Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda
Re: Kupno aparatu pomózcie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 22.03.2016 22:06

sdolas napisał(a):Właśnie dlatego rola wielbłąda przestałą mi odpowiadać na wakacjach.
Na te wakacje aparat ma być w kieszeni :wink:

Ale to na plenerach .... w RAWach i wogle ... :)
tego pizdrutem nie zrobisz ... :)
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 22.03.2016 22:11

Bea.ta
Ja tu mam podejście wakacyjne a Ty bardziej komercyjne a to inne światy :wink:

wolworld napisał(a):Jako Fotograf na poważnie : co nie wybierzesz nie będzie różnicy w jakości zdjęć. Jednak weź aparat znanej marki zwg np na ewentualny serwis

Małpka ma być jako uzupełnienie do leciwego już 400d, więc ogólnie to jakąś tam różnicę w jakości dostrzegam :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.03.2016 10:19

longtom napisał(a):... idealnie leżał w ręku.

Nam i żonie ... 8) Plus trochę teorii i jeśli umiesz już robić zdjęcia to samemu się decyduje, czy potrzebny nam do tego jest widoczny z daleka kombajn, czy wystarczy telefon, bo liczą się efekty.
Bez teorii to jest wybór nazwy gustownego przycisku do papieru ;)
Poza tym aparat dobiera się do własnych potrzeb i możliwości: jeden lubi jak mu silniczek robi "zum", drugi kręci pierścieniem, a trzeci "zumuje" nogami, a to rzecz gustu, a nie "co lepsze" :)
Zdjęcia trzeba oglądać, cudze, i czytać exify, to się najszybciej dowiemy co nam jest potrzebne.
W aparatach klasy turystycznej i entry level najważniejsze jest tak naprawdę wyposażenie i możliwość dołączenia dodatkowych akcesoriów.
Lepiej poszukać takiego, co ma akumulatorki AA, a nie dedykowane, możliwość założenia filtrów i to ze standardowym gwintem i duży zakres tonalny, bo na wakacjach mamy zazwyczaj do czynienia ze sporymi kontrastami na zdjęciach.
W cro przydaje się duży szeroki kąt, bo sporo zdjęć robi się w plenerach i wąskich uliczkach. Warto o tym pamiętać, bo większość kitów w lustrach zaczyna się od badziewnego kąta i pod tym względem polegną w konfrontacji z byle jakim UZetem.
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 23.03.2016 11:02

Bea.ta napisał(a):
longtom napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):Weź sprzęt pomacaj, ...

Wbrew pozorom jest to b. słuszna uwaga. Mając kilka faworytów wybrałem tego jednego (Canon 60d) właśnie ze względu na na to, że idealnie leżał w ręku.

pzdr :wink:

To jest bardzo bardzo słuszna uwaga :)
Nie czytajcie, nie liczcie pikseli upchanych, nie słuchajcie teoretyków - tylko aparat w łapę, z normalnym obiektywem a nie bez albo jakimś naleśnikiem, potem nie będzie płaczu, że sprzęt ciężki :roll:
Swoją drogą ..... lustro z gripem i długim obiektywem i jakoś nie jojcę, że mi ciężko :roll: a jakimś mutantem wielkim nie jestem a czasem mam parę godzin robienia zdjęć i nabijania kilometrów ze sprzętem, plus cholernie ciężki statyw :wink:

Polecam Ci statyw Manfrotto Befree Carbon, wspaniały na podróże:) Lekki, niewielki, w zasadzie doskonały.
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 23.03.2016 11:09

Koenig napisał(a):Wstąpiłem do sklepu po pracy i akurat mogłem "pomacać" A5000. Całkiem przyzwoite wrażenie robi nawet z podstawowym obiektywem (biorąc pod uwagę moją dość podstawową wiedzę w temacie). Co prawda w sklepie kosztuje prawie 1600zł ale znalazłem w necie za 1380zł. Mieści się w moim budżecie, bo zaplanowałem na ten cel max 1500.
Pytanie czy różnica między A5000 i A6000 jest spora czy ogranicza się do drobiazgów? I czy ten obiektyw jest wystarczająco jasny?

Koenig nie poczujesz większej różnicy. A5000 to naprawdę fajny aparat. Ja na podróż poślubną kupiłem sobie A6000 z kitem, dokupiłem do tego naleśnika ze światłem 2.8 za 600 zł o ile pamiętam i zrobiłem tym zestawem 90 % zdjęć. Później co prawda sprzedałem bo nie był mi potrzebny ale fotografowałem tym więc mogę szczerze polecić. Sony daje do swoich bezlusterkowców bardzo dobre matryce i większość użytkowników jest tych aparatów jest zadowolona.
wolworld
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolworld » 23.03.2016 12:10

Polecam Ci statyw Manfrotto Befree Carbon, wspaniały na podróże:) Lekki, niewielki, w zasadzie doskonały.

Statyw może i fajny ale kosztuje połowę ceny aparatu więc nie wiem czy autorowi się spodoba :)
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 23.03.2016 15:32

wolworld napisał(a):

Statyw może i fajny ale kosztuje połowę ceny aparatu więc nie wiem czy autorowi się spodoba :)

Ale to do Beaty było;) na sugestię że ma wielki, ciężki statyw;)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.03.2016 17:26

maadoox napisał(a):Ale to do Beaty było;) na sugestię że ma wielki, ciężki statyw;)

No bo mam :) też Manfrotto ale nie chciej teraz modelu - powiem tylko, ciężki plus głowica do niego :)
wolworld
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolworld » 23.03.2016 19:07

Też używam Manfrotto nic lepszego w tej cenie nie ma
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.03.2016 19:25

sdolas napisał(a):Bea.ta
Ja tu mam podejście wakacyjne a Ty bardziej komercyjne a to inne światy :wink:

Ja bym to przyjemnością nazwała bardziej niż komercją ;)
Jak idę w mżawce do lasu, albo pobiegać - biorę małego powershota co mi się zmieści w pasku plecaka, albo pasie na biodrach, jak chcę mieć dobre zdjęcia z czymś więcej niż zarejestrowaniem tego co jest - biorę coś dużego, co u innego za ozdóbkę salonu co najwyżej robi albo na lans spacer bierze, niekoniecznie po Krupówkach :roll:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 23.03.2016 21:33

Pogrzebałem dzisiaj trochę w necie, przeryłem trochę sampli i przyznam że ... jeden wooj :roll:, aparaty bardzo podobne zdjęcia generują. Canon jakby trochę mniej szumiał na wysokiej czułości. Za to bardziej zniekształca na najmniejszej ogniskowej. Trochę do Panasa ciągnie mnie przez wizjer który w Cro raczej się przyda.
Na razie ciągle 50/50 :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.03.2016 21:41

sdolas napisał(a):Pogrzebałem dzisiaj trochę w necie, przeryłem trochę sampli i przyznam że ... jeden wooj :roll:, aparaty bardzo podobne zdjęcia generują. Canon jakby trochę mniej szumiał na wysokiej czułości. Za to bardziej zniekształca na najmniejszej ogniskowej. Trochę do Panasa ciągnie mnie przez wizjer który w Cro raczej się przyda.
Na razie ciągle 50/50 :lol:

Kup dwa :)
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 24.03.2016 20:16

Albo nawet 3 trzy ..... :roll:

Dorzucę jeszcze Nikona S9900
do wcześniejszych, Canona sx-710 i Panasonica TZ-60
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 24.03.2016 20:36

sdolas napisał(a):Albo nawet 3 trzy ..... :roll:

Dorzucę jeszcze Nikona S9900
do wcześniejszych, Canona sx-710 i Panasonica TZ-60

sdolas ciekawe czy ogarniesz temat do wakacji :), sorki za tą złośliwość ale kupuj co w lepszej cenie i aż tak się nie "onanizuj" ;).
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 24.03.2016 20:38

yzedef napisał(a):sdolas ciekawe czy ogarniesz temat do wakacji :), sorki za tą złośliwość ale kupuj co w lepszej cenie i aż tak się nie "onanizuj" ;).

No wiesz ... jak możesz :roll: :roll: :roll: najciekawsze w fotografii jest kupowanie sprzętu :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone