Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 18:30

Rysio napisał(a):
santosz napisał(a):
santosz napisał(a):weldon Ty polecałeś alfę 450 - co bys powiedział na taki obiektyw http://allegro.pl/sony-alpha-450-sigma- ... 59595.html - czy to byłby dobry zakup czy lepiej z takim obiektywem i potem dokupić cos nowego http://allegro.pl/sony-alpha-450-ob-18- ... 00408.html?

dzięki juz dziś sie do tego zastosuję, a odpowiesz mi na powyższe?

Odpuść sobie tą Sigmę. Kup zestaw z kitem a potem dokupisz używaną flintę. Np i masz przyzwoity zestaw.

Zastanawia mnie tylko - w tej sigmie obiektyw to 55-200 a w tej flincie jesli dobrze dojrzałem to 70-210 - chodzi o górną wartość, różnica w wartości nieduża, w cenie ta sama ale z sigma jest nowa a tu używka - sorki że się tak czepiam ale próbuję dojśc co będzie najlepsze, dzięki za zrozumienieRysiu
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 06.03.2011 18:47

weldon napisał(a):
romuald22 napisał(a):Nie wiem tylko czy z dużej czy z małej to miałem napisać..?

To zależy czy piszesz w środku, czy na początku zdania ...
No bo już to, czy małą, czy dużą tę flintę będziesz chciał mieć, to już wszystko jedno :wink:

Zasady pisowni polskiej w stopniu przyzwoitym mam Piotrku opanowane.
Myślałem o piosenkarce...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 18:52

romuald22 napisał(a):Myślałem o piosenkarce...

Ty znasz takie piosenkarki? 8O 8O 8O

:D
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 06.03.2011 19:00

weldon napisał(a):
romuald22 napisał(a):Myślałem o piosenkarce...

Ty znasz takie piosenkarki? 8O 8O 8O :D

Osobiście to nie. Ale jakby trzeba było...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.03.2011 19:12

santosz napisał(a):
Zastanawia mnie tylko - w tej sigmie obiektyw to 55-200 a w tej flincie jesli dobrze dojrzałem to 70-210 - chodzi o górną wartość, różnica w wartości nieduża, w cenie ta sama ale z sigma jest nowa a tu używka - sorki że się tak czepiam ale próbuję dojśc co będzie najlepsze, dzięki za zrozumienieRysiu

Ta Sigma którą pokazałeś to 18-200/3,5-6,3 czyli ciemno jak w d... i jakość obrazka dość średniawy. Sigma 55-200 ma f/4-5.6 czyli też średnio zarówno pod względem jasności jak i jakości. Flinta 70-210 na stałe światło f4 i daje zdecydowanie ciekawszy obrazek zarówno pod względem ostrości jak i plastyki. Co do faktu nowy/używany to gwarantuję że ta używana flinta pożyje jeszcze dłużej niż nówka Sigmy, Tamrona czy budżetowego Sony. Flinta to szkło, metal i guma a ta cała młodzież o której gadamy to plastik fantastik.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 19:16

Rysio napisał(a):
santosz napisał(a):

Ta Sigma którą pokazałeś to 18-200/3,5-6,3 czyli ciemno jak w d... i jakość obrazka dość średniawy. Sigma 55-200 ma f/4-5.6 czyli też średnio zarówno pod względem jasności jak i jakości. Flinta 70-210 na stałe światło f4 i daje zdecydowanie ciekawszy obrazek zarówno pod względem ostrości jak i plastyki. Co do faktu nowy/używany to gwarantuję że ta używana flinta pożyje jeszcze dłużej niż nówka Sigmy, Tamrona czy budżetowego Sony. Flinta to szkło, metal i guma a ta cała młodzież o której gadamy to plastik fantastik.

Wyjaśniłeś jasno i logicznie - bardzo dziękuje. Ukierunkowałem sie juz i wiem co mam robić, mniej więcej oczywiście ale w rozmowie w sklepie fot. nie bede juz zupełnie zielony. Thanks for all :lol:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 19:17

Jeśli możesz to jak odczytać oznaczenia na moim kompakcie - 2.8-5.2/5.0-100 - jaki to obiektyw? dobry, średni czy do d...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 19:30

santosz napisał(a): 2.8-5.2/5.0-100

Jasność optyki: f/2.8-f/5.2 przy ogniskowych 5.0-100,
będących ekwiwalentem dla małego obrazka dla ogniskowych 28 - 560 mm.

A dobry do czego? Do ultrazooma? Jak najbardziej. Do robienia zdjęć - też.
Wszystko zależy, co chcesz osiągnąć, bo na przykład, drogi, uniwersalny nóż komandoski
polegnie ze zwykłym nożem kuchennym w konkurencji krojenia chleba :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.03.2011 19:32

HX1 ma w przeliczeniu na mały obrazek 28-560 mm f 2.8-5.2 więc w miarę jasno, zdecydowanie jaśniej niż te Sigmy o których pisaliśmy, tyle że nijak porównywać GO z kompaktu/hybrydy i lustrzanki ze względu na zupełnie inny rozmiar fizyczny matrycy (nie licząc oczywiście tych hybryd i kompaktów które mają już duże matryce). Jest to w miarę przyzwoita optyka (choć nie najlepsza) jeśli porównywać ją z innymi hybrydami. Żeby porównać ogniskową hybrydy i lustrzanki klasy A 450 ogniskową tą którą masz podaną na obiektywie należy przemnożyć x1,5, czyli flinta daje w przeliczeniu na mały obrazek 105-315mm.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.03.2011 19:32

santosz napisał(a):Jeśli możesz to jak odczytać oznaczenia na moim kompakcie - 2.8-5.2/5.0-100 - jaki to obiektyw? dobry, średni czy do d...
objawienia santosza
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 19:43

Rysio napisał(a):HX1 ma w przeliczeniu na mały obrazek 28-560 mm f 2.8-5.2 więc w miarę jasno, zdecydowanie jaśniej niż te Sigmy o których pisaliśmy, tyle że nijak porównywać GO z kompaktu/hybrydy i lustrzanki ze względu na zupełnie inny rozmiar fizyczny matrycy (nie licząc oczywiście tych hybryd i kompaktów które mają już duże matryce). Jest to w miarę przyzwoita optyka (choć nie najlepsza) jeśli porównywać ją z innymi hybrydami. Żeby porównać ogniskową hybrydy i lustrzanki klasy A 450 ogniskową tą którą masz podaną na obiektywie należy przemnożyć x1,5, czyli flinta daje w przeliczeniu na mały obrazek 105-315mm.

Rozważam jeszcze jedną mozliwość: gdybym do obecnego sprzętu dorzucił To moze zakup lustrzanki nie byłby wtedy taki konieczny?

Czy ten sprzet znacząco polepszyłby osiągi mojego aparatu?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 19:49

Kilka uwag ...
santosz napisał(a):Czy ten sprzet znacząco polepszyłby osiągi mojego aparatu?

Praktyka i opanowanie kilku podstawowych zasad teorii da ci dużo więcej :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 06.03.2011 19:58

weldon napisał(a):Kilka uwag ...

Weldonie - święta racja, już to pisałam tutaj - że to fotograf robi zdjęcia :)

a te kilka podstawowych zasad to chwila moment - potem tylko praktyka
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 20:34

Mimo wszystko chciałbym albo zakupic nowa lustrzanke albo rozszerzyć mozliwości obecnie posiadanego sprzetu.

nasłuchałem się już Waszych rad - wezme je do serca, jednak zdjęć takich jak na forum raczej kompaktem za 200zł nie zrobie więc pragnę zasiegnąc języka na ten temat - zgodnie z watkiem.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 20:35

BeJur napisał(a):
weldon napisał(a):Kilka uwag ...

Weldonie - święta racja, już to pisałam tutaj - że to fotograf robi zdjęcia :)

a te kilka podstawowych zasad to chwila moment - potem tylko praktyka

Dlaczego zatem nie pykasz zdjęć aparatem marki Cmena tylko masz lustro? Też zaczęłaś od sprzetu.... :o
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone