Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kursy wymiany PLN / HRK

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mar.zag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar.zag » 25.07.2009 16:45

Na dzień dzisiejszy euro jest 4.15 przynajmniej u mnie
Ciekawe jak wygląda na dzień dzisiejszy euro na kuny w Cro?
daga03
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) daga03 » 26.07.2009 10:11

wróciłam dzisiaj , wymienialiśmy euro na kuny tam w banku 1 euro=7.20 kuny tak samo wychodzi w złotówkach.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.07.2009 10:25

sprawdzajac trasakce Maestro wychodzilo srednio 0,60zł +- ulamki groszy
rolka68
Globtroter
Uni-credito PKO SA

Nieprzeczytany postnapisał(a) rolka68 » 27.07.2009 10:36

1zł= 0.59kun z bankomatu w Chorwacji
studencik
Plażowicz
Kupno kun - razem taniej

Nieprzeczytany postnapisał(a) studencik » 27.07.2009 13:56

Planuję zakup około 1700 kun oraz 400euro. W kantorze cena detaliczna to w tej
chwili 0,63zł/kuna ale za to hurt to 0,59. Tyle że ceny hurtowe obowiązują
przy zakupie za powyżej 3000zł. Zakup planuję jutro lub w piątek. Jestem z
Wawy. Jeżeli ktoś też planuje zakup kun w tych dniach to piszcie: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Możemy się umówić i wspólnie wybrać do kantoru i taniej kupić kuny
(ewentualnie również euro).
piotrulex
Koneser
Re: Kupno kun - razem taniej

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.07.2009 14:19

studencik napisał(a):Planuję zakup około 1700 kun oraz 400euro. W kantorze cena detaliczna to w tej
chwili 0,63zł/kuna ale za to hurt to 0,59. Tyle że ceny hurtowe obowiązują
przy zakupie za powyżej 3000zł. Zakup planuję jutro lub w piątek. Jestem z
Wawy. Jeżeli ktoś też planuje zakup kun w tych dniach to piszcie: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Możemy się umówić i wspólnie wybrać do kantoru i taniej kupić kuny
(ewentualnie również euro).

przy placeniu karta z pewnoscia gorzej nie wyjdzie przelicznik i chociaz nie ma ryzyka ze zgubisz kase czy Was ktos okradnie :wink:

jak czytales zapewne pozyzej przy placeniu kuna przeliczana wlasnie po 0,59-0,60 wiec po co kupowal w Polsce i wiezc do cro

z kun wystarczylo nam 2 razy pobrac z bankomatu po 500 kun i finito

euro mielismy jakies 170 i na koniec wydawalem na lewo i prawo co by nie przywiezc z powrotem tak jak wczesniejszymi razy

troche bym sie stresowal zostawiajac w namiocie na kampie prawie 3 tysiaki :wink:
agnieszka z ww
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnieszka z ww » 27.07.2009 17:39

Czy dobrze zrozumiałam - kuny lepiej kupić w Chorwacji w kantorze lub wypłacić z bankomatu.
Ale co do jednego mam wątpliwość.
Np. w ING (to mój bank) powiedziano mi, że za wypłatę w bankomacie pobierają 3% prowizji (bo obcy bankomat) oraz ok. 2,89% za przewalutowanie. Prawdopodobne te opłaty pojawiają się na naszym koncie, po naszym powrocie do kraju. Przypuszczam, że wtedy okazuje się, że nasz przelicznik jest inny niż ten, w którym trzymamy kasę w garści przy bankomacie.
agnieszka z ww
Plażowicz
Re: Uni-credito PKO SA

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnieszka z ww » 27.07.2009 17:41

rolka68 napisał(a):1zł= 0.59kun z bankomatu w Chorwacji

A czy uwzględniłeś prowizję i koszt przewalutowania. Bardzo mnie to interesuje :idea:
dardol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dardol » 27.07.2009 17:51

Za 1 euro w Trogirze 25 lipca placono 7.26 kuny , za zlotówkę bodajże 1,59
pankufur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pankufur » 27.07.2009 18:00

agnieszka z ww napisał(a):Np. w ING (to mój bank) powiedziano mi, że za wypłatę w bankomacie pobierają 3% prowizji (bo obcy bankomat) oraz ok. 2,89% za przewalutowanie. Prawdopodobne te opłaty pojawiają się na naszym koncie, po naszym powrocie do kraju. Przypuszczam, że wtedy okazuje się, że nasz przelicznik jest inny niż ten, w którym trzymamy kasę w garści przy bankomacie.

A może zrób tak: załóż sobie konto w mbanku. Zakładanie i prowadzenie konta jest bezpłatne. Mbank nie pobiera prowizji za korzystanie z bankomatów za granicą i jak i za transakcje bezgotówkowe. Pobierana jest tylko 2% prowizja za przewalutowanie. Po powrocie konto możesz zlikwidować, jeśli będzie Ci niepotrzebne. Pytanie tylko, kiedy jedziesz i czy zdążysz?
agnieszka z ww
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnieszka z ww » 27.07.2009 18:14

pankufur napisał(a):
agnieszka z ww napisał(a):Np. w ING (to mój bank) powiedziano mi, że za wypłatę w bankomacie pobierają 3% prowizji (bo obcy bankomat) oraz ok. 2,89% za przewalutowanie. Prawdopodobne te opłaty pojawiają się na naszym koncie, po naszym powrocie do kraju. Przypuszczam, że wtedy okazuje się, że nasz przelicznik jest inny niż ten, w którym trzymamy kasę w garści przy bankomacie.

A może zrób tak: załóż sobie konto w mbanku. Zakładanie i prowadzenie konta jest bezpłatne. Mbank nie pobiera prowizji za korzystanie z bankomatów za granicą i jak i za transakcje bezgotówkowe. Pobierana jest tylko 2% prowizja za przewalutowanie. Po powrocie konto możesz zlikwidować, jeśli będzie Ci niepotrzebne. Pytanie tylko, kiedy jedziesz i czy zdążysz?

Jadę....jutro :D i zdecyduję się chyba wziąć gotówkę i w Chorwacji ją sama przewalutuję :wink:
bartekomega
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekomega » 27.07.2009 21:00

tydzień temu w Breli za 1 euro płacili 7.19 kuny.
płatność kartą kredytowa lukas bez prowizji.przelicznik wg kuru dziennego
bartekomega
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekomega » 27.07.2009 21:00

bartekomega napisał(a):tydzień temu w Breli za 1 euro płacili 7.19 kuny.
płatność kartą kredytowa lukas bez prowizji.przelicznik wg kursu dziennego
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 27.07.2009 22:48

ING tak zdziera? Może ktoś wie ile w takim razie zapłacę pobierając np za 1200 zł? Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2009 05:09

A może warto wyrzucić z naszych głów te kalkulatorki?
Jeśli za kwatery ,a to procentowo największy wydatek na wakacjach,płacimy w euro ,to przy różnicach 3 groszowych za kunę wychodzi,że za loda zapłacimy 15 groszy a za obiad 3 zł więcej przy najgorszym kursie?
Jak sie to ma do wieczności...znaczy do całości wydatków na wakacje ? ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Kursy wymiany PLN / HRK - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone