Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 06.03.2011 20:45

santosz napisał(a):
BeJur napisał(a):
weldon napisał(a):Kilka uwag ...
santosz napisał(a):Czy ten sprzet znacząco polepszyłby osiągi mojego aparatu?

Praktyka i opanowanie kilku podstawowych zasad teorii da ci dużo więcej :wink:

Weldonie - święta racja, już to pisałam tutaj - że to fotograf robi zdjęcia :)

a te kilka podstawowych zasad to chwila moment - potem tylko praktyka

Dlaczego zatem nie pykasz zdjęć aparatem marki Cmena tylko masz lustro? Też zaczęłaś od sprzetu.... :o

Niestety, zmartwię Cię, zaczynałam od Smieny, długo nią robiłam zdjęcia. Potem miałam szczęście i zaczęła się inna era, analogi i wywoływanie w fotolabach bez możliwości obróbki komputerowej - nieskromnie dodam, że zdjęcia naprawdę niezłe ;)
Zaczynałam fotografować ponad 25 lat temu, zdjęć zrobiłam baaaardzo dużo, szkoła dała mi doświadczenie kompozycyjne i plastyczne, myślisz, że tylko ta lustrzanka powoduje, że mam (nie oszukujmy się) fajne zdjęcia??? :roll:

Jakbyś dokładnie przeczytał link od Weldona, to trafiłbyś na coś takiego:
"Kupno lustrzanki nie czyni Cię fotografem, ale posiadaczem lustrzanki."

powodzenia
Ostatnio edytowano 06.03.2011 20:47 przez Bea.ta, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 20:47

santosz napisał(a):Dlaczego zatem nie pykasz zdjęć aparatem marki Cmena tylko masz lustro? Też zaczęłaś od sprzetu.... :o

A ona ma lustro? :?

Santosz, pozwól, że ci zacytuję z innego forum, gdzie chłopak robi przedpotopowym aparatem typu BenQ, cos takiego:

http://img98.imageshack.us/img98/2525/przedipoy.jpg

Jako podpowiedź, co kupić, również zacytuję, uzyskał coś takiego:

"Lustro to wręcz wymóg dla osób, które mają już ustalone zainteresowania tematyczne w fotografii.
Zakup szkieł na dobrym poziomie, a szczególnie pokrywających pełny zakres tematyczny, to znaczne kwoty,
nie do udźwignięcia dla amatora.
Można z lustrzanki, czy evila zrobić sobie kompakt, kupując szkła klasy 18-200, czy proste i ciemne kity wide (18-55; 18-70)
i tele (55-200; 70-300)... uzyskując - owszem, nieco lepszą jakość plików, za to to, czego tygryski lubią najbardziej w tym nie znajdziesz.
Dlatego jeśli nie masz sprecyzowanych wymagań, nie potrzebujesz macro i ogniskowych rzędu 300-700
możesz spokojnie wejść w DSLR i wypracować sobie własny sposób na to hobby... jeśli jednak jest inaczej,
a nie masz zbyt dużego budżetu, kompakt klasy superzoom także pozwoli Ci odnaleźć siebie w fotografii i zadecydować,
co Cię naprawdę kręci... wtedy, o kolejne zakupy już nie zapytasz, bo ta wiedza przyjdzie wraz ze specjalizacją"

Mam nadzieję, że się chłopaki nie obrażą, że ich cytowałem, ale,
jak widzisz, zakup nowego. lepszego sprzętu, powinien być czymś uzasadniony,
a ty, wybacz, żadnych powodów do uzasadnienia jeszcze nie dałeś.

Ja ci po prostu, dobrze radze - zanim wydasz te pieniądze, zastanów się, czy to jest dobra decyzja,
bo kupić łatwo - trochę gorzej potem się tego pozbyć ...
Aparat masz dobry, zwłaszcza do nauki dobry. Teraz przysiądź trochę z teoria, ale, przede wszystkim, z praktyką.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 06.03.2011 20:50

weldon napisał(a):
santosz napisał(a):Dlaczego zatem nie pykasz zdjęć aparatem marki Cmena tylko masz lustro? Też zaczęłaś od sprzetu.... :o

:)
wyglądam, jakbym się nie czesała ;)

dodam jeszcze, że mnóstwo zdjęć robię Canonem G10, nie są gorsze (te zdjęcia) od robionych 350D
:P
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.03.2011 20:51

santosz napisał(a):
Rozważam jeszcze jedną mozliwość: gdybym do obecnego sprzętu dorzucił To moze zakup lustrzanki nie byłby wtedy taki konieczny?

