napisał(a) Esc » 09.06.2023 18:13
Z racji tego ze w tym roku być może pierwszy raz od ponad 10 lat nie pojade, albo pojadę autem w ktore się po prostu nie zapakuje z rodziną - to szukam różnych rozwiązań jak przewieźć rzeczy tam i być może z powrotem. Oczywiście cenniki oficjalne każdy sobie może zobaczyć ale myślę że są one po prostu zaporowe jak na cięższe rzeczy. Realnie taniej jest kupic bilet na flixbusa i nadac sam bagaz niz wysyłać kurierem (być może jest to własnie sposób).
Do czego zmierzam. Przypomina mi się jak ileś tam lat wstecz pracowałem w różnych miejscach na świecie czy to w Usa czy na wyspach Irlandia czy Anglia. W kazdym z tych miejsc był ten sam problem cholernie drogie przesyłki. A na wyspach to już w ogole był dramat poczta szła 3 tygodnie i kosztowała krocie. Ale też w kazdym z tych miejsc jak już się poznało klimat można było skorzystać z nonejmowych kurierów. Cena ich to mniej wiecej 10% ceny normalnych kurierów. Dla przykladu paczka do 30kg kosztowała 20 funtow. Ja rozumiem, że tacy przewoźnicy biora sie glownie z popytu na prace. Busy na wyspy jezdza i dowoza pracownikow z europy wschodniej i nie maja za bardzo z czym wracac. Ale czy nie ma czegos podobnego z chorwacji ? ktos drążył temat ?