napisał(a) scood74 » 21.02.2012 11:07
najpierw ceny
to że kurs kosztuje więcej wcale nie musi oznaczać że jest droższy
spytaj się ile masz gwarantowanych nurkowań kursowych w tej cenie
może się okazać że taniej wyjdzie pójść na droższy kurs i od razu zaliczyć kilka nurkowań więcej bo trzeba pamiętać że sprzęt masz w cenie , a później i tak będziesz musiał przynajmniej na początku wypożyczać sprzęt na pierwsze kilka nurkowań
poza tym dla mnie kurs za 600 zł to kpina i wyraźny dowód że kurs będzie "na niby"
mój kurs trwał 3 miesiące i znam jednocześnie masę nurków z uprawnieniami , którzy właśnie przez takie gówniane szkolenie nie mają nawet minimalnych koniecznych umiejętności czyli stanowią pod wodą zagrożenie nie tylko dla siebie ale też dla osób z nimi nurkujących
jestem bardzo dużym zwolennikiem robienia kursu nurkowego w Polsce na spokojnie ,bez pośpiechu z zajęciami basenowymi, teorią itp i oczywiście w polskich zimnych i trudnych wodach otwartych które także są piękne
nurkowanie jest potencjalnie bardzo niebezpieczne i warto być wyszkolonym, a jak sobie dasz radę w Polsce to dasz sobie radę wszędzie, a jeśli nurkowanie będzie naprawdę cię kręcić to będziesz nurkował także i w polsce
w zeszłym roku byłem z kolegą w centrum nurkowym na ciovo i kumpel przymierzał się do zrobienia kursu, ale po wysłuchaniu harmonogramu szkolenia w tym diving center odradziłem mu to po pierwsze z powodu tego że jeden cały tydzień od rana do wieczora z 2 tygodnoiowego urlopu stracił by na ten kurs zaniedbując w ten sposób rodzinkę i psując sobie urlop , a i tak nie był by dobrze wyszkolony