ana89 napisał(a):sdolas napisał(a):ana89 napisał(a):No właśnie mam półrocznego LENOVO K5 i niestety ale zdjęcia robi nie najlepsze. Parametry w miarę ok jednak ciężko mu chwycić ostrość zwłaszcza jak synu ciągle w ruchu dlatego myślałam nad kompaktem . W takim razie temat do przemyślenia trochę czasu jeszcze zostało do wyjazdu.
Jeśli kolejnym kryterium jest szybkość AF, bo chcesz nadążyć za dzieckiem to pstrykacz też odpada
Pstrykacze mają AF coraz to szybszy, jednak szybkość i celność nadal daleka jest od lustrzanek, niestety
W takim razie chyba będę musiała przygotować męża na kolejny rok z moją cegiełką bo to głównie On robi za tragarza W każdym razie dzięki za rady
A może poszukaj niedużego aparatu z jasnym szkłem i większą matrycą, np. Olympus XZ-2, Olympus Stylus 1, Panasonic LX-7 lub LX-100, Sony RX-100 od I do IV, Canon G7X, G9X lub Nikony z serii DL. Pewnie coś pominąłem, ale te mi od razu przyszły do głowy.
Sam, w tamtym roku kupiłem używanego Olympusa XZ-2 i robię nim więcej fotek niż lustrzanką, dobrze ostrzy, jasne szkło, nieduży zoom, w sam raz na chorwackie wąskie uliczki nocą i typowe zdjęcia krajobrazowe i portretowe. Ponadto mnóstwo ustawień, mógłbym go określić jako profesjonalna cyfrówka. Rzeczywiście są niewiele większe i cięższe niż zwykłe małpki, ale dużo mniejsze i lżejsze niż lustrzanki i na pewno robią dużo lepsze zdjęcia niż małpki, a nie bardzo odbiegające od lustrzanek.