Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.02.2011 11:10

Popatrzeć, jakie zdjęcia wychodzą to można też na fmix'ie.

Wpisujemy D90 i dostajemy takie coś na przykład:

http://fmix.pl/zdjecie/2375139/dsc-0817/rozmiar/2

(To nie jest czasami Gdańsk? :D)

I wychodzi oczywista oczywistość - nie ma światła i umiejętności, to nawet D90 nie pomoże :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.02.2011 11:39

weldon napisał(a):No cóż, jednym słowem mówiąc, zastanawiamy się, której firmy korki zrobią z nas piłkarzy ... :devil: :lool:

Koszulki i majty równie istotne ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.02.2011 12:44

Sorge napisał(a):To chyba nie o tą stronę chodzi. Simple ...

Sample ...

Chyba znalazłem:

Porównanie z innymi Olympus XZ-1 i Samsung EX-1.

W tym pierwszym walka z szumami za pomocą mydła i przeostrzenia,
drugi ma ostrość zwaloną albo kiepską optyka, albo programowo.

Stawiam na jedno i drugie.

W sumie szkoda, bo 1.8 robi wrażenie. :(
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.02.2011 12:47

weldon napisał(a):Szkła Sony są, jakie są. Kit na dzień dobry styknie, a jakby co, można poszaleć z Tamronami i Sigmą.
Natomiast wszystkie one, jak również stare, minoltowe szkła, na śrubokręcie, będą działać z nowym body, bo on stabilizacje i silniczek ostrości ma w korpusie.

I w tym miejscu ja właśnie widzę przewagę Sony nad innymi systemami :wink: Starą Tokinę 100/2,8 kupiłem za parę stówek a obrazek jaki daje na A700 zmiecie pod dywan większość budżetowych systemowych szkiełek, bo na razie mam nadzieję nie mówimy tu o portretówkach typu 85/1,4 czy 85/1,2 których wartość w każdym systemie przekracza budżet średniej klasy puszki z kitem.

W Tokinie mam AF i stabilizację a w sumie nawet nie wiem czy to dobrze czy źle że daje ostry obraz, bo odradzałbym używania tego szkiełka do portretowania naszych ładniejszych połówek a już na pewno pokazywania im tych zdjęć w dużym formacie. Skutek takiej głupoty może być różnoraki. Albo wydacie kupę kasy na wizyty w salonie kosmetycznym ewentualnie w klinice chirurgii plastycznej co jeszcze nie stanowi bezpośredniego zagrożenia, albo Wy wylądujecie na urazówce :wink:

Chyba było ale przypomniał mi się :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.02.2011 12:55

Rysio napisał(a):... odradzałbym używania tego szkiełka do portretowania naszych ładniejszych połówek...

Litości ... mój brzuch ... :lol: :lol: :lol:

To ja przypomnę swój krótki tutek, o wyostrzaniu za pomocą kanałów, bo może być przydatny dla niektórych :lol: :lol: :lol:

No i gaussian blur stosować, gaussian blur - pamiętajcie :wink:

Mogę to puścić dalej? Mogę, mogę, mogę ...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.02.2011 13:15

Ależ oczywiście :wink:
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 07.02.2011 13:58

weldon napisał(a):
Sorge napisał(a):To chyba nie o tą stronę chodzi. Simple ...

Sample ...

Chyba znalazłem:

Porównanie z innymi Olympus XZ-1 i Samsung EX-1.

O widzisz! O to mniej więcej chodziło. Dzięki wielkie! :D
Niezła zabaweczka. Nareszcie można coś porównać, bez "opowieści dziwnej treści". :wink:
PS.
Jeśli chodzi o ostrość, to (na podstawie tego testu) w swojej klasie i cenie Olympus E-PL1 miażdży konkurencję.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 07.02.2011 15:33

A niech se miażdży gdzie i kogo chce!
Dupa..
te wszystkie akademickie dyskusje, torsje nad matrycami, oblucje i polucje nad pixelami i takie tam popierdywanie "fachowe".. gówno warte!

Naczytałem się cóż to za perełka z tego EX1 i co to średniak z tego G11!
Bzdura!
Dziś widziałem co można zrobić G11 i niech się EX1 ze swoim zajebistym szkłem 1,8 i ergonomią schowa w krzaki lub do szafy i się wstydzi... :)

Szukam G11.. na razie mi sprzątnęli jeden fajny egzemplarz, drugi nie może się zdecydować i raczej nie sprzeda, a trzeci nie chce zejść z ceny choćby trochę... bo mu się nie spieszy (i ma do tego święte prawo :))

Więc muszę się uzbroić w cierpliwość

Wszelki klopsy bezlusterkowe choćby nie wiem jak ostrzyły, to niech się idą wypasać..
fajne fotki wypluwają (szczególnie e pl1 wypluwa świetne gotowce-jpg), ale kakaja różnica .. to już bym wolał jakąś zgrabną małą lustrzankę.. :)

A co do Sonolty i szkieł. To owszem, dla Rafała to ma ogromny sens, bo facio ma profesjonalne podejście i zmienia obiektywy (chyba?).
A dla zwykłego pstrykacza amatora to jeden naleśnik (czy jak go tam zwą) w zupełności.. plus jasna stałka i tyle..

