napisał(a) Roxi » 17.06.2011 15:56
Jeżeli chce się na serio bawić w nurkowanie, to jest kilka powodów dla których warto zrobić taki kurs w Polsce.
Ucząc się w warunkach trudniejszych, poradzisz sobie w bardziej przyjaznych. Na odwrót czasem może nie zadziałać.
O jakich warunkach mowa?
Widoczność pod wodą. U nas czasem i na 2m nic nie widać, w Cro jaka jest przejrzystość wody, chyba każdy wie
Możecie mi wierzyć, że wisząc w toni i mając pod i nad sobą czarną dziurę, człowiek może spanikować, zwłaszcza świeżo po kursie.
W Polsce żeby odczuwać komfort termiczny trzeba się jednak trochę naubierać, jedna pianka, druga pianka, buty, rękawice... a i tak czasem dreszcze przechodzą. Przez taką ilość sprzętu ruchy są jednak trochę bardziej skrępowane niż w 3mm piance w jakiej czasem pływa się np. w Egipotwie.
Można by tak pisać i pisać, ale ja po prostu nie jestem zwolenniczką "lekkich" kursów robionych za granicą. Nie może mi się w głowie pomieścić jak można komuś dać papiery po 3 nurkowniach
Nie ma szans, żeby taki ktoś nurkował w sposób bezpieczny. A co dopiero mówić o sytuacjach awaryjnych, które czasem się zdarzają.
Nurkowanie w polskich wodach też może być frajdą. Ja jestem w naszych akwenach zakochana, wczoraj nur, jutro nur
I tak z przymrużeniem oka