Czy ten sprzet znacząco polepszyłby osiągi mojego aparatu?

Każdy telekonwerter pogarsza jakość zdjęć. A tak na marginesie zapytam czy Ty chcesz Marsjan fotografować :?: 8O
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 06.03.2011 20:52

Rysio napisał(a):
santosz napisał(a):
Rozważam jeszcze jedną mozliwość: gdybym do obecnego sprzętu dorzucił To moze zakup lustrzanki nie byłby wtedy taki konieczny?

Każdy telekonwerter pogarsza jakość zdjęć. A tak na marginesie zapytam czy Ty chcesz Marsjan fotografować :?: 8O

gołe baby :) :) :)
(mam nadzieję, że się nie wkopałam :) )
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 20:58

andrzej.k napisał(a):Rysio male pytanko,
czy wszystkie szkla z minolty lataja bez zarzutow w sony alfa :?: :?:

czy sa jakies tam ale :?:

Zdaje się, że Rysio cię przeoczył w ferworze dyskusji - tak, Sony konstruowany jest w oparciu o system Minolty i nie ma żadnych problemów ze starymi, minoltowymi, obiektywami.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.03.2011 20:59

BeJur napisał(a):

Z taką ogniskową to mu się w kadrze tylko cycek zmieści i to nie za duży :wink:

Edit: Weldon, rzeczywiście przeoczyłem. W ramach uzupełnienia i sprostowania Twojej wypowiedzi dopowiem że wszystkie obiektywy Minolty pasują ale te z oznaczeniem AF. Wcześniej były jeszcze obiektywy MD i te nie pasują.
Ostatnio edytowano 06.03.2011 21:03 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 21:00

Rysio napisał(a):
BeJur napisał(a):

Z taką ogniskową to mu się w kadrze tylko cycek zmieści i to nie za duży :wink:

Nie wybrzydzaj ... :wink:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 21:05

BeJur napisał(a):
santosz napisał(a):
BeJur napisał(a):
weldon napisał(a):Kilka uwag ...
santosz napisał(a):Czy ten sprzet znacząco polepszyłby osiągi mojego aparatu?

Praktyka i opanowanie kilku podstawowych zasad teorii da ci dużo więcej :wink:

Weldonie - święta racja, już to pisałam tutaj - że to fotograf robi zdjęcia :)

a te kilka podstawowych zasad to chwila moment - potem tylko praktyka

Dlaczego zatem nie pykasz zdjęć aparatem marki Cmena tylko masz lustro? Też zaczęłaś od sprzetu.... :o

Niestety, zmartwię Cię, zaczynałam od Smieny, długo nią robiłam zdjęcia. Potem miałam szczęście i zaczęła się inna era, analogi i wywoływanie w fotolabach bez możliwości obróbki komputerowej - nieskromnie dodam, że zdjęcia naprawdę niezłe ;)
Zaczynałam fotografować ponad 25 lat temu, zdjęć zrobiłam baaaardzo dużo, szkoła dała mi doświadczenie kompozycyjne i plastyczne, myślisz, że tylko ta lustrzanka powoduje, że mam (nie oszukujmy się) fajne zdjęcia??? :roll:

Jakbyś dokładnie przeczytał link od Weldona, to trafiłbyś na coś takiego:
"Kupno lustrzanki nie czyni Cię fotografem, ale posiadaczem lustrzanki."

powodzenia

To nie było złosliwe, wiem, ze smiena widziałem w innym temacie Jacek S wkleił zdjatko, wiem tez ze masz cztery aparaty na C - dwa casio i dwa citiżeny :D :D :D

Zastanawia mnie jedno - w temacie o kupnie aparatu próbujecie mnie zniechecic do zakupu lustrzanki i to usilnie, zamiast pomóc w doborze - tego nie rozumiem....
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 21:08

santosz napisał(a):Zastanawia mnie jedno - w temacie o kupnie aparatu próbujecie mnie zniechecic do zakupu lustrzanki i to usilnie, zamiast pomóc w doborze - tego nie rozumiem....

Żebyś się nie pochlastał po pierwszych fotkach ... :wink:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 21:09

Rysio napisał(a):
santosz napisał(a):

Marsjan może nie, ale uwielbiam zbliżenia
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 21:10

Rysio napisał(a):
santosz napisał(a):

Marsjan może nie, ale uwielbiam zbliżenia
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 21:14

weldon napisał(a):

Santosz, pozwól, że ci zacytuję z innego forum, gdzie chłopak robi przedpotopowym aparatem typu BenQ, cos takiego:

http://img98.imageshack.us/img98/2525/przedipoy.jpg

Jako podpowiedź, co kupić, również zacytuję, uzyskał coś takiego:

"Lustro to wręcz wymóg dla osób, które mają już ustalone zainteresowania tematyczne w fotografii.
Zakup szkieł na dobrym poziomie, a szczególnie pokrywających pełny zakres tematyczny, to znaczne kwoty,
nie do udźwignięcia dla amatora.
Można z lustrzanki, czy evila zrobić sobie kompakt, kupując szkła klasy 18-200, czy proste i ciemne kity wide (18-55; 18-70)
i tele (55-200; 70-300)... uzyskując - owszem, nieco lepszą jakość plików, za to to, czego tygryski lubią najbardziej w tym nie znajdziesz.
Dlatego jeśli nie masz sprecyzowanych wymagań, nie potrzebujesz macro i ogniskowych rzędu 300-700
możesz spokojnie wejść w DSLR i wypracować sobie własny sposób na to hobby... jeśli jednak jest inaczej,
a nie masz zbyt dużego budżetu, kompakt klasy superzoom także pozwoli Ci odnaleźć siebie w fotografii i zadecydować,
co Cię naprawdę kręci... wtedy, o kolejne zakupy już nie zapytasz, bo ta wiedza przyjdzie wraz ze specjalizacją"

Mam nadzieję, że się chłopaki nie obrażą, że ich cytowałem, ale,
jak widzisz, zakup nowego. lepszego sprzętu, powinien być czymś uzasadniony,
a ty, wybacz, żadnych powodów do uzasadnienia jeszcze nie dałeś.

Ja ci po prostu, dobrze radze - zanim wydasz te pieniądze, zastanów się, czy to jest dobra decyzja,
bo kupić łatwo - trochę gorzej potem się tego pozbyć ...
Aparat masz dobry, zwłaszcza do nauki dobry. Teraz przysiądź trochę z teoria, ale, przede wszystkim, z praktyką.

Pamietam nauke prawa jazdy - najpierw zdechłym polonezem, na trzeciej godzinie zagrzal sie , pchałem prawie kilometr na plac, potem kilka godzin na maluchu, egzamin tez poldkiem - ale wolalbym np toyotką.
Do czego zmierzam - majac do wyboru sprzęt na którym moge sie uczyc wolałbym wybrac ten najlepszy - nie zamierzam konkurować o miano najlepszego fotgrafa - chce po prostu robic dobre zdjęcia rodzinne i tyle
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.03.2011 21:18

santosz napisał(a):
artur77 napisał(a):Co sądzicie o Sony Cyber-shot DSC-HX1?
Ma go ktoś?

Własnie ja go mam kolego i o tym dyskusja, cofnij sie o stronke

a na stronie fmix pisze ,ze z PENTAX Optio V10 robisz zdjecia
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 21:20

AndrzejJ. napisał(a):
santosz napisał(a):
artur77 napisał(a):Co sądzicie o Sony Cyber-shot DSC-HX1?
Ma go ktoś?

Własnie ja go mam kolego i o tym dyskusja, cofnij sie o stronke

a na stronie fmix pisze ,ze z PENTAX Optio V10 robisz zdjecia

To moze zajrzyj na rok tych zdjęć, i sprawdź na panoramach - o .....a może Ty swoje jakies pokażesz co.....razem sie posmiejemy :oops:

A ha...i jak już to jest napisane....naucz sie lepiej odmianów bo bedziesz miał dwójów jak mrówków miszczu :lool::lool::lool::lool::lool::lool::lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone