Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Re: Kupno aparatu pomózcie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.03.2016 19:53

Koenig napisał(a):Wiem, że dla niektórych "poważny" i "kompakt" się wykluczają

Dlaczego? Pomijam kompletnych ignorantów ;)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 21.03.2016 20:27

Wstąpiłem do sklepu po pracy i akurat mogłem "pomacać" A5000. Całkiem przyzwoite wrażenie robi nawet z podstawowym obiektywem (biorąc pod uwagę moją dość podstawową wiedzę w temacie). Co prawda w sklepie kosztuje prawie 1600zł ale znalazłem w necie za 1380zł. Mieści się w moim budżecie, bo zaplanowałem na ten cel max 1500.
Pytanie czy różnica między A5000 i A6000 jest spora czy ogranicza się do drobiazgów? I czy ten obiektyw jest wystarczająco jasny?
wolworld
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolworld » 21.03.2016 20:36

Jestem przekonany że gdybyś miał obydwa aparaty zrobił byś nimi zdjęcia na tych samych ustawieniach to nie rozpoznał byś które jest z którego aparatu. Obiektyw jasny do czego do fotografowania natury na zewnątrz czy czegoś innego we wnętrzach ??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2016 20:44

Koenig napisał(a):Wstąpiłem do sklepu po pracy i akurat mogłem "pomacać" A5000. Całkiem przyzwoite wrażenie robi nawet z podstawowym obiektywem (biorąc pod uwagę moją dość podstawową wiedzę w temacie). Co prawda w sklepie kosztuje prawie 1600zł ale znalazłem w necie za 1380zł. Mieści się w moim budżecie, bo zaplanowałem na ten cel max 1500.
Pytanie czy różnica między A5000 i A6000 jest spora czy ogranicza się do drobiazgów? I czy ten obiektyw jest wystarczająco jasny?

Porównaj ale zapewne nie. Z tego, co na szybko rzucam okiem - A5000 nie ma stabilizacji czy czyszczenia matrycy a tu piszą, że jakość w wypluwanych obrazkach jest prawie identyczna ;) No dobra, A6000 robi wiecej zdjęć poklatkowo ;) Obiektyw... to w zasadzie najważniejsza część - jak Ci się spodoba, z czasem kupisz sobie lepszy :)
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 21.03.2016 20:45

Jeśli nawet będzie mało światła to ISO podniesiesz i będzie dobrze.
Mało szumi ten Sony przy wysokich czułościach.
Światło się da wyciągnąć, z optyką już gorzej bo ma mały zakres ( jak dla mnie ) :wink:

Ciągle drążę ....bo mam jeszcze trochę czasu na decyzję :wink:
sx-710 vs DMC-TZ60 ? Co mówicie ? :roll:

Na plus Panasa :
- ma wizjer
- zoomowanie również pokrętłem
- HDR
- panorama
- raw ( :roll: )

Minus Panasa :
- jakoś ogólnie bardziej jestem przekonany do Canona :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2016 10:16

sdolas napisał(a):- HDR
- panorama

Wydawało się mi, że to da się każdym aparatem a potem posklejać do do kupy w Fotoszopie albo Huginie/Therapee ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.03.2016 13:34

sdolas napisał(a):- zoomowanie również pokrętłem

Dżizaz, a cóż to za ustrosjtwo to zoomowanie?
sdolas napisał(a):- jakoś ogólnie bardziej jestem przekonany do Canona :oczko_usmiech:

To przyzwyczajenie najczęściej wynosi się z biur, z racji częstego kontaktu z drukarkami ;)
Pääkäyttäjä napisał(a):Wydawało się mi, że to da się każdym aparatem a potem posklejać do do kupy w Fotoszopie albo Huginie/Therapee ;)

Może chodziło o panoramowanie? ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 22.03.2016 13:42

maadoox napisał(a):Koenig ja bym Ci polecał jakiegoś małego bezlusterkowca na APSC, np Sony A6000.

Syn kupił 2 tygodnie temu, na razie zadowolony.

DSC00233m.jpg

pzdr :wink:
wolworld
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolworld » 22.03.2016 13:57

kasiasty syn jak stać go na taki pociąg ;)
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 22.03.2016 14:03

Jak to powiedział podczas prezentacji młody Stuhr ....
ja tu do Was poważnie a Wy macie " tupolew" :lol:

Panas czy Canon, bo mnie jakoś spodobał się ten Panas
...
wolworld
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolworld » 22.03.2016 14:08

Jako Fotograf na poważnie : co nie wybierzesz nie będzie różnicy w jakości zdjęć. Jednak weź aparat znanej marki zwg np na ewentualny serwis
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2016 14:16

sdolas napisał(a):Panas czy Canon, bo mnie jakoś spodobał się ten Panas
...

Weź sprzęt pomacaj, pobaw się a potem wybierz - to, co się Tobie podoba i już. W obu przypadkach będziesz pan zawodolony ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 22.03.2016 14:24

Pääkäyttäjä napisał(a):Weź sprzęt pomacaj, ...

Wbrew pozorom jest to b. słuszna uwaga. Mając kilka faworytów wybrałem tego jednego (Canon 60d) właśnie ze względu na na to, że idealnie leżał w ręku.

Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 22.03.2016 17:41

longtom napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):Weź sprzęt pomacaj, ...

Wbrew pozorom jest to b. słuszna uwaga. Mając kilka faworytów wybrałem tego jednego (Canon 60d) właśnie ze względu na na to, że idealnie leżał w ręku.

To jest bardzo bardzo słuszna uwaga :)
Nie czytajcie, nie liczcie pikseli upchanych, nie słuchajcie teoretyków - tylko aparat w łapę, z normalnym obiektywem a nie bez albo jakimś naleśnikiem, potem nie będzie płaczu, że sprzęt ciężki :roll:
Swoją drogą ..... lustro z gripem i długim obiektywem i jakoś nie jojcę, że mi ciężko :roll: a jakimś mutantem wielkim nie jestem a czasem mam parę godzin robienia zdjęć i nabijania kilometrów ze sprzętem, plus cholernie ciężki statyw :wink:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 22.03.2016 22:05

Dzisiaj dostałem Panasa dosłownie do pomacania, uprzejmy Pan wyjął z kartonika mówiąc ... macaj :roll:
Jutro ma trafić na półkę sklepową z naładowaną baterią.
W ręce leży tak samo mało wygodnie jak i Canon.
Mam trochę za duże ręce by takie maleństwo było dla mnie wygodne, to jednak nie lustro :wink:

Bea.ta napisał(a):...czasem mam parę godzin robienia zdjęć i nabijania kilometrów ze sprzętem, plus cholernie ciężki statyw :wink:

Właśnie dlatego rola wielbłąda przestałą mi odpowiadać na wakacjach.
Na te wakacje aparat ma być w kieszeni :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone