Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.03.2011 08:42

...a bo ...czytałem, czytałem, czytałem - wreszcie wyszedłem z siebie i stanąłem obok.

---------------------------------------------------------------------------------

No to Wam coś powiem - 1600 i nie szumi :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.03.2011 08:52

Jacek S napisał(a):...a bo ...czytałem, czytałem, czytałem - wreszcie wyszedłem z siebie i stanąłem obok.

---------------------------------------------------------------------------------

No to Wam coś powiem - 1600 i nie szumi :D

A mi już po trzech setkach szumi ... :?

:wink:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 07.03.2011 10:34

santosz napisał(a):Zastanawia mnie jedno - w temacie o kupnie aparatu próbujecie mnie zniechecic do zakupu lustrzanki i to usilnie, zamiast pomóc w doborze - tego nie rozumiem....

Ja też nie rozumiem...
(Co Ty tak naprawdę chcesz).
Bo jak od razu wszystko i zamierzasz sprzętem (tak wynika z Twych postów) zastąpić wiedzę i umiejętności , to od razu Ci mówię, że nic z tego nie będzie.
Próbujemy Cię zniechęcić do patrzenia na fotografowanie przez pryzmat samego sprzętu. A wygląda na to, że nie odrobiłeś pierwszych lekcji, nie zaliczyłeś jeszcze semestru- a już chcesz przejść do następnej klasy.

Znam gromadę ludzi, którzy kupili extra lustro mając głęboką nadzieję, ze teraz to już będą mieli zaje..te zdjęcia, ale skończyło się tym, co prawie zawsze się kończy- podniecaniem się "jakie to wysokie ISO mam zajeb..te", " ale ten aparat mi daje kolory" itd, ale zdjęcia dalej takie jak tysiące innych...

Umiejętności rodzą się nie na podstawie takich podniet sprzętowo-osiągowych, ale na podstawie rzeczowej analizy, porównań, ćwiczeń i wyciągania mądrych wniosków.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.03.2011 11:17

Fatamorgana napisał(a):... ale skończyło się tym, co prawie zawsze się kończy- podniecaniem się "jakie to wysokie ISO mam zajeb..te", "

W kontekście tego co napisałem wyżej. :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.03.2011 11:38

weldon napisał(a):A mi już po trzech setkach szumi ... :?

08:52 - wiesz co wstydź się :!:

Wracając do tematu - Fata święte słowa :wink: Swego czasu nawet zacząłem pisać swego rodzaju przemyślenia fotograficzne, ale ze względu na przyzwoitość nie zamieszczę ich tutaj, chyba że zostaną mocno wygładzone tyle że wtedy stracą sens. Wrzucę natomiast motto jakie mi przyświecało przy pisaniu tych przemyśleń. Jak powiedział Andreas Feininger:

"Na wiosnę jak co roku miliony amatorów fotografii wychodzą z domu by powtarzać wciąż te same, nudne ujęcia. Zapytani, po co to robią, zwykle nie potrafią wskazać powodu".

Podobnie ma się sprawa z zakupem sprzętu :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 07.03.2011 11:54

Rysio napisał(a):
weldon napisał(a):A mi już po trzech setkach szumi ... :?

08:52 - wiesz co wstydź się :!:

Weldon - bo zakąszać trzeba "pomiędzy" :lol: I do ISO 500 z szumem nie ma problemu :mrgreen:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 07.03.2011 13:07

Fatamorgana napisał(a):
santosz napisał(a):Zastanawia mnie jedno - w temacie o kupnie aparatu próbujecie mnie zniechecic do zakupu lustrzanki i to usilnie, zamiast pomóc w doborze - tego nie rozumiem....

Ja też nie rozumiem...
(Co Ty tak naprawdę chcesz).
Bo jak od razu wszystko i zamierzasz sprzętem (tak wynika z Twych postów) zastąpić wiedzę i umiejętności , to od razu Ci mówię, że nic z tego nie będzie.
Próbujemy Cię zniechęcić do patrzenia na fotografowanie przez pryzmat samego sprzętu. A wygląda na to, że nie odrobiłeś pierwszych lekcji, nie zaliczyłeś jeszcze semestru- a już chcesz przejść do następnej klasy.

Znam gromadę ludzi, którzy kupili extra lustro mając głęboką nadzieję, ze teraz to już będą mieli zaje..te zdjęcia, ale skończyło się tym, co prawie zawsze się kończy- podniecaniem się "jakie to wysokie ISO mam zajeb..te", " ale ten aparat mi daje kolory" itd, ale zdjęcia dalej takie jak tysiące innych...