Więc zważajcie na to komu doradzacie.. :)))

[zodr
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 07.02.2011 17:05

janniko napisał(a):A niech se miażdży gdzie i kogo chce!
Dupa..
te wszystkie akademickie dyskusje, torsje nad matrycami, oblucje i polucje nad pixelami i takie tam popierdywanie "fachowe".. gówno warte!

To nie "dupa" tylko zdjęcia, a w zasadzie porównanie zdjęć wykonanych w tych samych warunkach przy +/- podobnych parametrach obiektywu (50mm)... :lol:
Jesteś zakochany w G11? To dobrze. Przynajmniej wiesz co masz kupić i jesteś zadowolony.
Mnie już wkurza to siedzenie przed kompem i wybieranie. :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 07.02.2011 17:15

Sorguś
Nie jestem zakochany w G11, tylko macałem, pstrykałem i patrzałem.. i taki na razie mam decyzjum.
A ty już dostałeś tu tyle rad, że hej..
Kupuj to lustro i pstrykaj.
Plaskacze mikro 4/3 sobie odpuść, bo po co? To dla "fachowców", którzy mają lustra w domu, a potrzebują czegoś mniejszego w plener lub "do kieszeni" .. do dużej kieszeni.. bo do małej, to tylko EX1 lub G11 lub XZ1

Skoro gabaryty nie są aż tak ważne, to weź Sonoltum A450, Canona 500d lub Nikona D5000 i będziesz zadowolniony.. :)

pzodro
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 07.02.2011 17:44

Gabaryty są ważne. To ma być aparacik na wycieczki krajoznawcze i imprezy domowe. Dlatego myślę nad E-PL1. Lustrzanki są za duże , za ciężkie i za drogie. Dla mnie jako amatora przerost formy nad treścią.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.02.2011 17:44

Tym bardziej, że rynek nie śpi, grono aparatów się nie zawęża, ale, wręcz przeciwnie ...

Na razie Canon, pewnie zaraz następni coś wymyślą nowego ... :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 07.02.2011 21:53

Sorge
No to może jednak Samsung NX10 lub NX5?
Fajne aparaty. Oba trzymałem, bawiłem się. Bardzo przyjazna obsługa, świetna ergonomia i całkiem przyzwoite fotki.
NX5 różni się od NX10 jedynie trochę słabszym monitorem i wizjerem, reszta to to samo!
Teraz NX5 w RTV/AGD z kitem 18-55 jest w cenie 1190 zł.
Do tego z czasem stałka i masz git zestaw!

E-PL1 też nienajgorszy...
tyle że nie ma wizjera i generalnie ergonomia o wiele bardziej do dupy.
pzodro
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.02.2011 21:59

janniko napisał(a):E-PL1 też nienajgorszy...
tyle że nie ma wizjera i generalnie ergonomia o wiele bardziej do dupy.
pzodro

Przesadzasz. Za to jaką ma super lampę 8O

Poza tym piszą, że przyjemnie w ręku leży ...

Ale ta lampa jest super ...
Jak ze star wars :lol:
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 07.02.2011 22:36

janniko napisał(a):NX5 różni się od NX10 jedynie trochę słabszym monitorem i wizjerem, reszta to to samo!

Jeszcze jedna istotna różnica. NX5 w przeciwieństwie do NX10 nie posiada systemu czyszczenia matrycy.

E-PL1 w przeciwieństwie do nich ma stabilizację obrazu w korpusie. Do tego tnie tak ostre foty w JPEG, o których NX10 może tylko pomarzyć. Wg tej testowej stronki nawet Nikon D5000 I Canon 500d dostają baty... w ISO powyżej 800.
Napalony byłem na NX10 ale jak zobaczyłem porównanie fot w wysokim ISO to mi przeszło....
Martwi mnie co innego - gdzieś czytałem, że E-PL1 ma kłopoty z auto focusem. nie wiem czy to prawda. Nie mogę teraz wyszperać potwierdzenia...
JEST!
http://fotoblogia.pl/2010/05/28/olympus ... st-czesc-2
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone