmy od 09.07 do 15.07.2012r. więc stosunkowo krótko i szkoda było również marnować jeszcze czas na szukanie tam noclegów
Około godziny 09:00 rano wjechaliśmy na teren Chorwacji. Na przejściu granicznym nie było żadnych problemów, kolejka również nie była duża, wszystko szło gładko i płynnie
Drogi w Chorwacji są bardzo dobre (mamy im czego zazdrościć ) Już sam przejazd autostradą dostarcza pięknych widoków i wrażeń.
Zjazd z autostrady A7 w okolicach Rijeki.
Do apartamentu dotarliśmy około godziny 14:00-15:00. Był taki jak w opisie: dwie sypialnie, kuchnia i łazienka.
Zaskoczył nas rozmiar tego mieszkania (bo tak to trzeba nazwać) - duża kuchnia z jadalnią + salon z kinem domowym (ale komu to potrzebne ) Właściciel bardzo miły, nie ingerował w nasze wakacje, przez cały pobyt widzieliśmy go może dwa, trzy razy.
Widok z balkonu
Odpoczynek po podróży
Same miasteczko jest bardzo ładne, w dużej części wyremontowane i odnowione.
Novi Vinodolski posiada bardzo ładną promenadę, niestety troszkę oddaloną od morza.
Poniżej parę zdjęć.
Promenada
Dalsza część promenady / starego miasta
Novi Vinodolski wieczorem
Atrakcją miasteczka jest Kościół Św. Marina na wysepce o takiej samej nazwie, na którą dostaliśmy się rowerkiem wodnym.
Wysepka widziana z daleka
Kościółek na wysepce
Oczywiście będąc niedaleko udaliśmy się do Parku Plitwickie Jeziora. Piękna tego miejsca nie da się opisać!
Trafiliśmy na wspaniałą pogodę. Z pełną odpowiedzialnością mogę przyznać, że to najpiękniejsze, najbardziej urocze miejsce jakie w życiu widziałem. Nawet zdjęcia nie oddają tamtych widoków.
Może i to troszkę dziwne ale wybraliśmy się na jeden dzień do Wenecji. Ciekawe wspomnienie, bardzo ładne miejsce - ale to nie dla mnie. Ja wolę plażę, wodę, kąpiel, wylegiwanie się pod parasolem
Mam nadzieję, że spodoba się Wam moja relacja.
Chętnie odpowiem na pytania i wysłucham opinii na temat tych rejonów.