Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomekm67
Croentuzjasta
eglobalcentral

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 28.10.2015 17:06

Witam wszystkich. Czy korzystał ktoś z Was z tego sklepu?
http://www.eglobalcentral.pl/
Znalazłem aparat foto w bardzo dobrej cenie i zastanawiam się czy mogę im zaufać wysyłając pieniądze.
Pzdr.
mysiaty
Croentuzjasta
Re: Kupno aparatu pomózcie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 28.10.2015 21:33

Może dostaniesz aparat, ale pewności , czy opłacone zostało cło i Vat nie masz(ja też).Firma z Hong Kongu (chyba). Taki Valuebasket (paru zadowolonych klientów na forach spotkałem, ale z drugiej strony zobowiazania podatkowe szybko się nie przedawniają).
sdolas
Cromaniak
Jakim sprzętem robicie zdjęcia na wakacjach ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 09.02.2016 21:29

U mnie zawsze priorytetem była jakość, ale taka jakość na jaką mnie było stać.
Od około 10 lat mam lustro canona 400D - emeryt :wink:

Wakacje się zbliżają.
Małżonka zawsze narzekała że lustro wielkie, ze szkłami ciężkie.
W Cro by za dużo w plecaku nie targać to niemal zawsze był podpięty kit.
W tym roku zacząłem myśleć o czymś bardziej uniwersalnym, w oko wpadło szkło 18-135.
Wydatek minimum 1100 za nowe szkło.

Od kilku lat trochę dobija mnie fakt że fon w kieszeni mniej szumi niż lustro :twisted:
Jeśli zmiana lustra + szkło to już się robi ładna sumka.

Zacząłem brać pod uwagę coś kompromisowego.
Mały kieszonkowiec, który będzie mniej szumiał niż 400d, ma do dyspozycji spory zakres ogniskowej, no i nakręci nawet przyzwoity filmik.
Tak to natrafiłem na kilka modeli z których na czołówkę wysuwają się dwa:
1. Canon
2. Nikon

Co mówicie o takim przeskoku z tak starego lustra ?

Czym robicie zdjęcia w Cro ?
euromissile
Croentuzjasta
Re: Jakim sprzętem robicie zdjęcia na wakacjach ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 09.02.2016 21:55

dobry temat zalozyłes bo w tym roku bede sie przymierzal do zmiany aparatu :)

nie mam daru do jakiegos profesjonalnego fotografowania wiec lustrzanka odpada. jakis fajny kompakcik by sie przydał

do tej pory był Sony DSC-H10 juz dosc wysłużony :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 09.02.2016 21:59

Ja mam 350D i nie uważam, że jest starym lustrem :) niektóre aparaty sie nie starzeją, do tego jak masz dobre obiektywy to hoho ;)
Jak to Ci szumi???? na jakich ustawieniach robisz????
Zmiana na tego małego canonka??? hmmmmm .... osobiście nie poszłabym na to ... :roll:
prędzej coś z serii G lub któryś Eos M ....
czym robię??? starym lustrem :)
Powershotami - d10 i d20
no i Eosem M
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 09.02.2016 22:01

No ja akurat mam wielką sympatię do lustra bo przy małych dzieciakach szybki AF to podstawa ;)
Mam w planach najbliższych udać się z kartą SD do marketu i spędzić tam na testach trochę czasu.
Wiadomo że sprzedawcy z działu wciskać będą to co mają sprzedać, materiał z karty zweryfikuje sugestie.

Do wakacji chciałbym już coś mieć przetestowane i upatrzone :wink:

Wszelkie wasze sugestie co do modelu mile widziane.

Bea.ta
Chodzi mi o szumy matrycy przy wysokich ISO :wink:
Jak ktoś lubi jakość to przy tych naszych korpusach ISO 400 to już max

Obecnie mam fona LG Swift, powiem Tobie że szumi mniej przy ISO 1600 niż 400d :wink:

Na serię G też już zerkałem.
Nie przekreślam, ale obecnie wydaje mi się to pułap cenowy zbyt wysoki bo to podchodzi już ceną pod lustro.

EDIT
ISTOTNE
Doprecyzuję, źle się wyraziłem, nie zmiana aparatu a bardziej uzupełnienie.
Czyli 400d zostaje, a mały, zgrabny kieszonkowiec dodatkowo na każdą okazję :wink:
Ostatnio edytowano 09.02.2016 22:15 przez sdolas, łącznie edytowano 1 raz
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 09.02.2016 22:12

No właśnie głupio się przyznać ale u mnie coraz częściej wygrywa telefon!, jest zawsze pod ręką... i naprawdę robi przyzwoite fotki w dobrym oświetleniu a jego największą zaletą jest stały dostęp do fotek i można komuś pokazać... zerknąć no i filmiki! (lustro też nosimy ale już nie wszędzie). Mam na fonie fotki z CRO z 2013 roku i wiele wiele innych codziennych + filmiki i wszystko pod ręką. Ważnym jeszcze tematem jest kwestia focenia w wodzie i pod wodą i tutaj zdecydowanie polecam i zalecam kamerkę sportową. Teraz jeszcze w sumie dochodzi moda na focenie z powietrza czyli wszelkie drony z wbudowanymi kamerkami :).
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 09.02.2016 22:16

Też przymierzam się do nowego lustra.Szukałem czegoś z Nikona, aż kolega zajmujący się fotografią (też pstryka Nikonem) zaraził mnie czymś o nazwie Pentax...szkło tanie, wybór duży i nawet przedpotopowe manuale od starych Pentax ów smigają jak złe 8O do tej pory robiłem fotki jakąś 10 letnią cyfrówką, a ostatnio Samsungiem Galaxy s5...stosunek waga/jakość rewelacyjny, ale to nie to...będę z uwagą śledził temat 8)
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 09.02.2016 22:26

yzedef
W tym temacie to też pogadamy :wink:
Całkiem niedawno nabyłem Forevera SC-200
Po pierwszych testach pełen pozytyw, zaczynam się bawić składaniem :wink:

A z fotami z fona to masz rację, też sporo robię z fona, jednak tu brakuje ogniskowej.
Ten mały Canon przypadł mi do gustu po zobaczeniu między innymi tego zoom testu
Ciekawy jestem tylko jakie muszą być czasy przy takiej ogniskowej do nieporuszonego zdjęcia.
Ostatnio edytowano 09.02.2016 22:34 przez sdolas, łącznie edytowano 1 raz
DarekŁódź
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekŁódź » 09.02.2016 22:31

Kup sobie canon 7d do tego obiektyw 17-40 i będziesz focił krajobrazy,portrety i dasz radę zrobić reporterkę.Do tego jakąś stałke np 85 1.8 i mozna ruszać przed siebie.
Pamiętaj nie sprzęt robi dobre zdjęcie.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 09.02.2016 22:38

Wiem o czym mówisz ... ale nie jestem pewien czy do końca czujesz moje potrzeby :wink:
Skoro 400d był za duży klamot dla reszty rodzinki to tym bardziej 7d nim będzie.
Z góry widzę efekt, nie będzie mnie na żadnym zdjęciu z Cro :oczko_usmiech:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 09.02.2016 22:39

sdolas napisał(a):Bea.ta
Chodzi mi o szumy matrycy przy wysokich ISO :wink:
Jak ktoś lubi jakość to przy tych naszych korpusach ISO 400 to już max

Dlatego staram się używać niskich ISO ;)

sdolas napisał(a):Obecnie mam fona LG Swift, powiem Tobie że szumi mniej przy ISO 1600 niż 400d :wink:

i jeszcze pogadasz przez niego :)

sdolas napisał(a):Na serię G też już zerkałem.
Nie przekreślam, ale obecnie wydaje mi się to pułap cenowy zbyt wysoki bo to podchodzi już ceną pod lustro.

Mam też G10, już wiekowy - z 2008 ale zdjęcia robi super ;) nie patrzyłam na aktualności - bo nie mam zamiaru nic kupować :)

sdolas napisał(a):EDIT
ISTOTNE
Czyli 400d zostaje, a mały, zgrabny kieszonkowiec dodatkowo na każdą okazję :wink:

Może przy okazji, żeby pod wodę się nadawał :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 09.02.2016 22:46

Bea.ta napisał(a):Może przy okazji, żeby pod wodę się nadawał :)

Tutaj od razu odradzam Fuji XP150! Mam ten aparacik i robi bardzo słabe zdjęcia, nie radzi sobie z dobrym oświetleniem i tragicznie to wychodzi... być może w manualu można to korygować ale małpka do wody powinna działać w trybie auto. Dodatkowo ma beznadziejne zamkniecie na baterie/kartę, które po sezonie będzie trzeba z dużą siłą otwierać (pewnie to przez sól ale nie ma jak tego nasmarować). Filmiki robi też średnie ale za to z bardzo dobry dzwiękiem (tutaj wygrywa z kamerą sportową). Ogólnie poszukajcie czegoś innego :)
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 09.02.2016 22:54

Bea.ta napisał(a):...
sdolas napisał(a):EDIT
ISTOTNE

Może przy okazji, żeby pod wodę się nadawał :)

Tu Ci przyznam rację że można popaść czasem w skrajność z tym uniwersalizmem sprzętu :wink:
Kilka lat temu to było się młodszym, więcej się chciało, mniej przeszkadzało ....
Teraz jak byliśmy w Cro to dla dzieciaków przy wieczornym wypadzie najważniejsze jest by tata miał jedną kieszeń i w niej portfel i tyle :oczko_usmiech: Gdzie tam ktoś będzie nosił plecak w upały by sobie przepocić koszulkę :wink:
Jak tata chce sobie focić to niech targa cały majdan.
No i stąd pomysł na uniwersalizm w małej obudowie.
Fon zawsze w tej drugiej kieszonce jest, ale też nie wszędzie się sięgnie tym fonem.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 09.02.2016 23:03

słoma79 napisał(a):Też przymierzam się do nowego lustra.Szukałem czegoś z Nikona, aż kolega zajmujący się fotografią (też pstryka Nikonem) zaraził mnie czymś o nazwie Pentax...szkło tanie, wybór duży i nawet przedpotopowe manuale od starych Pentax ów smigają jak złe 8O do tej pory robiłem fotki jakąś 10 letnią cyfrówką, a ostatnio Samsungiem Galaxy s5...stosunek waga/jakość rewelacyjny, ale to nie to...będę z uwagą śledził temat 8)

Podpinanie różnych szkieł to norma.
Każdy system ma pierścienie przejściowe, wiele z nich ma już dandeliony z potwierdzeniem ostrości.
Do tego masa świetnych szkieł jeszcze radzieckich :wink: na M42, typu Zenit, Zenitar...
Super szkła, super jakość, na marginesie temat chodliwy bo tych szkieł na wtórnym rynku coraz mniej i coraz wyższe ceny.
Temat znajomy.
Ja jednak drążę dodatkowo temat małego "wypasionego kieszonkowca" którym nie tylko ja zrobię fajne pamiątkowe fotki z wakacji :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone