Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 09:52

weldon Ty polecałeś alfę 450 - co bys powiedział na taki obiektyw http://allegro.pl/sony-alpha-450-sigma- ... 59595.html - czy to byłby dobry zakup czy lepiej z takim obiektywem i potem dokupić cos nowego http://allegro.pl/sony-alpha-450-ob-18- ... 00408.html?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.03.2011 10:16

weldon napisał(a):Zniknął za rogiem i przepadł jak szyszka
Ale nie płaczmy bo...
Nie o to chodzi by złowić króliczka
Ale by gonić go...
:wink:

Jak to było?
Nie bądź taki....Szekspir? :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 06.03.2011 11:54

weldon napisał(a):Na razie uczę się poprawnego kadrowania i ustawiania WB, GO sobie odpuściłem, bo hybrydy mają z tym problem.

Jeśli robisz w rawach, to chyba wystarczy WB ustawić na AUTO i wyregulować temperaturę przy wywoływaniu rawów.

Dobrze, że sam napisałeś o GO, bo jednak jest to argument za lustrzankami.

Z DNG przeprowadziłem tylko jeden eksperyment. Rawy wywołuję w załączonym do Canona Digital Photo Professional i nie narzekam na ten program. Chciałem jednak spróbować wywołać w Camera Raw (w Photoshopie). I torba szefie. Nie czyta, bo to oni kombinują zgodność konkretnych aparatów z określoną wersją programu. Ale zapis w DNG pasuje wszędzie. Zapisałem więc moje rawy w DNG, "przepuściłem" przez Camera Raw i stwierdziłem, że to droga do Chorwacji przez Rumunię. :lol: Robię więc nadal w DPP.
Była tu mowa o Sony. Jako porządna firma też pewnie daje z aparatem jakiś program do rawów. Jeśli tak, to nie ma co kombinować, tym bardziej, że drobne poprawki i tak należałoby na koniec zrobić w Photoshopie.
Nie sądzicie?
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 06.03.2011 12:07

Ale nie płaczmy bo...
Ale by gonić go...

to przez Ciebie;)
Człowiek chce dobre zdjęcia robić, a Ty mu podstawy rzucasz pod nogi, jak te kłody ...

;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 12:36

anakin napisał(a):
Ale nie płaczmy bo...
Ale by gonić go...

Jak to było?
Nie bądź taki....Szekspir? :wink:

Kupiłem sobie drogie pióro, to chyba już jestem Szekspir :wink:
jan_s1 napisał(a):Dobrze, że sam napisałeś o GO, bo jednak jest to argument za lustrzankami.

Lubię Go.
Kiedyś namiętnie grywałem ... :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 06.03.2011 13:09

santosz napisał(a):
dzięki za informacje choc ten pretensjonalny ton nie był tu potrzebny, nie każdy ma takie informacje jak Wy, stąd takie pytania na forum - z prośba o pomoc.

Sorry, ale kompletnie nie rozumiem o co Tobie chodzi z tym pretensjonalnym tonem???
Gdzie Ty to widzisz???
Albo chcesz konkretów i realiów, albo wolisz bajdurzenie i gdybanie.

A informacje pochodzą nie ode mnie, ale od danych w sieci- także bez kłopotu daje się porównać, czy coś ma RAW, czy nie ma.
Wydaje się logiczne, że producent nie poda nie istniejących formatów zapisu, prawda?

santosz napisał(a):ale zdjęcia powinny mieć w sobie coś co spowoduje, że osoba która będzie je oglądać zatrzyma na nich wzrok,

Tu chodziło mi o techniczną stronę, czyli o mnogość ustawień itd.

Ludzi Ci piszą, radzą, mówią- bo widzą Twoje typowe dla startującego amatora pytania i błędy rzeczowe- jak ten powyżej (mnogość ustawień? a co to kurde jest? i co robi ze zdjęciem???), który coś chce zacząć, a tymczasem Ty widziwiasz.
Skup się na poznaniu podstaw dobrej fotografii a nie na mnogości ustawień, bo się w nich zagubisz.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 13:49

Fatamorgana napisał(a):Sorry, ale kompletnie nie rozumiem o co Tobie chodzi z tym pretensjonalnym tonem???
Gdzie Ty to widzisz???

Ano widzę, w stwierdzeniach np: "widać, jak wół" - pisałem już, ja widzę że w opisie jest tylko jpeg co nie znaczy że muszę wiedzieć, że jak w tej pozycji opisu nie ma RAW to go nie ma. Nie muszę wiedzieć bo jestem laikiem

Fatamorgana napisał(a):A informacje pochodzą nie ode mnie, ale od danych w sieci- także bez kłopotu daje się porównać, czy coś ma RAW, czy nie ma.
Wydaje się logiczne, że producent nie poda nie istniejących formatów zapisu, prawda?

Dzieki, czytając Twoje odpowiedzi już się boję pisać inne pytania, żeby nie zostać zahukanym, zakrzyczanym, opieprzonym i w ogóle

Fatamorgana napisał(a):
santosz napisał(a):ale zdjęcia powinny mieć w sobie coś co spowoduje, że osoba która będzie je oglądać zatrzyma na nich wzrok,
Tu chodziło mi o techniczną stronę, czyli o mnogość ustawień itd.

Ludzi Ci piszą, radzą, mówią- bo widzą Twoje typowe dla startującego amatora pytania i błędy rzeczowe- jak ten powyżej (mnogość ustawień? a co to kurde jest? i co robi ze zdjęciem???), który coś chce zacząć, a tymczasem Ty widziwiasz.
Skup się na poznaniu podstaw dobrej fotografii a nie na mnogości ustawień, bo się w nich zagubisz.

Co to mnogość ustawień? Ja rozumiem przez to mozliwość mojej ingerencji w regulacje balansu bieli, GO, regulacji czasu otwarcia migawki, mozliwości nastawienia liczby przysłony, regulacji ISO itd, itp.
Jak pisałem, mam aparat kompaktowy z takiej mocnej średniej lub nawet wyższej półki, mam możliwość regulacji pewnych rzeczy, nie wiem czy wszystkie aparaty to mają stąd moje pytanie - po to bo chciałbym mieć możliwość ingerencji w te ustawienia.
Jesli twoje odpowiedzi mają być typu: "po co sie głupio pytasz, google.pl", albo "nie pytaj, pstrykaj" albo "nie interesuj sie ustawieniami, to nic nie da" to, ja dziekuję Ci za te rady. Na moje "trywialne" pytania na szczęście odpowiadaja mi osoby które coś radzą, czyms mnie zachęcają - dając chociazby linki do ciekawych stron jak chocby weldon
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 14:01

santosz napisał(a):... mam aparat kompaktowy z takiej mocnej średniej lub nawet wyższej półki...

I starczy ... Teraz to już tylko trzeba go:

wziąć prawą ręką, palcem wskazującym trzymając na spuście migawki,
kciukiem na przyciskach funkcyjnych, pozostałymi obejmując grip, włączyć,
skierować na obiekt, który chcemy sfotografować, używając zmiennej ogniskowej skadrować i pstryknąć.
WB ustawiamy na auto, zaś tryb fotografowania ustawić na priorytet migawki.

W żadnym wypadku, powyższych czynności nie należy wykonywać w warunkach uniemożliwiających zrobienie dobrego zdjęcia.

Do dzieła :lol:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 14:29

santosz napisał(a):weldon Ty polecałeś alfę 450 - co bys powiedział na taki obiektyw http://allegro.pl/sony-alpha-450-sigma- ... 59595.html - czy to byłby dobry zakup czy lepiej z takim obiektywem i potem dokupić cos nowego http://allegro.pl/sony-alpha-450-ob-18- ... 00408.html?

dzięki juz dziś sie do tego zastosuję, a odpowiesz mi na powyższe?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 16:47

Ale ja się na tym nie znam ... Tyle, co w internecie się naczytałem ...
Nawet lustra nie mam :D
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 06.03.2011 17:03

Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.03.2011 17:44

santosz napisał(a):
santosz napisał(a):weldon Ty polecałeś alfę 450 - co bys powiedział na taki obiektyw http://allegro.pl/sony-alpha-450-sigma- ... 59595.html - czy to byłby dobry zakup czy lepiej z takim obiektywem i potem dokupić cos nowego http://allegro.pl/sony-alpha-450-ob-18- ... 00408.html?

dzięki juz dziś sie do tego zastosuję, a odpowiesz mi na powyższe?

Odpuść sobie tą Sigmę. Kup zestaw z kitem a potem dokupisz używaną flintę. Np i masz przyzwoity zestaw.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 06.03.2011 17:54

Rysio napisał(a):Odpuść sobie tą Sigmę. Kup zestaw z kitem a potem dokupisz używaną flintę. Np i masz przyzwoity zestaw.

Jestem generalnie laikiem w tym temacie. Ale powyższa informacja zachęciła mnie do zakupu lepszego aparatu...I jeszcze jak będę miał flinte...Nie wiem tylko czy z dużej czy z małej to miałem napisać..? Bez kitu pisze...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 18:00

romuald22 napisał(a):I jeszcze jak będę miał flinte...

Flintę.

romuald22 napisał(a):Nie wiem tylko czy z dużej czy z małej to miałem napisać..?

To zależy czy piszesz w środku, czy na początku zdania ...
No bo już to, czy małą, czy dużą tę flintę będziesz chciał mieć, to już wszystko jedno :wink:

romuald22 napisał(a): Bez kitu pisze...

Tak w zasadzie, to ja też ... :D
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 06.03.2011 18:26

Rysio male pytanko,
czy wszystkie szkla z minolty lataja bez zarzutow w sony alfa :?: :?:

czy sa jakies tam ale :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone