Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 05.02.2011 19:26

Jak wiadomo, jakość zdjęć w zdecydowanej większości zależy od obiektywu, a nie od puszki.
Wydaje się, że z tej dwójki nikon ma lepsze możliwości. Ale nie jest to takie oczywiste, a bardziej zależy od bajerów. Np. sony ma fajną nowość : HDR-y z ręki - to kapitalna sprawa. Z tym, że nie każdy robi HDR-y i nie każdemu się zechce.
Natomiast z rzeczy praktycznych : wypada oba z nich pomacać i zobaczyć, co lepiej leży w ręku. Nikon jest mniejszy, gorzej może leżeć w męskich dłoniach. I to wcale nie jest banalna kwestia, bo komfort trzymania aparatu decyduje również o jego bezpieczeństwie i o wygodzie wyzwalania migawki.
Druga sprawa to taka, że oba te modele są dość nowe, debiutowały w zeszłym roku. Nie wiem więc, czy wyszły na jaw ich wszystkie usterki. Opinii na ich temat nie jest wiele. Osobiście mam zasadę, że wolę kupić używany aparat, z pewnego źródła, a więc taki, który jest kilka lat na rynku, i o którym wiadomo wszystko, który został wszechstronnie przetestowany itede.
Wyboru i tak dokonasz sam.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.02.2011 19:52

Jacek S napisał(a):oglądałem/wyczytałem inny Nikon D3100 no i... jest problem.

Jacku, wyczytałeś też że te entry u Nikosia w korpusie nie mają silnika AF :?: Jak dla mnie to dość istotne, bo starsze szkła wymagają tego napędu. Nikon od modelu D40 zaczął kastraty na rynek wypuszczać więc to trochę taki podsystem :?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.02.2011 20:06

Rysio napisał(a):Nikon od modelu D40 zaczął kastraty na rynek wypuszczać więc to trochę taki podsystem :?

Ładnie ujęte ...

Właśnie wyczytałem, że on ma matrycę Sony, ale z Nex'a. I ISO zaczyna się też od 200. 100 jest interpolowane.
A dokładnie, to nawet to jest matryca z A450/550, bo to z NEX3 pochodzi :D

Wygląda na to, że zastanawiasz się, czy chcesz ten sam aparat, tylko z jaką ma być plakietką i ile zapłacisz za to i możliwość używania różnych obiektywów :lol:

"Tryb podglądu na żywo rozpoznaje również aż 35 twarzy jednocześnie, dzięki czemu aparat będzie śledził osoby w kadrze i ustawiał na nich ostrość nawet wtedy, gdy się poruszą. " - to znaczy, że jak? 8O
Że on łapie na raz 35 osób w kadrze i na nie ostrzy?
Ale będzie heca na plaży :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.02.2011 20:35

Ustawi ostrość na najbardziej uśmiechniętym :wink:
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 05.02.2011 20:48

Rysio napisał(a):Nikon od modelu D40 zaczął kastraty na rynek wypuszczać więc to trochę taki podsystem :?
Powiedz to na jakimkolwiek fotoforum, szczególnie tam, gdzie różnego rodzaju "fotografy" onanizują się nazwami systemów na literę C i N.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.02.2011 20:49

Powtarzam to na okrągło np na CF :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.02.2011 20:56

Rysio napisał(a):Powtarzam to na okrągło np na CF :D

Bana ci nie proponowali ? :wink:
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 05.02.2011 21:48

akkon napisał(a):Inna sprawa : zarówno olympus, jak i samsung, nie mają stabilizacji w aparacie. To też wpływa na cenę obiektywu, bo stabilizacja musi być w szkle.

Olympus E-PL1 ma stabilizację w aparacie. Kupy dodatkowych obiektywów nie potrzebuję. Aparatów nie odsprzedaję... są u mnie dożywotnio. Zaczynając od Smieny 8M.
Słowem... G... ze mnie nie fotograf... :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.02.2011 09:17

weldon napisał(a):Bana ci nie proponowali ? :wink:

Jeszcze nie, chyba się mnie boją. Sony abgar :!: :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 06.02.2011 09:23

Sorge napisał(a):
akkon napisał(a):...Kupy... nie potrzebuję... G... ze mnie nie fotograf... :wink:

Ja też kupy nie potrzebuję i w związku z tym mam kolejny dylemat..
znaczy sie, nie kolejny lecz ponowny..
:(
Deża wju... w d.. jeża!

Znalazłem kupca na swojego Nikusia D-80
Wystawiłem na Allegro i się rozdzwonił telefon .. nie spodziewałem się .. hm.. mogłem wystawić ciutkę drożej.. ale cóż.. sprzedaję za tę samą cenę co kupiłem (a nawet 50 zeta więcej).. na a pół roku sobie popstrykałem..

W każdym jednym razie teraz znów mnie dopadł dylemat.
Co kupić w zamian?!

G11 miałem i bardzo go polubiłem ergonomicznie (co by to nie znaczyło :)), no ale się naczytałem opinii i kurde molek wątpliwość mnie ogarnęła przemożna.
Większość (acz nie wszyscy) pisze, że EX-1 bije G11 i LX3 i LX5 też... głównie optyką... jaśniejszym obiektywem
ale z kolei użytkownicy G11 b. sobie go chwalą (poza kilkoma wyniątkami)
a ci co piszą o przewadze jasnego obiektywu (i mają rację) to raczej głównie są to "fachowcy" teoretycy, którzy opinie wyrażają na podstawie danych technicznych i zdjęć oglądanych na stronach danej firmy
no dobra.. tyle o G11

LX3 - zdecydowanie za mały
EX-1 .. muszę jeszcze raz potrzymać (opinie użytkujących są b. pozytywne)

Pojawił się też Olek XZ-1, ale na razie nie na moją kieszeń.

Rozważam jeszcze delikatnie Samsunga NX5 lub nawet 10, ale .. hm.. b. różne opinie, no i te obiektywy.. drogi i mało.. no i poza tym to już w porównaniu do G11 klunkier, czyli duża pucha i mniej poręczna..

G11 ma wszystko czego potrzebuję... ale jakość zdjęć niestety trochę słabsza i od EX-1 i od NX5/10

Bezlustrzankowca na razie nie rozważam, bo i za drogi i nie wygodny itp.

ech..
za bardzo mnie ta super jakość zdjęć z D80 rozpieściła.. :(

pozdro
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.02.2011 09:35

Ale ty marudzisz ... :lol:

Jak masz takie same aparaty w klasie, to wybierasz ten, który ci w ręku leży, albo ten, który ma serwis najbliżej.

No, jeszcze cena/możliwości jest ważne, dość istotne jest, czy możesz sobie jakiegoś filtra założyć, a jeżeli ma wizjer oczny to niby lepiej, ale teraz kwestia jakości, czy ci odpowiada ... No bo jak go nie będziesz używał, to po co ci on.

W takim przypadku to, nie ma siły - do sklepu idziesz i macasz.

Zdjęcia w odbitkach 9 x 13, a nawet 30 x 40, nie mówiąc o wyświetlaniu na ekranie kompa, czy telewizora,
każdy z nich zrobi takie same, a, w każdym razie - nie zauważysz różnic.
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 06.02.2011 10:21

janniko napisał(a):G11 ma wszystko czego potrzebuję... ale jakość zdjęć niestety trochę słabsza i od EX-1 i od NX5/10

Bezlustrzankowca na razie nie rozważam, bo i za drogi i nie wygodny itp.

W EX-1 podobnie jak G11 matryca mała - 1/1,7 cala CCD (7,6 mmx5,7 mm) co przy 23.4 x 15.6 mm w Samsungu NX5/10 nie daje im większych szans już na starcie.
NX5 za drogi? W stosunku do jakiego aparatu? Pewnie znowu jakiś przegapiłem...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.02.2011 10:42

Sorge napisał(a):W EX-1 podobnie jak G11 matryca mała - 1/1,7 cala CCD (7,6 mmx5,7 mm) co przy 23.4 x 15.6 mm w Samsungu NX5/10 nie daje im większych szans już na starcie.

Rozwinąłbyś to ... ?

No bo jeżeli S5Pro ma mniejszą, tylko 23.0 x 15.5mm i, w dodatku, 6 Mpix,
tylko interpolowane poprzez taką śmieszną budowę do 12, to ten Samsung jest lepszy?
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 06.02.2011 11:01

weldon napisał(a):
Sorge napisał(a):W EX-1 podobnie jak G11 matryca mała - 1/1,7 cala CCD (7,6 mmx5,7 mm) co przy 23.4 x 15.6 mm w Samsungu NX5/10 nie daje im większych szans już na starcie.

Rozwinąłbyś to ... ?

No bo jeżeli S5Pro ma mniejszą, tylko 23.0 x 15.5mm i, w dodatku, 6 Mpix,
tylko interpolowane poprzez taką śmieszną budowę do 12, to ten Samsung jest lepszy?

Co tu rozwijać i porównywać? Co innego różnica w matrycy rzędu 0.4 mm (S5Pro), a co innego aż 15 i 10,0 mm w EX-1 podobnie jak G11.

Czy Samsung NX5 jest lepszy od Fujifilm FinePix S5 Pro?
Trzeba by porównać zdjęcia. W dwuch aspektach na pewno rozkłada przeciwnika na łopatki. Jest to CENA i waga. NX5 jest prawie 2,5 raza lżejszy.
Za używane body S5 Pro wołają 2500 na Allegro. Za tą kasę mam nowego NX5 z 3 obiektywami, kartą pamięci, filtrami, torbą, statywem i innymi akcesoriami.
Nie wiem czy różnica między tymi aparatami w jakości zdjęć była by uchwytna ale w portfelu wyczuwalna jest na pewno. :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 06.02.2011 11:21

janniko napisał(a):
W każdym jednym razie teraz znów mnie dopadł dylemat.
Co kupić w zamian?!

Po długich i ciężkich cierpieniach dorwałeś wreszcie porządną puszkę (D80) i się jej pozbyłeś? I dalej masz dylematy? Jak nie przestaniesz czytać tych pierdół, to dylematy jeszcze się nasilą. Po co Ci to? :wink:

A kiedy będziesz zdjęcia robił? :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone