napisał(a) kapitan_statku » 14.07.2009 18:56
Ogólnikowo mówiąc rozliczenie transakcji płaconej w innej niż nasza rodzima walutą dzieli się na dwa etapy (wyjątek to karty walutowe w EUR lub USD)
I etap
Tutaj następuje pierwsze przewalutowanie - z waluty w której płaciliśmy (w naszym przypadku HRK
) na EUR lub USD. To, jaka jest waluta przeliczeniowa, zależy od organizacji płatniczej wydającej kartę - VISA lub MasterCard. Wszystkie karty VISA są przeliczane przez USD, a MasterCard wydawane na Europę przez EUR. Nie jest to żelazna reguła, więc nasz bank może sobie sam ustalić walutę przeliczeniową, według której Visa czy MasterCard będzie rozliczać naszą transakcję. Coraz częściej banki polskie ustalają jednak EUR jako walutę przeliczeniową VISY.
Tak więc pierwszym przewalutowaniem zajmuje sie organizacja płatnicza wydająca kartę. Nigdy nie wiadomo, po jakim kursie transakcje są przeliczane. Zarówno MasterCard jak i VISA skrzętnie kryją tą informację. Na swoich stronach VISA udostępniła jednak kalkulator przewalutowań:
Kalkulator VISA
Mastercard jeszcze nie znalazłem
Po przeliczeniu już na EUR\USD do transakcji doliczana jest prowizja ustalona przez Bank (przeważnie do 3%). Taki komunikat - transakcja w EUR\USD + prowizja, przesyłany jest z organizacji płatniczej do naszego banku.
II etap
Tutaj transakcja wpada do naszego banku w EUR\USD i następuje drugie przewalutowanie - z EUR\USD na PLN. Bank sam ustala po jakim kursie te rozliczenia nastąpią (przykładowo w moim banku jest to po kursie sprzedaży dewiz). Informacja ta jest ogólnie dostępna w Banku. Nie wiadomo jedynie po kursie z którego dnia transakcja będzie przeliczona. W zależności od banku jest to dzień płatności lub dzień księgowania na koncie (lub jakiś inny dzień)
Przykładowo:
Płacimy kartą za kwotę 100 HRK. Wg. powyższego kalkulatora VISY z dzisiejszego dnia będzie to 13.66 EUR - tutaj doliczamy ewentualną prowizję ustaloną przez bank, np 3%. Da nam to 14,06EUR. Ta kwota zostaje przeliczona przez nasz bank wg. ich ustalonego kursu. W moim banku jest to 4,46 za EUR. daje nam to 62,70PLN
Tak do z grubsza wygląda
@adikos: z powyższego wynika, że przy płaceniu kartą przewalutować przez GBP się nie da. Możliwe jest jedynie przez EUR i USD. Co do kantorowej wersji, to zrobiłem kalkulator w Excelu i zastosowałem przeliczenie odwrotne przy wymianach wg kursów w kantorowych HRK>EUR\USD>PLN