Umiejętności rodzą się nie na podstawie takich podniet sprzętowo-osiągowych, ale na podstawie rzeczowej analizy, porównań, ćwiczeń i wyciągania mądrych wniosków.

Nie wszystko, i nie sprzętem - powtórzę po raz kolejny - czy to grzech że człowiek chce się uczyć na w miare dobrym sprzecie, a nawet pewnie nie na dobrym tylko zwykłym bo w cenie o której mówię to pewnie tylko zwykłego kita mozna dostać, więc czy to jest najlepszy sprzęt, zdjęcia też robiłem analogami i wspomnianym w którymś temacie "Druhem" też miałem przyjemność, i smiena, miałem zenita i bawiłem sie filtrami, minolta z zoomem analog, potem były cyfrówki - kodak, canon, pentax, 1,5 roku temu chciałem zmienić pentaxa ( dostał się piasek w czasie pobytu w Cro, przeleżał troche w domu, poszedl do naprawy - niby zrobili ale zdjecia juz nie te - padła decyzja o zmianie aparatu - już wtedy chciałem lustrzanke - jednak poznałem w nowym miejscu pracy kolegę, który bardzo dobrze znał się na fotografii odradził mi wtedy i poradził mi wlasnie to co mam teraz - dsc hx1, po półtorej roku mam po prostu ochote zmienic na lustrzankę i jako hobby zająć sie fotografią na poważnie - stąd moje zainteresowanie lustrzankami
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.03.2011 13:17

santosz napisał(a):po półtorej roku mam po prostu ochote zmienic na lustrzankę i jako hobby zająć sie fotografią na poważnie - stąd moje zainteresowanie lustrzankami

Więc podaj powód dla którego potrzebujesz tej zmiany, wtedy będzie prościej odpowiedzieć Ci na pytanie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.03.2011 13:21

santosz napisał(a):... powtórzę po raz kolejny - czy to grzech że człowiek chce się uczyć na w miare dobrym sprzecie, a nawet pewnie nie na dobrym tylko zwykłym ...

Przecież masz całkiem przyzwoity sprzęt ...

Dałem ci linka, co można przedpotopowym BenQ'iem zrobić, tylko trzeba robić ...

Po prostu dostajesz fory - czas do namysłu, żebyś skrystalizował i poznał swoje potrzeby.

Nakupisz teraz jakiegoś sprzętu, którego potem nie będziesz mógł się pozbyć,
a okaże się, ze ci wystarcza to, co już masz, bo jest lekkie, poręczne i uniwersalne,
a lustro niewygodne, ciężkie, łatwe do uszkodzenia, a i tak nie spełnia twoich oczekiwań,
albo, że zamiast tych wszystkich obiektywów, wystarczy ci jakiś kompakt z matrycą APS-C i co?

Na razie zacznij pokazywać zdjęcia i wsłuchuj się w rady, co powinieneś poprawić, a reszta przyjdzie sama.
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 07.03.2011 14:02

i tu wetkne swoje 3 grosze :lol: :lol:
ja tez mam nibi wrescie lustro i co mi po nim jak nie umiem robic zdiec nim, no moze nie to ze nie umiem ale jest tu zajebis...te ALE :cry: :cry: .

santosz napisał(a):Mimo wszystko chciałbym albo zakupic nowa lustrzanke albo rozszerzyć mozliwości obecnie posiadanego sprzetu.

nasłuchałem się już Waszych rad - wezme je do serca, jednak zdjęć takich jak na forum raczej kompaktem za 200zł nie zrobie więc pragnę zasiegnąc języka na ten temat - zgodnie z watkiem.

tez jestem nowy w tym temacie i myslalem ze jak kupie sobie dobry objektyw to i zdiecia mi wyjda tak jak np. rafal.k wstawia. ale niestety myle sie.
zeby takie zdiecia robic to trzeba sporo praktyki i to im wiecej czytam tym bardziej zdaje sobie z tego sprawe ze to nie bedzie latwe.
ale zgadzam sie z toba zeby kupic lustro i zaczyc sie uczyc , weldon mi napisal zebym czytal, robil zdiecia,wstawial je i sluchal komentarzy i wyciagal z nich wnioski :cry: :cry:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 07.03.2011 16:25

andrzej.k napisał(a):i tu wetkne swoje 3 grosze :lol: :lol:
ja tez mam nibi wrescie lustro i co mi po nim jak nie umiem robic zdiec nim, no moze nie to ze nie umiem ale jest tu zajebis...te ALE :cry: :cry: .

santosz napisał(a):Mimo wszystko chciałbym albo zakupic nowa lustrzanke albo rozszerzyć mozliwości obecnie posiadanego sprzetu.

nasłuchałem się już Waszych rad - wezme je do serca, jednak zdjęć takich jak na forum raczej kompaktem za 200zł nie zrobie więc pragnę zasiegnąc języka na ten temat - zgodnie z watkiem.

tez jestem nowy w tym temacie i myslalem ze jak kupie sobie dobry objektyw to i zdiecia mi wyjda tak jak np. rafal.k wstawia. ale niestety myle sie.
zeby takie zdiecia robic to trzeba sporo praktyki i to im wiecej czytam tym bardziej zdaje sobie z tego sprawe ze to nie bedzie latwe.
ale zgadzam sie z toba zeby kupic lustro i zaczyc sie uczyc , weldon mi napisal zebym czytal, robil zdiecia,wstawial je i sluchal komentarzy i wyciagal z nich wnioski :cry: :cry:

A teraz pół zartem - andrzej.k chce robic zdjęcia jak rafał k, ja jestem rafał m i chce robic zdjęcia jak......rafał m :D
Ok, ok, ok - PAX - najgorsze że w moim sprzecie nawet filtrów nie mogę spróbować :(
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 07.03.2011 17:12

santosz napisał(a):... czy to grzech że człowiek chce się uczyć na w miare dobrym sprzecie...

... już wtedy chciałem lustrzanke - jednak poznałem w nowym miejscu pracy kolegę, który bardzo dobrze znał się na fotografii odradził mi wtedy i poradził mi wlasnie to co mam teraz - dsc hx1, po półtorej roku mam po prostu ochote zmienic na lustrzankę i jako hobby zająć sie fotografią na poważnie - stąd moje zainteresowanie lustrzankami

Trzeba było tak od razu- a nie napalać się na mnogość ustawień, lepszość zdjęć i telekonwertery do "focenia cycków z oddali"... :lol: :wink:
Obojętnie czy przed zakupem czy po zakupie- i tak czeka Cię sporo nauki podstaw dobrej fotografii i poświęconego czasu. Te lekcje odrobić po prostu trzeba.

Pisaliśmy tu, ze w zasadzie dzisiaj nie ma już słabego sprzętu. Każdą lustrzanka da się robić dobre jakościowo (technicznie rzecz biorąc) zdjęcia- pytanie czy będą one ciekawe czy tylko dobre technicznie....?

Żeby uzyskiwać w miarę precyzyjne porady, trzeba w miarę precyzyjnie wyjaśnić swe potrzeby, zamiary, plany i upodobania, bo jak gdzieś czytam ludzi piszących "chcę fotografować wszystko po trochu", to mam ochotę takim napisać " to kup sobie ze sprzętu też wszystkiego po trochu"... :) :roll: :wink:
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 07.03.2011 17:14

brachu, gdzie mi do nich :!: :!:

duzo czytam i widze ze jest tu na forum spora gromada ludzi co maja nie tylko teorie w ale i praktyke w malym palcu :wink:

ja chcialbym tylko podszkolic moj kadr a do tego potrzeba czasu, ale jak juz napisalem, doskonale rozumiem cie ze chcesz miec lustro
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.03.2011 17:33

Przeglądam w wolnych chwilach "Kompozycję obrazu fotograficznego: Pawła Wójcika ...
No dobra, obrazki przeleciałem na razie :lol:
Ale przystępnie jest napisana i sporo tam takich dupereli o kompozycji facet wyjaśnia.
Za dużo, CZYM, nie pisze. W zasadzie - wcale, bo i co za różnica?

W każdym razie, chyba mogę polecić tę książkę.

A, co do sprzętu, to, podobno, pojawił się super hiper uniwersalny obiektyw 18-600 do lustrzanki 8O

Niezła alternatywa dla tych 18-200, 18-250 i w ogóle - nie trzeba by było zbierać "po trochu".
Takie wszystko w jednym :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 07.03.2011 17:42

weldon napisał(a):A, co do sprzętu, to, podobno, pojawił się super hiper uniwersalny obiektyw 18-600 do lustrzanki 8O

Niezła alternatywa dla tych 18-200, 18-250 i w ogóle - nie trzeba by było zbierać "po trochu".
Takie wszystko w jednym :lol:

super, tylko głupio tak chyba smyczyć się wszędzie z taką lufą ;)
chyba, że to o lans chodzi ;)
Ostatnio edytowano 09.03.2011 10:00 przez Bea.ta, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone