...a bo ...czytałem, czytałem, czytałem - wreszcie wyszedłem z siebie i stanąłem obok.
---------------------------------------------------------------------------------
No to Wam coś powiem - 1600 i nie szumi
Jacek S napisał(a):...a bo ...czytałem, czytałem, czytałem - wreszcie wyszedłem z siebie i stanąłem obok.
---------------------------------------------------------------------------------
No to Wam coś powiem - 1600 i nie szumi
santosz napisał(a):Zastanawia mnie jedno - w temacie o kupnie aparatu próbujecie mnie zniechecic do zakupu lustrzanki i to usilnie, zamiast pomóc w doborze - tego nie rozumiem....
weldon napisał(a):A mi już po trzech setkach szumi ...
Fatamorgana napisał(a):santosz napisał(a):Zastanawia mnie jedno - w temacie o kupnie aparatu próbujecie mnie zniechecic do zakupu lustrzanki i to usilnie, zamiast pomóc w doborze - tego nie rozumiem....
Ja też nie rozumiem...
(Co Ty tak naprawdę chcesz).
Bo jak od razu wszystko i zamierzasz sprzętem (tak wynika z Twych postów) zastąpić wiedzę i umiejętności , to od razu Ci mówię, że nic z tego nie będzie.
Próbujemy Cię zniechęcić do patrzenia na fotografowanie przez pryzmat samego sprzętu. A wygląda na to, że nie odrobiłeś pierwszych lekcji, nie zaliczyłeś jeszcze semestru- a już chcesz przejść do następnej klasy.
Znam gromadę ludzi, którzy kupili extra lustro mając głęboką nadzieję, ze teraz to już będą mieli zaje..te zdjęcia, ale skończyło się tym, co prawie zawsze się kończy- podniecaniem się "jakie to wysokie ISO mam zajeb..te", " ale ten aparat mi daje kolory" itd, ale zdjęcia dalej takie jak tysiące innych...
Umiejętności rodzą się nie na podstawie takich podniet sprzętowo-osiągowych, ale na podstawie rzeczowej analizy, porównań, ćwiczeń i wyciągania mądrych wniosków.
santosz napisał(a):po półtorej roku mam po prostu ochote zmienic na lustrzankę i jako hobby zająć sie fotografią na poważnie - stąd moje zainteresowanie lustrzankami
santosz napisał(a):... powtórzę po raz kolejny - czy to grzech że człowiek chce się uczyć na w miare dobrym sprzecie, a nawet pewnie nie na dobrym tylko zwykłym ...
santosz napisał(a):Mimo wszystko chciałbym albo zakupic nowa lustrzanke albo rozszerzyć mozliwości obecnie posiadanego sprzetu.
nasłuchałem się już Waszych rad - wezme je do serca, jednak zdjęć takich jak na forum raczej kompaktem za 200zł nie zrobie więc pragnę zasiegnąc języka na ten temat - zgodnie z watkiem.
andrzej.k napisał(a):i tu wetkne swoje 3 grosze
ja tez mam nibi wrescie lustro i co mi po nim jak nie umiem robic zdiec nim, no moze nie to ze nie umiem ale jest tu zajebis...te ALE .santosz napisał(a):Mimo wszystko chciałbym albo zakupic nowa lustrzanke albo rozszerzyć mozliwości obecnie posiadanego sprzetu.
nasłuchałem się już Waszych rad - wezme je do serca, jednak zdjęć takich jak na forum raczej kompaktem za 200zł nie zrobie więc pragnę zasiegnąc języka na ten temat - zgodnie z watkiem.
tez jestem nowy w tym temacie i myslalem ze jak kupie sobie dobry objektyw to i zdiecia mi wyjda tak jak np. rafal.k wstawia. ale niestety myle sie.
zeby takie zdiecia robic to trzeba sporo praktyki i to im wiecej czytam tym bardziej zdaje sobie z tego sprawe ze to nie bedzie latwe.
ale zgadzam sie z toba zeby kupic lustro i zaczyc sie uczyc , weldon mi napisal zebym czytal, robil zdiecia,wstawial je i sluchal komentarzy i wyciagal z nich wnioski
santosz napisał(a):... czy to grzech że człowiek chce się uczyć na w miare dobrym sprzecie...
... już wtedy chciałem lustrzanke - jednak poznałem w nowym miejscu pracy kolegę, który bardzo dobrze znał się na fotografii odradził mi wtedy i poradził mi wlasnie to co mam teraz - dsc hx1, po półtorej roku mam po prostu ochote zmienic na lustrzankę i jako hobby zająć sie fotografią na poważnie - stąd moje zainteresowanie lustrzankami
weldon napisał(a):A, co do sprzętu, to, podobno, pojawił się super hiper uniwersalny obiektyw 18-600 do lustrzanki
Niezła alternatywa dla tych 18-200, 18-250 i w ogóle - nie trzeba by było zbierać "po trochu".
Takie wszystko w jednym
Powrót do FotoCroClub - dyskusja