Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 18.02.2011 10:43

Lidia K napisał(a): pojawiły się różne drobne złośliwości ze strony większego sprzętu. Np paprochy na obiektywie a nawet na matrycy :wink: i niezadowalająca (czyli znacznie gorsza niż z canona) jakość zdjęć kwiatuszków i jeszcze ten zafarb w kolorze różu o którym już wspominał Kulka.

Paprochy na obiektywie i matrycy, to raczej nie złośliwość aparatu tylko wina użytkownika. Co do ''zafarbu'' - na razie nie było mi dane stwierdzić, bo robiłem zdjęcia w domu.
Jednak już odkryłem jak tego typu niedociągnięcia usunąć, gdy korygowałem inne moje błędy wynikające z nieznajomości sprzętu i instrukcji.
Robimy to albo ustawieniami samego aparatu lub przy pomocy prostego programu do obróbki zdjęć dołączonego na płycie do aparatu.
Podobnie ze zdjęciami makro (kwiatuszków). W jakim trybie były robione?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.02.2011 10:54

Jacek S napisał(a):Komórkę sobie kup.

A jak mi zadzwoni w nieodpowiednim momencie? 8O

Poza tym, nie chodzi mi o coś w tym stylu, tylko cywilizowane bardziej.
Cyfrowe jakieś :lol:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.02.2011 12:02

Sorge napisał(a):
Lidia K napisał(a): pojawiły się różne drobne złośliwości ze strony większego sprzętu. Np paprochy na obiektywie a nawet na matrycy :wink: i niezadowalająca (czyli znacznie gorsza niż z canona) jakość zdjęć kwiatuszków i jeszcze ten zafarb w kolorze różu o którym już wspominał Kulka.

Paprochy na obiektywie i matrycy, to raczej nie złośliwość aparatu tylko wina użytkownika. Co do ''zafarbu'' - na razie nie było mi dane stwierdzić, bo robiłem zdjęcia w domu.
Jednak już odkryłem jak tego typu niedociągnięcia usunąć, gdy korygowałem inne moje błędy wynikające z nieznajomości sprzętu i instrukcji.
Robimy to albo ustawieniami samego aparatu lub przy pomocy prostego programu do obróbki zdjęć dołączonego na płycie do aparatu.
Podobnie ze zdjęciami makro (kwiatuszków). W jakim trybie były robione?

PLAMA pojawiła się na niektórych zdjęciach gdy dużą część zdjęcia zajmowało niebo. Użytkownik nie ma na tę plamę żadnego wpływu, bo to jest poprodukcyjna tłusta plama na matrycy. Gdy zobaczyłam tę plamę na zdjęciach pożyczyłam korpus Pentaxa od znajomego żeby sprawdzić czy to jest plama na obiektywie czy na matrycy. I pokazały się 3 w innych miejscach. Właściciel nawet nie wiedział, że też ma plamy !!! Poczytałam na forach fotograficznych o co chodzi i jak sobie z tym poradzić. Pałeczki do uszu, alkohol i dużo delikatności i cierpliwości.

Obrazek

Obrazek
Przy okazji na tym zdjęciu oprócz bardzo wyraźnej plamki widać ten lekki różowy zafarb.

Zdjęcia makro robiłam programem makro i własnymi ustawieniami. Doświadczenia mi nie brakowało z canona. Nie dysponuję teraz odpowiednim przykładem.
Na pewno nie żałuję, że mam pentaxa chociaż gdy widzę zdjęcia Mariusza robiącego zdjęcia hybrydą fuji to wiem, że rok temu być może podjęłabym inną decyzję. Do fuji mam tylko jedno jedyne zastrzeżenie, że ma bardzo zimne kolory, no ale to akurat jest kwestią gustu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.02.2011 12:12

Zimne kolory? Niby ma pochodne z Fujichrome, ale, wierz mi, to jest kwestia balansu bieli, a nie Fuji.
Jak chcesz, to sobie ustawisz zimniejsze w Pentaxie.

A co do czyszczenia, to poczytaj tutaj.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.02.2011 12:13

Lidia K napisał(a):...alkohol i dużo delikatności ....

Bardzo to obiecująco brzmi :oops:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 18.02.2011 12:14

Lidia - to wygląda jak normalny syf na matrycy. Próbowałaś gruchą podmuchać :?:

A surowy obrazek zawsze będzie "ładniejszy" z kompaktu niż z lustra - to całkiem normalne :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.02.2011 12:21

Rafał K napisał(a):A surowy obrazek zawsze będzie "ładniejszy" z kompaktu niż z lustra - to całkiem normalne :wink:

No widzisz i tu jest pies pogrzebany, no bo przecież powinno być odwrotnie :wink:

longtom napisał(a):

Dla mnie też! Ja chcę relację 8O

:lol:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.02.2011 12:23

Rafał K napisał(a):Lidia - to wygląda jak normalny syf na matrycy. Próbowałaś gruchą podmuchać :?:

A myślisz, że miałam wtedy gruchę?
Chciałam aparat oddać do reklamacji :wink:
Tak jak napisałam - forum fotograficzne "optyczne", doświadczenie innych, to nie był paproch a tłusta plamka. Widać było jak pod wpływem mycia alkoholem rozmazywała się w większą plamkę. Zużyłam 20 pałeczek. Przy okazji odkryłam jeszcze plamki tam gdzie normalnie się nieba nie widzi na zdjęciach.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.02.2011 12:32

weldon napisał(a):Zimne kolory? Niby ma pochodne z Fujichrome, ale, wierz mi, to jest kwestia balansu bieli, a nie Fuji.
Jak chcesz, to sobie ustawisz zimniejsze w Pentaxie.

Nad balansem bieli i doborem zimniejszych kolorów w Pentaxie ciągle pracuję, bo ostatnio nawet śnieg mi wychodził na zdjęciach różowy.

Alkohol użyty do czyszczenia matrycy był trujący - metylowy bo nie zostawia żadnych smug (etylowy czyli ten dozwolony do użycia wewnętrznego zostawia smugi)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.02.2011 12:53

weldon napisał(a):
longtom napisał(a):

Tajemniczo jak cholera . :wink: Poczytam i ja.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.02.2011 13:05

woka napisał(a):
weldon napisał(a):
longtom napisał(a):

Tajemniczo jak cholera . :wink: Poczytam i ja.

Też się cieszyłem, a tu sie okazuje, ze alkohol to metylowy a o reszcie to już w ogóle niema mowy. :cry: :cry: :cry:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.02.2011 13:12

longtom napisał(a):... a tu sie okazuje, ze alkohol to metylowy a o reszcie to już w ogóle niema mowy. :cry: :cry: :cry:

Przynajmniej smug byś nie miał ... :wink:

Lidia K napisał(a):Przy okazji na tym zdjęciu oprócz bardzo wyraźnej plamki widać ten lekki różowy zafarb.

15 sekund w PS 6 ... Tutaj

Tego nie unikniesz. Zawsze trzeba jakiś post processing zrobić,
a im bardziej zależy ci na zdjęciu i im większy masz szacunek dla oglądających,
tym więcej uwagi trzeba temu poświecić.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 18.02.2011 14:19

Rafał K napisał(a):Lidia... Próbowałaś gruchą ... ?

Rozumiem, że alkohol itpd... ale żeby od razu gruchą?! 8O

Rafale, więcej delikatności!
:twisted:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.02.2011 15:46

janniko napisał(a):
Rafał K napisał(a):Lidia... Próbowałaś gruchą ... ?

Rozumiem, że alkohol itpd... ale żeby od razu gruchą?! 8O

No co?

Dobry owoc nie jest zły ... Samo zdrowie :wink:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 18.02.2011 19:14

Lidia K napisał(a):i niezadowalająca (czyli znacznie gorsza niż z canona) jakość zdjęć kwiatuszków...

W lustrzankach do kwiatuszków stosuje się obiektywy macro. Tylko one dadzą naprawdę dobre efekty i prawdziwą skalę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone