Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kurs nurkowania albo nurkowanie z instruktorem

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacektomek321
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacektomek321 » 06.08.2010 11:33

Witam,
Czy ktos robił kurs nurkowy w Chorwacji? A może ktos nurkował z instruktorem (tzw. scuba diving)? Zastanawiam się czy istnieje możliwośc skorzystania z powyższych opcji czy trzeba udac się na wakacje z wczesniej wyrobioną licencją. Może ktoś ma doświadczenie w tej materii?
pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.08.2010 11:45

jacektomek321
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacektomek321 » 06.08.2010 11:51

Jacek S napisał(a):Tutaj coś było
forum/viewtopic.php?p=3742

Dzięki
Tuhaj
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuhaj » 13.08.2010 22:06

Jeśli nadal akutalne to osobiście odradzam robienia kursu za granicą. Lepiej najpierw zrobić go w Polsce.
Laliszon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laliszon » 03.09.2010 10:46

Tuhaj napisał(a):Jeśli nadal akutalne to osobiście odradzam robienia kursu za granicą. Lepiej najpierw zrobić go w Polsce.

Żaden to problem bo np.: w Starim Gradzie (Hvar) jest baza naszej polskiej NAUTICY i cena jest ta sama co w Polsce do tego obsługa po Polsku i na najwyższym poziomie, byłem teraz 10 dni , kilka razy nurkowałem i było super, wieczorem prelekcje i filmy z nurkowania kompletnie free, prowadzą ludzie z wielką pasją, szefem jest Piotr Stós biolog morski z niesłychanym darem opowiadania o świecie podwodnym, można słuchać godzinami reszta ekipy też super a jakie imprezy :-). Oczywiście wracając do tematu można tam zrobić od początku wszystkie stopnie. Jeśli ktoś na OWD to ma fajnie bo woda ciepła otoczenie nie stresujące, morze nie aż tak słone więc ćwiczenia bez maski nie są zbyt przykre, woda nie szczypie w oczy (mniej niż na basenie)
Z tego co osobiście widziałem, polecam z czystym sumieniem.
Ewin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewin » 29.09.2010 20:05

Najlepsze na kaca -powietrze z materaca...A ja polecam z butli od Marina z Tribunij :D
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 29.09.2010 20:52

Laliszon napisał(a):
Tuhaj napisał(a):Jeśli nadal akutalne to osobiście odradzam robienia kursu za granicą. Lepiej najpierw zrobić go w Polsce.

Żaden to problem bo np.: w Starim Gradzie (Hvar) jest baza naszej polskiej NAUTICY.

http://www.nautica.pl/chorwacja/chorwacja.htm
aquademia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquademia » 17.06.2011 08:40

Jak najbardziej można i warto zrobić kurs nurkowania za granicą, a zwłaszcza w Chorwacji. Organizujemy tego typu kursy - http://aquademia.info i polecamy :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 17.06.2011 15:56

Jeżeli chce się na serio bawić w nurkowanie, to jest kilka powodów dla których warto zrobić taki kurs w Polsce.
Ucząc się w warunkach trudniejszych, poradzisz sobie w bardziej przyjaznych. Na odwrót czasem może nie zadziałać.

O jakich warunkach mowa?
Widoczność pod wodą. U nas czasem i na 2m nic nie widać, w Cro jaka jest przejrzystość wody, chyba każdy wie ;)
Możecie mi wierzyć, że wisząc w toni i mając pod i nad sobą czarną dziurę, człowiek może spanikować, zwłaszcza świeżo po kursie.
W Polsce żeby odczuwać komfort termiczny trzeba się jednak trochę naubierać, jedna pianka, druga pianka, buty, rękawice... a i tak czasem dreszcze przechodzą. Przez taką ilość sprzętu ruchy są jednak trochę bardziej skrępowane niż w 3mm piance w jakiej czasem pływa się np. w Egipotwie.

Można by tak pisać i pisać, ale ja po prostu nie jestem zwolenniczką "lekkich" kursów robionych za granicą. Nie może mi się w głowie pomieścić jak można komuś dać papiery po 3 nurkowniach :roll:
Nie ma szans, żeby taki ktoś nurkował w sposób bezpieczny. A co dopiero mówić o sytuacjach awaryjnych, które czasem się zdarzają.

Nurkowanie w polskich wodach też może być frajdą. Ja jestem w naszych akwenach zakochana, wczoraj nur, jutro nur ;)

I tak z przymrużeniem oka ;)
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 17.06.2011 17:41

Cześć. Można dyskutować na ten temat wiele godzin gdzie robić kurs w akwarium (Morze Czerwony, Adriatyk) czy nasze zbiorniki, ale Koledze chodzi chyba o nura intro (pierwszy bez uprawnień za rączkę z instruktorem). Śmiało a zwłaszcza w Adriatyku, takiego nura zrobisz w każdej bazie choć cena będzie znacznie większa, warto i polecam. Po takim nurkowaniu bedziesz wiedział co dalej robić kurs - czy sobie odpuścić.

Pzd be-ja
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 17.06.2011 19:08

Witam, czy ktoś korzystał z bazy nurkowej Czarna Perła w Tivacie w Czarnogórze? Chciałbym spróbować tzw. intro-diving.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.06.2011 19:31

Jeżeli intro-diving to ok ;)

Ja właśnie zjechałam z nura w Jaworznie, a jutro od rana dajemy czadu na Hermanicach... ostatnio mi odbiło trochę, bo każdą wolną chwilę spędzałabym pod wodą :lol:

Serdecznie pozdrawiam nurkową brać :)

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone