Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno nowego pontonu - jakość

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lzw937
Plażowicz
Kupno nowego pontonu - jakość

Nieprzeczytany postnapisał(a) lzw937 » 25.10.2011 21:04

Ostatnio dokonałem zakupu pontonu w sklepie internetowym. Po jego odebraniu okazało się, że na pontonie jest przedarcie wielkości milimetra. Znajduje się ono na zgięciu pontonu (jak jest złożony), na burcie, na dodatkowym materiale zabezpieczającym burtę.

Czy to jest normalne, że nowy ponton ma już niewielkie uszkodzenia? Sprzedawca stwierdził, że tak. I, że tak zachowuje się materiał na zgięciu. Ale daje mi możliwość zwrotu.

Co zrobić?
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 25.10.2011 22:09

Napić się orzechówki :wink:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 25.10.2011 22:13

lzw937 napisał(a):Co zrobić?

Zrób zdjęcie tego uszkodzenia i pokaż nam, to może będzie łatwiej coś doradzić.
lzw937
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lzw937 » 25.10.2011 22:50

Hmm. Ciężko mi będzie zrobić zdjęcie, bo uszkodzenie ma około 1mm. Próbowałem zrobić tego typu zdjęcia, ale nie wychodziły mi. Nie mam takiego aparatu, aby zrobić zdjęcia z tak bliska, aby zdjęcie wyszło w miarę sensownie.

Może opiszę to precyzyjniej. Na czarnym materiale od dołu burty jest mała biała kropka. Jak przyjrzy się z bliska lub pod szkłem powiększającym widać, że warstwa materiału jest zdarta i dalej prześwituje biały materiał. Burty są białe więc może to materiał burt albo siatka w tym pierwszym materiale? Obok w ogóle widoczne są zadrapania jakby ktoś ciągnął ten ponton po zgięciu. Zaznaczam, że nie chodzi o marszczenie się zgiętego materiału.

----------------

Jednak zdecydowałem się zwrócić ponton, bo to niezbyt poważne, aby płacić jak za nowy, a dostawać coś, do czego ma się wątpliwości. Trzeba być zadowolonym z zakupu w 100%, a nie np. w 78%.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.10.2011 07:34

lzw937 napisał(a):
Jednak zdecydowałem się zwrócić ponton, bo to niezbyt poważne, aby płacić jak za nowy, a dostawać coś, do czego ma się wątpliwości. Trzeba być zadowolonym z zakupu w 100%, a nie np. w 78%.

Dobra decyzja. :lol:
lzw937
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lzw937 » 26.10.2011 19:52

A poza tym, na pewno zauważyliście, że jak kupuje się różnego rodzaju przedmioty to są one zwykle zabezpieczone przed uszkodzeniami. Mam na myśli: folie, papiery, styropiany, folie bąbelkowe. Nie mówiąc już o tym, że nikt nie kupiłby porysowanej komody czy biurka. A przecież od biurka czy komody nie zależy moje życie i zdrowie.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.10.2011 15:51

lzw937 napisał(a):Ostatnio dokonałem zakupu pontonu w sklepie internetowym. Po jego odebraniu okazało się, że na pontonie jest przedarcie wielkości milimetra. Znajduje się ono na zgięciu pontonu (jak jest złożony), na burcie, na dodatkowym materiale zabezpieczającym burtę.

Czy to jest normalne, że nowy ponton ma już niewielkie uszkodzenia? Sprzedawca stwierdził, że tak. I, że tak zachowuje się materiał na zgięciu. Ale daje mi możliwość zwrotu.

Co zrobić?

To skandal i bezczelność, że sprzedaje się takie pontony. Niech kolega odda go sprzedawcy i zażąda zadośćuczynienia. Jak będzie się awanturował to niech kolega mu napisze ze 100 negatywnych wpisów. Napewno koledze zadośćuczyni :D
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 02.11.2011 23:29

A jakie przeznaczenie miał mieć ten ponton ?
Tak pytam z ciekawości, bo jeżeli dziurki w nim wypadają pod wpływem
lekkiego przetarcia, to jest to kompletna dyskwalifikacja.
Chyba, że był to ponton dla dzieci za 99,00 zł w promocji,
ale to i tak nie powinno przyjść do Ciebie w stanie uszkodzonym.
Tylko nie pływaj tego typu pontonami po Jadranie
i jeszcze z jakimś silnikiem. Szkoda pieniędzy, silnika i zdrowia
a może nawet życia.....

pzdr.samart
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 03.11.2011 11:42

Proponuję kupić ponton z taką etykietę + certyfikat PRS.

Obrazek

http://www.prs.pl/dir85.html
lzw937
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lzw937 » 04.11.2011 19:56

Generalnie nie było to uszkodzenie spowodowane zgięciem materiału, ale przetarcie. Przetarcia wyglądały jakby ktoś ciągnął złożony ponton. Tak mi się wydaje. Prawdopodobnie jakaś wadliwa dostawa. Sprzedawca oddał pieniądze.

I tak na prawdę były 2 pontony, ale napisałem o jednym, bo nie chciałem za bardzo mieszać. Bo najpierw dostałem jeden, a potem sprzedawca dosłał mi następny. Ale też uszkodzony. I to w ten sam sposób. Ale niestety trzeba było odesłać obydwa.

Były one pontonami morskimi z kategorią C. Miały one służyć do pływania po morzu z silnikiem.

Tutaj znalazłem listę:
http://www.prs.pl/page664.html, i z prawej strony: "Wykaz wydanych certyfikatów na jednostki rekreacyjne".
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 12.11.2011 18:00

Postaraj się wybrać ponton z dobrym materiałem wykonanych tub.
Może to być Hypalon (droższy) lub PCV ale o większej gramaturze.
Jeżeli ponton będzie wykonany ze słabego jakościowo materiału
to będziesz miał problemy - jak te opisane w powyższych postach.

pzdr.samart
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 14.11.2011 20:50

witam serdecznie, nie chce nic reklamować ale,
mam ponton od 6 sezonów, "pływany" 2-3 tygodnie w roku, żadnych przetarć nie ma, ma ślad w postaci przygięcia jak niewyprasowany materiał i normalne zabrudzenia, sprzedawca określał wytrzymałość na 10 lat, po dotychczasowym zużyciu, myślę że jeżeli ja czegoś nie "spiepsze" to bez problemu wytrzyma, ale cena 1000 euro dla 3 metrów dł. musi być, tańsze niestety się nie sprawdza, pozdrawiam.

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone