Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 10.05.2016 20:01

To niestety nie w trybach tematycznych bo one jak widać są delikatne.
Jeśli oczekujesz wizualnie mocniejszego efektu to jedynie RAW lub bracketing ( jeśli ten model posiada ;) ) i później ręczna obróbka.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 05.06.2016 08:45

padł mi Sony DSC-HX1 i to przed samymi wakacjami (32 DDW) :)
jaki aparat wybrać? kwota w okolicach 1000 zł,
postanowiłem kupić kompakta naleśnika z jasnym obiektywem,
mam sentyment do Sony i naturalnym byłby RX100 ale to ponad 1500 zł a poza tym minęło już 4 lata od premiery,
spodobał mi się Lumix DMC-LF1, matryca 1/1.7", wizjer, wifi, nfc, no i na alledrogo fabrycznie zapakowany za 969 (normalana cena 1200 zł), co o tym sądzicie? a może jakieś inne propozycje?

http://www.optyczne.pl/index.html?apara ... olny&sort=
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 26.06.2016 11:38

A myślałeś o Panasonic TZ60? Też mam problem bo sprzedałem stary model Sony DSC-H9 z 2007 i chciałbym coś małego, podróżnego wszystkomającego...
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 26.06.2016 12:42

kupiłem TZ57, na te wakacje wystarczy,
ale trzeba będzie za jakąś lustrzanką się rozglądnąć na przyszłość
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 26.06.2016 12:57

A może nie lustrzanka ....
Jeśli dysponuje się budżetem lustrzanki a zależy komuś na małych gabarytach i dobrej jakości to warto wziąć pod uwagę bezlusterkowce lub ciut niższą półkę, małe kompakty z 1'' matrycą.
Sporo jest bezlustrkowców które generują obrazy nie wiele gorsze od lustrzanek.
Fajną opcję wprowadził Panasonic wypuszczając TZ-100, jest mały, z niezłą optyką i matrycą 1''
Skoro tz-60 generuje już fajnej jakości filmy w FHD to tym bardziej TZ-100 zaskoczy skoro kręci już z jakością 4K.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 26.06.2016 13:03

Miał ktoś do czynienia z Sony DSC HX-90?
Miała być lustrzanka ale też chcę być na zdjęciach :mrgreen: i zainteresował mnie ten model.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 01.07.2016 21:46

Zależy do czego ma być i czego oczekujesz.
Poczytaj trochę testów i porównań jak np. to
Sporym minusem Sony jest ciemna optyka w porównaniu do konkurencji i szumy od niskich ISO.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 05.07.2016 19:20

Im więcej czytam i porównuję tym mniej wiem :| jak tak dalej pójdzie to kolejne wakacje będę fotografował Samsungiem Galaxy s5 :mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.07.2016 19:28

słoma79 napisał(a):Miał ktoś do czynienia z Sony DSC HX-90?
Miała być lustrzanka ale też chcę być na zdjęciach :mrgreen: i zainteresował mnie ten model.

Jesteś ... wampirem??? :)

Idż do sklepu, weź do ręki, porównaj - wagowo, gabarytowo, jak Ci w ręce leży.
Skoro możesz komórką robić zdjęcia - to z aparatami nie cudacz :)
marek.pl3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek.pl3 » 05.07.2016 19:40

słoma79 napisał(a):Im więcej czytam i porównuję tym mniej wiem :| jak tak dalej pójdzie to kolejne wakacje będę fotografował Samsungiem Galaxy s5 :mrgreen:

Może poszukaj coś używanego, np. Olympus XZ-2 z jasnym obiektywem, nieduży, niedrogi i o sporych możliwościach, w sam raz do wąskich chorwackich uliczek - światłosiła f/1.8-2.5, ewentualnie nowy Panasonic LX-7, koszt ok. 1000-1200 zł
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.07.2016 19:47

Z tym używaniem, to bym uważała.
Można się wpakować na minę. A nowe nie są aż tak drogie i na gwarancji
marek.pl3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek.pl3 » 05.07.2016 19:56

Tak, ale ja akurat polowałem na Olympusa XZ-2, a niestety już ich nie produkują. Trzy miesiące poszukiwań i się trafił, stan idealny, gwarancja ważna jeszcze rok. Oczywiście szukałem wyłącznie na gwarancji producenta oraz z kompletem dokumentów. Bez gwarancji używanego bym nie kupił.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.07.2016 19:58

marek.pl3 napisał(a):Tak, ale ja akurat polowałem na Olympusa XZ-2, a niestety już ich nie produkują. Trzy miesiące poszukiwań i się trafił, stan idealny, gwarancja ważna jeszcze rok. Oczywiście szukałem wyłącznie na gwarancji producenta oraz z kompletem dokumentów. Bez gwarancji używanego bym nie kupił.

No to miałeś szczęście :)
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 05.07.2016 20:25

Bea.ta napisał(a):
słoma79 napisał(a):Miał ktoś do czynienia z Sony DSC HX-90?

Jesteś ... wampirem??? :)

Idż do sklepu, weź do ręki, porównaj - wagowo, gabarytowo, jak Ci w ręce leży.
Skoro możesz komórką robić zdjęcia - to z aparatami nie cudacz :)

Nie jestem wampirem...po prostu reszta rodziny nie przejawia talentów do robienia zdjęć :|
Komórka jest fajna i spełnia moje oczekiwania do zdjęć z wypadów w góry i nie tylko...ale to nie to samo co aparat :mrgreen:
Po sklepach chodzę i macam i chyba wymacałem.Doszedłem do wniosku, że nie potrzebuję wielkiego zoomu i chyba pójdę w stronę rx100 lub lx7 :oczko_usmiech:
Dzięki za rady.A co do używek...wolę nie ryzykować chociaż mam znajomych którzy tylko używki kupują.Wolę mieć spokojną głowę i chociaż na początku gwarancję :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.07.2016 20:29

słoma79 napisał(a):Nie jestem wampirem...po prostu reszta rodziny nie przejawia talentów do robienia zdjęć :|

Szkoda :) bo byłaby jakaś atrakcja forumowa :)

słoma79 napisał(a):Komórka jest fajna i spełnia moje oczekiwania do zdjęć z wypadów w góry i nie tylko...ale to nie to samo co aparat :mrgreen:

Dla mnie robienie zdjęć wakacyjnych komórką, to grzech najcięższy :roll:

słoma79 napisał(a):Po sklepach chodzę i macam i chyba wymacałem.Doszedłem do wniosku, że nie potrzebuję wielkiego zoomu i chyba pójdę w stronę rx100 lub lx7 :oczko_usmiech:
Dzięki za rady.A co do używek...wolę nie ryzykować chociaż mam znajomych którzy tylko używki kupują.Wolę mieć spokojną głowę i chociaż na początku gwarancję :D

Poza tym, aparat przyzwyczaja się do właściciela, więc potem musiałbyś go przestawić pod siebie ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone