Link dla canonierów
santosz napisał(a):Czy RAW są tylko w lustrzankach?
A jesli nie to czy na podstawie tych danych mozna określić że mam w aparacie RAW http://www.sony.pl/product/dsc-h-series ... nicalspecs
weldon napisał(a):To ciekawe, ale wygląda, że nie
santosz napisał(a):przepraszam, ze tak ciagne ten temat w tym wątku ale.....
wiem ze jpeg zapisuje obrazy w kompresji 8bit. Na ww stronie podano, że mój aparat ma przetwornik 12bitowy, wiem że RAW oferuje zapis 12-14bit, o co tu więc chodzi z tym przetwornikiem? Podano też że ma tryb Clear RAW NR który pozwala na redukcje szumów na poziomie RAW.
Czy zatem z tych informacji wynika, ze nie mam RAW ale zdjęcia zrobione na tym aparacie mogą być zblizone jakosciowo do RAW czy o co tu chodzi?
Jeszcze raz sorki za OT
santosz napisał(a):Prosze o pomoc
Czy RAW są tylko w lustrzankach?
A jesli nie to czy na podstawie tych danych mozna określić że mam w aparacie RAW http://www.sony.pl/product/dsc-h-series ... nicalspecs
przepraszam, ze tak ciagne ten temat w tym wątku ale.....
wiem ze jpeg zapisuje obrazy w kompresji 8bit. Na ww stronie podano, że mój aparat ma przetwornik 12bitowy, wiem że RAW oferuje zapis 12-14bit, o co tu więc chodzi z tym przetwornikiem? Podano też że ma tryb Clear RAW NR który pozwala na redukcje szumów na poziomie RAW.
Czy zatem z tych informacji wynika, ze nie mam RAW ale zdjęcia zrobione na tym aparacie mogą być zblizone jakosciowo do RAW czy o co tu chodzi?
Fatamorgana napisał(a):santosz napisał(a):Prosze o pomoc
Czy RAW są tylko w lustrzankach?
przepraszam, ze tak ciagne ten temat w tym wątku ale.....
1. RAW występuje nie tylko w lustrzankach, ale wszędzie tam, gdzie poziom zaawansowania aparatu wymaga posiadania tego formatu (z reguły są to modele dla dojrzalszych fotograficznie).
2. W opisie masz jak wół dane o formacie zapisu. Jeżeli nie ma wymienione, że jest RAW, to go po prostu nie ma i już...
A co za tym idzie- pozostałe pytania straciły rację bitu...
3. niektóre dane w opisach zamieszczanych na stronach mają błędy, albo z rozpędu wpisywane są dane o funkcjach z innego- głównie z wyższego -modelu aparatu (np. zamiast 32 Bitów jest 64bity, zamiast 3kl/sek. mamy 5 itd...
Tu jednak nie ma mowy o pomyłce.
To aparat z klasy przejściowej- pomiędzy hybrydami a lustrzanką, naładowany techniką, ale nie zaawansowany w znaczeniu możliwości pracy ze zdjęciem poza aparatem.
I tyle z grubsza...
santosz napisał(a):... zdjęcia powinny mieć w sobie coś co spowoduje, że osoba która będzie je oglądać zatrzyma na nich wzrok, no i wazne są dobre zbliżenia - czyli zoom, sprzęt w cenie do 2500zł - czy znajdę coś takiego?
santosz napisał(a):praktycznie nocne,
santosz napisał(a):który świetnie będzie odwzorowywał kolory
santosz napisał(a):ale też zdjecia w ruchu.
santosz napisał(a):Aparat ma słuzyć do dokumentacji wojaży rodzinki po Europie
santosz napisał(a):ale zdjęcia powinny mieć w sobie coś co spowoduje, że osoba która będzie je oglądać zatrzyma na nich wzrok,
santosz napisał(a): no i wazne są dobre zbliżenia - czyli zoom,
santosz napisał(a): sprzęt w cenie do 2500zł - czy znajdę coś takiego?
Rysio napisał(a):O odsprzedaży santosz nic nie pisał
weldon napisał(a):Santosz, litości ... Ty chcesz mieć dostęp do stocka fotograficznego, a nie kupić aparat.
Bierzesz cokolwiek, dokładasz do tego znajomość fotografowania, światło, temat lub plener,
dobierasz odpowiednie parametry, kadrujesz i focisz.
weldon napisał(a):Wywołujesz lub robisz korektę w programie graficznym i masz szansę, że ktoś się tym zachwyci.
A im bardziej, ten zachwycający, zna się na fotografii, tym lepiej.
weldon napisał(a):Przewrotnie spytam tak: którą deskorolkę, do 300 złotych, byś polecił, żebym latał jak Tom Hawk?
Rysio napisał(a):santosz napisał(a):praktycznie nocne,
Do tego potrzebujesz statyw.
Rysio napisał(a):santosz napisał(a):który świetnie będzie odwzorowywał kolory
Tu pole do popisu należy do Ciebie i właściwego ustawienia balansu bieli.
Rysio napisał(a):santosz napisał(a):ale też zdjecia w ruchu.
Czyli potrzebujesz aparatu/obiektywu z szybkim AF
Rysio napisał(a):santosz napisał(a):ale zdjęcia powinny mieć w sobie coś co spowoduje, że osoba która będzie je oglądać zatrzyma na nich wzrok,
Nie uważasz że to zależy od Twoich pomysłów, sposobu patrzenia na świat i umiejętności ?
Rysio napisał(a):Czyli potrzebujesz teleobiektywu.santosz napisał(a): no i wazne są dobre zbliżenia - czyli zoom,
Bodzioch Marek napisał(a):canon 550D ( kręci też filmy w full HD ), body i Tamron 17-50/2.8, potem do portretu C 50/1.4 (50/1.8 będzie cię szlag trafiał z jego niedokładnością no i ma brzydki bokeh - 5 listków przysłony w stosunku to 9-ciu w wersji 1/4 ). Potem znów C 85/1.8 do ciasnych portretów. W dobre obiektywy warto "inwestować" nie traci się tak jak na puszkach. Jeśli masz kasę to zamiast Tamrona kup od razu C 17-40/4 L To najtańsza eLka i przez wielu nie doceniana ostra od pełnej dziury itd. trudniej też trafić na zły egzemplarz jak nietrudno u Tamrona.