Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sdolas
Cromaniak
Re: Kupno aparatu pomózcie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 10.02.2016 21:48

Też masz rację :wink:, trochę jestem zepsuty przez HDR-SR11 :lol:
Bawiłeś się już może w slow motion z 60kl/sek, jakieś składanie krótkich filmików ?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.02.2016 21:57

Tym aparatem ? nawet nie wiem czy on umi :mrgreen: robilem kamerkami Sony bo 2 posiadam, ma to sens jak są jakieś szybko dziejące sie akcje np szybki zjazd na rowerze :) Jest do tego (kamer) moim zdaniem szajsowny program Action Camera Movie ale może ja nie umiem go obsługiwać :). Obróbka krótkich filmików trwa godzinami. Nie da się wycinać środkowych części filmiku (moim zdaniem) Trzeba kombinować.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 10.02.2016 22:07

Ja do montażu z sc-200 używałem free softu z windy, znany movie maker.
Prosta sprawa :wink:, ale wiadomo czasu trochę zjada.
Efekt fajny ale tylko na 60 klatkach, powiem że nawet by się przydało do wyraźnego zwolnienia 120 klatek, ale to tylko z gopro. Ciekaw jestem jaki by był efekt z tego canona bo on kręci 1080 przy 60 klatkach.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 10.02.2016 22:55

W telefonie mam (znaczy miałem bo właśnie wymieniłem na inny) tryb 120 klatek w 720p, fajna sprawa bo nie trzeba nic zwalniać tylko telefon sam kręci już w zwolnionym tempie, fajnie można kręcić dzieciaki w akcji np. w wodzie :). Co do oglądania... czy to 42 cale czy 55 to liczy się rozdzielczość i jakość matrycy, teraz mam telefon z matrycą 2K i filmiki w 4K wymiatają, jak idę do kina to drażni mnie ta pikseloza na ekranie :). Mogę ci poradzi tyle że te wszystkie testy itp. nijak się mają do tego co chciałeś zrobić czyli własnoręcznego pomacania i zrobienia kilku fotek, musisz poszukać sklepu... może w EuroAGD ?, tam nie powinni robić problemu.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.02.2016 12:49

yzedef napisał(a): Co do oglądania... czy to 42 cale czy 55 to liczy się rozdzielczość i jakość matrycy, teraz mam telefon z matrycą 2K i filmiki w 4K wymiatają, jak idę do kina to drażni mnie ta pikseloza na ekranie :).

Ciekawe ...... nie wiedziałem co jest najważniejsze, teraz wiem, a co to rozdzielczość ?. Po uj kupować aparat zwykły np. Canon, czy lustrzankę ino telefon się liczy, im większy tym lepszy bo ludzie widzom! Pal licho zasady optyki 4 k alleluja i do przodu :mrgreen:

Ile masz lat ? i czy nosisz okulary ?(kondycja wzroku wiąże się z wiekiem) bo nie wiem jak s tom pikselozom bo może zamiast okularów masz teleskop Hubble-a ?:mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 11.02.2016 12:58

bluesman napisał(a):
yzedef napisał(a): Co do oglądania... czy to 42 cale czy 55 to liczy się rozdzielczość i jakość matrycy, teraz mam telefon z matrycą 2K i filmiki w 4K wymiatają, jak idę do kina to drażni mnie ta pikseloza na ekranie :).

Ciekawe ...... nie wiedziałem co jest najważniejsze, teraz wiem, a co to rozdzielczość ?. Po uj kupować aparat zwykły np. Canon, czy lustrzankę ino telefon się liczy, im większy tym lepszy bo ludzie widzom! Pal licho zasady optyki 4 k alleluja i do przodu :mrgreen:

Ile masz lat ? i czy nosisz okulary ?(co wiąże się z wiekiem) bo nie wiem jak s tom pikselozom bo może zamiast okularów masz teleskop Hubble-a ?:mrgreen:

Pikseloza z peselozą zaczyna się Wam mylić :roll: ;)
Bluesman, zrozum ludzi ... czasem ktoś musi zadzwonić a nawet z najbardziej wypasionego lustra tego nie zrobi :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.02.2016 13:02

yzedef napisał(a):Co do oglądania... czy to 42 cale czy 55 to liczy się rozdzielczość

Albo wielkość pokoju. Nie każdy lubi oglądać film z pozycji kibica tenisa ziemnego ;)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.02.2016 13:10

Bea.ta napisał(a):Pikseloza z peselozą zaczyna się Wam mylić :roll: ;)
Bluesman, zrozum ludzi ... czasem ktoś musi zadzwonić a nawet z najbardziej wypasionego lustra tego nie zrobi :)

To akurat rozumiem :) ale nie rozumiem jak można porównywać telefon z aparatem. Mam na myśli oczywiście pewną klasę i specjalizację oraz ograniczenia techniczne :) Z jednej strony 2k, a można robić 4k . Widocznie za stary jezdem :( Zawsze, od wielu lat robiłem 1k dziennie i było ok. :mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 11.02.2016 13:20

bluesman napisał(a):To akurat rozumiem :) ale nie rozumiem jak można porównywać telefon z aparatem. Mam na myśli oczywiście pewną klasę i specjalizację oraz ograniczenia techniczne :) Z jednej strony 2k, a można robić 4k . Widocznie za stary jezdem :( Zawsze, od wielu lat robiłem 1k dziennie i było ok. :mrgreen:

Dla mnie aparat to coś do robienia zdjęć, nawet filmami się brzydzę i nie robię jak nie muszę ;)
Nie przeszkadza mi torba z obiektywami i zmienianie ich.
Ale znam ludzi co potrafią całe wakacje mieć na komórce i strzyka ich jakaś głębia ostrości ... a 1,8 to już całkiem, bo czemu tak mało :roll:
:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.02.2016 13:24

bluesman napisał(a):jak można porównywać telefon z aparatem

To proste - jak potrafisz coś obsłużyć, to korzystasz z tego, co masz pod ręką. Jak nie masz, to nawet najlepszy sprzęt nie zadziała :D

Moja babcia miała kuchnię węglową i gotowała doskonałe obiady, a znajomy kupił żonie wypasionego kombajna indukcyjnego i drogie gary, to nas struła :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.02.2016 13:33

Bea.ta napisał(a): nawet filmami się brzydzę i nie robię jak nie muszę ;)

Cuś za bardzo obrzydliwa jezdeś ...

:mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 11.02.2016 13:40

bluesman napisał(a):
Bea.ta napisał(a): nawet filmami się brzydzę i nie robię jak nie muszę ;)

Cuś za bardzo obrzydliwa jezdeś ...

:mrgreen:

Ty bo Cię zgłoszę, że miejsce marnujesz :)

Wychodzę po prostu z założenia - ze zdjęcia aparatem a filmy kamerą taką kamerową :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 11.02.2016 23:03

Bea.ta napisał(a):
bluesman napisał(a):To akurat rozumiem :) ale nie rozumiem jak można porównywać telefon z aparatem. Mam na myśli oczywiście pewną klasę i specjalizację oraz ograniczenia techniczne :) Z jednej strony 2k, a można robić 4k . Widocznie za stary jezdem :( Zawsze, od wielu lat robiłem 1k dziennie i było ok. :mrgreen:

Dla mnie aparat to coś do robienia zdjęć, nawet filmami się brzydzę i nie robię jak nie muszę ;)
Nie przeszkadza mi torba z obiektywami i zmienianie ich.
Ale znam ludzi co potrafią całe wakacje mieć na komórce i strzyka ich jakaś głębia ostrości ... a 1,8 to już całkiem, bo czemu tak mało :roll:
:)

Też mam lustro i torbę obiektywów (nawet niedawno dokupiłem spacerowego zeissa), od tych wakacji szklarnię przejęła żona a ja tylko potem to przeglądam i weryfikuję.. (napstrykać jest łatwo ale potem nie ma komu przejrzeć i skasować podobnych ujęć). Z telefonem bardziej chodziło mi o to że mam cały czas wszystko pod ręką, mogę przeglądać, pokazać komuś zdjęcia kiedy chcę na wyświetlaczu bardzo wysokiej jakości. Naprawdę widać różnicę nawet na małym ekranie w telefonie dzięki dużemu zagęszczeniu pixeli. Ze wzrokiem u mnie wszystko ok :) ale może ty byś lepiej śledził aktualne nowinki :), aż strach pomyśleć co będzie za 10 lat :). Oczywiście fotki z lustra też można załadować na telefon i mieć pod ręką albo trzymać wszystko w chmurze (czego nie uznaje) lub lepiej na serwerze NAS z dostępem z zewnątrz.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 12.02.2016 08:23

yzedef napisał(a):...musisz poszukać sklepu... może w EuroAGD ?, tam nie powinni robić problemu.

Ci akurat nie mają w żadnym sklepie w Poznaniu bo jak by mieli to już bym macał :lol:
Mają tylko na zamówienie, ale za to mają jedną z najniższych cen.

PS. Gdyby któryś z producentów fonów wypuścił fona z aparatem z zoomem np. 5x to jestem przekonany że po pierwsze lobby fotograficzne by go zjadło w pół :lol: a po drugie by drastycznie spadła sprzedaż małych kompaktowych aparatów.
A jakby się dało upchać, co sądzę raczej jest technicznie możliwe i wykonalne :wink: , obiektyw z zoomem 10x to aparaty przestają się sprzedawać i zostają na rynku serie pro.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 14.02.2016 15:15

Im dłużej czytam i porównuję sample tym gorzej dla decyzji :oczko_usmiech:
Może jednak Canon G9 X :roll:
Zaleta spora to jakość, bardzo małe szumy, poniżej przykładowa fotka ISO 3200
Obrazek
Tu oryginał fotki
Plus jakość.
Minus mały zoom.
Cena do przełknięcia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone