Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.03.2011 17:57

Nie trzeba tak się po krzaczorach chować ... :wink:

A nam się watek .. hmhm ... rozwinie :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.03.2011 18:30

santosz napisał(a):Ok, ok, ok - PAX - najgorsze że w moim sprzecie nawet filtrów nie mogę spróbować :(

Nareszcie pojawił się konkretny argument :wink: Tak więc bierz na początek np A450 + nowy kit. Do tego dokup polara 55mm w miarę porządnego.

Tu masz trochę fotek zrobionych właśnie tym kitem.

Tak jak wcześniej pisałem do tego flinta (też ma średnicę 55 mm więc polar będzie Ci pasował na oba szkiełka).

Potem sam określisz czego Ci brakuje i świadomie będziesz szklarnię rozwijał.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 07.03.2011 21:50

Rysio napisał(a):
santosz napisał(a):Ok, ok, ok - PAX - najgorsze że w moim sprzecie nawet filtrów nie mogę spróbować :(

Nareszcie pojawił się konkretny argument :wink: Tak więc bierz na początek np A450 + nowy kit. Do tego dokup polara 55mm w miarę porządnego.

Tak jak wcześniej pisałem do tego flinta (też ma średnicę 55 mm więc polar będzie Ci pasował na oba szkiełka).

Bardzo ładne te zdjatka, tematy banalne ale mozliwosci widać. Jest na forum jakiś tematy gdzie fachowcy radzą co w danym zdjeciu poprawić, jak sie poprawic?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.03.2011 21:56

santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 07.03.2011 22:12

thx, thx, thx... :o
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 09.03.2011 10:01

BeJur napisał(a):
weldon napisał(a):A, co do sprzętu, to, podobno, pojawił się super hiper uniwersalny obiektyw 18-600 do lustrzanki 8O

Niezła alternatywa dla tych 18-200, 18-250 i w ogóle - nie trzeba by było zbierać "po trochu".
Takie wszystko w jednym :lol:

super, tylko głupio tak chyba smyczyć się wszędzie z taką lufą ;)
chyba, że to o lans chodzi ;)

a taka 400tka nie wystarczy?
Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.03.2011 10:04

Do portretów ...

... panienek na Hvarze z Makarskiej :lol:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 09.03.2011 15:22

Rysio napisał(a):

Jak myslicie Rysiu i weldon sprawdzi sie takie rozwiazanie adapter?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.03.2011 15:34

Adapter to do płyt winylowych ... :wink:

Słuchaj, jeżeli nie będzie winietowało, to czemu nie?
Poprosiłbym o zdjęcie zrobione na szerokim kacie, tylko z nakręconym filtrem.

Znalazłem taki opis jeszcze:

Do rozwiązania problemu z filtrami do Sony HX-1 zastosowano następujące (wszystkie razem) części składowe:
1. Tuleja Adapter do aparatu Sony H7 / H9 / H50 wkręcana w korpus aparatu (gwint pasuje do HX-1). Na Allegro kosztuje 22,- zł + koszty wysyłki 7,- zł (np. f-ma Freepers z Łodzi). Daje na wyjściu otwór z gwintem o średnicy 74 mm. Niestety tuleja jest za krótka i przy wysuniętym obiektywie mógłby się uszkodzić z zetknięciu z filtrem. Dlatego w tuleję wkręcono:
2. Redukcję z 74 mm na 77 mm (cena na Allegro lub np. giełdzie fotograficznej - kilkanaście zł.), a w nią jeszcze:
3. Obudowę po filtrze np. UV o śr. 77 mm (bez samego filtra).... taki patent...!!!
Te trzy części po skręceniu ze sobą zabezpieczono kropelką kleju przed przypadkowym rozkręceniem (to oczywiście zrobił mąż... :)
Takie rozwiązanie zabezpiecza obiektyw i nakręcane filtry przed uszkodzeniem (wystarczająca odległość filtrów od obiektywu przy jego ustawionej maksymalnej ogniskowej i wygląda także estetycznie (no i baaaardzo profesjonalnie, hi, hi... prawie jak w lustrzance). Wadą jest, że przy krótkiej ogniskowej (ale w nieznacznym przedziale zoom - od 1,0 do 1,2) występuje zjawisko winiet, mimo stosowania np. filtrów o średnicy 77 mm. Plusem jest to, że zabezpiecza obiektyw przed uszkodzeniem i że nie nakłada się nic (np. adapterów) bezpośrednio na obiektyw (możliwość jego uszkodzenia – jest przecież ruchomy).
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 09.03.2011 15:42

weldon napisał(a):Adapter to do płyt winylowych ... :wink:

Słuchaj, jeżeli nie będzie winietowało, to czemu nie?
Poprosiłbym o zdjęcie zrobione na szerokim kacie, tylko z nakręconym filtrem.

Znalazłem taki opis jeszcze:

Do rozwiązania problemu z filtrami do Sony HX-1 zastosowano następujące (wszystkie razem) części składowe:
1. Tuleja Adapter do aparatu Sony H7 / H9 / H50 wkręcana w korpus aparatu (gwint pasuje do HX-1). Na Allegro kosztuje 22,- zł + koszty wysyłki 7,- zł (np. f-ma Freepers z Łodzi). Daje na wyjściu otwór z gwintem o średnicy 74 mm. Niestety tuleja jest za krótka i przy wysuniętym obiektywie mógłby się uszkodzić z zetknięciu z filtrem. Dlatego w tuleję wkręcono:
2. Redukcję z 74 mm na 77 mm (cena na Allegro lub np. giełdzie fotograficznej - kilkanaście zł.), a w nią jeszcze:
3. Obudowę po filtrze np. UV o śr. 77 mm (bez samego filtra).... taki patent...!!!
Te trzy części po skręceniu ze sobą zabezpieczono kropelką kleju przed przypadkowym rozkręceniem (to oczywiście zrobił mąż... :)
Takie rozwiązanie zabezpiecza obiektyw i nakręcane filtry przed uszkodzeniem (wystarczająca odległość filtrów od obiektywu przy jego ustawionej maksymalnej ogniskowej i wygląda także estetycznie (no i baaaardzo profesjonalnie, hi, hi... prawie jak w lustrzance). Wadą jest, że przy krótkiej ogniskowej (ale w nieznacznym przedziale zoom - od 1,0 do 1,2) występuje zjawisko winiet, mimo stosowania np. filtrów o średnicy 77 mm. Plusem jest to, że zabezpiecza obiektyw przed uszkodzeniem i że nie nakłada się nic (np. adapterów) bezpośrednio na obiektyw (możliwość jego uszkodzenia – jest przecież ruchomy).

Też to widziałem wczesniej, zwróciłem jednak uwage na ten nakladany z jednego prostego powodu - zmieniając ogniskową zawsze odległość filtra do obiektywu jest taka sama a jesli bedzie winietować to może wtedy redukcja z 58mm na 74?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.03.2011 15:50

A to jemu się rusza obiektyw?
W Z6 miałem tubus nieruchomy, więc tulejka działała.

Oczywiście, jeżeli to jest takie coś nakładana na tubus, to by ci wystarczyło.
Tak jak mówię - tylko żeby nie winietowało.

Wchodzenie w 74 mm to, chyba, koszty ci podbije znacząco.

Gdzieś widziałem jakiś taki holder do Cokin, nakładany na ruchomy tubus,
ale nie pamiętam teraz gdzie i jak to działało.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 09.03.2011 16:16

weldon napisał(a):Wchodzenie w 74 mm to, chyba, koszty ci podbije znacząco.

Własnie chodzi o to, ze gdyby jednak winietowało to czy redukcja na większy filtr moze temu zapobiec?
Poza tym chyba zaczne od najtańszego filtra - polara, zeby faktycznie sprawdzić czy winietuje - gość nie ma zdjecia - on robi te nakładki ale aparatu niet.
Ale potem chciałbym kupic dobry filtr - czytałem tu na forum o Heliopanie, Hoya, Marumi czy cos takiego - ja znalazłem takie coś:
czy to będzie dobre
http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-k ... 25777.html
I co to jest slim?

rozumiem, że wyżej to o tym mówiłeś: http://allegro.pl/tuleja-adapter-74mm-d ... 89138.html
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2011 19:53

Slim w przypadku filtrów oznacza że jest cienki co powinno zapobiegać winietowaniu. Filtry Kinga sobie delikatnie mówiąc odpuść. Hoya fioletowa np taka jest oki, choć trudniej się czyści od np Marumi ale dasz radę :wink:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 09.03.2011 20:06

Rysio napisał(a):Slim w przypadku filtrów oznacza że jest cienki co powinno zapobiegać winietowaniu. Filtry Kinga sobie delikatnie mówiąc odpuść. Hoya fioletowa np taka jest oki, choć trudniej się czyści od np Marumi ale dasz radę :wink:

Czy kolor filtra ma wpływ na zdjecie? Co oznacza
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2011 20:21

Oznacza jakość filtra. Fioletowe oznaczenie jest przyzwoite.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone