Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 05.02.2011 10:19

akkon napisał(a):Sorge, nie wiem jakie masz zapatrywania w kwestii focenia, ale ja zwykle doradzam jedną rzecz : kupować aparat (mniejsza o to, czy lustro, czy kompakt), który może robić zdjęcia w .raw.
Jak dla mnie jest to punkt wyjścia (chociaż wiadomo, że każde lustro daje taką możliwość, ale kompaktów już niewiele).
...
Tym niemniej jeśli już, to szukaj czegoś z .raw.
Takie jest moje zdanie.

Szukam.
Aparaty, które aktualnie biorę pod uwagę posiadają system zapisu RAW.

Samsung NX5
Olympus E-450
Sony Alpha DSLR-A290

weldon napisał(a):
Sorge napisał(a):...

Chyba o innych XP mówimy ... :D

Fakt. Moja pomyłka. Myślałem o HS10. Sorry..

janniko napisał(a):A potem zazwyczaj nikt tego poza tobą nie ogląda!

A żona marudzi, żebyś przygotował (wybrał!) kilka fotek do pokazania rodzinie i znajomym!
Ty wybierasz, a ona mówi: "a co to, ku..a, jest?! co to za pier.. ne widoczki!? A gdzie Jasiu z Karolinką pluskający się w wodzie, a gdzie jestem ja na tle kaktusa .. " itp itd
i kuźwa, lustrzanka staje się pierwszym krokiem do rozwodu..
:(

Święte słowa... :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 05.02.2011 10:22

weldon napisał(a):
jan_s1 napisał(a):
akkon napisał(a):Niemalże sto procent niedoświetlonych czy przepalonych fot jest do uratowania.

No, tu żeś pojechał... :lol:

Akurat tu bym się z nim zgodził

No to z nadzięją czekam na receptę likwidacji przepałów w RAW-ach.

:sm:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 05.02.2011 10:35

weldon napisał(a):Akurat tu bym się z nim zgodził, tyle, że ja, od jakiegoś czasu,
jestem zwolennikiem prawidłowego zrobienia zdjęcia, a nie bawienia się potem w domu, w komputerze.

Szkoda czasu, no i fotografowanie nie na tym polega.

Święte słowa, chwila zastanowienia przed zrobieniem zdjęcia trwa znacznie krócej niż te wszystkie suwaki, levelsy itd później w komputerowym poprawianiu. :wink: :wink:

I jeszcze SMS do wczorajszego Szkła kontaktowego:
" Moja żona ma dziś imieniny, kupiłem sobie z tej okazji nowy obiektyw, fajna zabawka" :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.02.2011 10:46

longtom napisał(a):Święte słowa, chwila zastanowienia przed zrobieniem zdjęcia trwa znacznie krócej

Święte słowa ... ale to musi być faktycznie "chwila" ... bo "chwila" z reguły nie czeka.
Szczególnie w czasie wakacyjnych wędrówek.
No chyba, że wakacje ... to plener fotograficzny !
No ale co na to partner ... rodzina !

:)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 05.02.2011 11:03

mariusz-w napisał(a):
longtom napisał(a):Święte słowa, chwila zastanowienia przed zrobieniem zdjęcia trwa znacznie krócej

Święte słowa ... ale to musi być faktycznie "chwila" ... bo "chwila" z reguły nie czeka.

:)

No właśnie.
I dlatego te "święte słowa" powtarzam sobie obsługując te "suwaczki i levelsy" :wink:

A żona jest znacznie cierpliwsza od chwili jak dostała swój aparat. :!: :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.02.2011 12:59

Sorge napisał(a):Samsung NX5
Olympus E-450
Sony Alpha DSLR-A290

Jednym słowem zastanawiasz się nad wyborem SUV'a z napędem na przednią oś, bo tańszy niż taki 4x4 ;)

Ale, wiesz, że, mimo, że wygląda jak "terenówka" to się możesz srodze zawieść na pierwszej kałuży?
Inna sprawa, że jeżdżę takim właśnie i jestem bardzo zadowolony.
Po prostu omijam miejsca, w których mój samochód sobie nie da rady, za to nie mam konkurencji na prostej.

To tylko kwestia świadomości co moja "terenówka" potrafi.

A z tych trzech, to wybierz taki, który ma serwis najbliżej ciebie.

jan_s1 napisał(a):No to z nadzięją czekam na receptę likwidacji przepałów w RAW-ach.

Bez pytania, ale właściciel chyba się nie pogniewa.

Z RAW'a można odzyskać zdjęcie takie:

Obrazek

a również takie

Obrazek

Natomiast recepta jest dużo prostsza - nie warto robić tak kiepskich ustawień przy robieniu fotek :lol:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.02.2011 13:14

weldon napisał(a):Z RAW'a można odzyskać zdjęcie takie:

Nie do uwierzenia ! 8O

A ja jeszcze ani jednego RAW-a nie zrobiłem ! :?

Nawet tak jasnego, ani ciemnego ... nawet normalnego ! :D
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 05.02.2011 13:23

Sorge napisał(a):Szukam.
Samsung NX5
Olympus E-450
Sony Alpha DSLR-A290

Na pierwszy rzut oka - chyba powinieneś wybierać między olympusem a sony. Powód : więcej obiektywów.
Ja osobiście mam sony, stary model, ale nie narzekam. A wybrałem tylko dlatego, że mój ojciec miał z dawnych czasów wiele szkieł systemu minolta/konica, dzięki czemu nie musiałem niczego na starcie kupować.
Popytaj się znajomych lub krewnych, kto czym foci - i wybierz taki sam system, oczywiście jeśli masz zapewnione, że będziesz mógł pożyczyć szkła.
Jeśli nie, albo jeśli zamierzasz focić częściej i bardziej na poważnie - wybierz co ci pasuje. Tu bym jednak sugerował rozpatrzenie się bardziej w canonach lub nikonach, z naciskiem na to pierwsze.
Gdybyś został przy sony, nie warto kupować puszki razem z kitowym obiektywem 18-55 (chociaż jest on bardzo udany). Lepiej kupić samą puszkę plus jakieś niedrogie szkło tamrona 28-70 lub 28-105 - na wakacje wystarcza w zupełności.
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 05.02.2011 14:43

akkon napisał(a):
Sorge napisał(a):Szukam.
Samsung NX5
Olympus E-450
Sony Alpha DSLR-A290

Na pierwszy rzut oka - chyba powinieneś wybierać między olympusem a sony. Powód : więcej obiektywów.
Ja osobiście mam sony, stary model, ale nie narzekam. A wybrałem tylko dlatego, że mój ojciec miał z dawnych czasów wiele szkieł systemu minolta/konica, dzięki czemu nie musiałem niczego na starcie kupować.
Popytaj się znajomych lub krewnych, kto czym foci - i wybierz taki sam system, oczywiście jeśli masz zapewnione, że będziesz mógł pożyczyć szkła.
Jeśli nie, albo jeśli zamierzasz focić częściej i bardziej na poważnie - wybierz co ci pasuje. Tu bym jednak sugerował rozpatrzenie się bardziej w canonach lub nikonach, z naciskiem na to pierwsze.
Gdybyś został przy sony, nie warto kupować puszki razem z kitowym obiektywem 18-55 (chociaż jest on bardzo udany). Lepiej kupić samą puszkę plus jakieś niedrogie szkło tamrona 28-70 lub 28-105 - na wakacje wystarcza w zupełności.

A dlaczego nie Samsung mimo, że z tej trójki ma najlepsze parametry? Już pisałem... na wielu dodatkowych obiektywach mi zupełnie nie zależy. Te dwa, które oferują prócz kita wystarczą, aż nadto (NX 50-200 mm f/4-5.6 ED OIS i Samsung 30mm f/2.0).
Do tego nowy kłopot...
Nieopatrznie poszedłem do Media Markt i obejrzałem Olympus'a E-PL1 ... Niezłe cacko.
I teraz już nic nie wiem.... :wink:
weldon napisał(a):A z tych trzech, to wybierz taki, który ma serwis najbliżej ciebie.

Dzięki. Muszę sprawdzić. Takie są awaryjne?
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 05.02.2011 15:25

weldon napisał(a):Z RAW'a można odzyskać zdjęcie takie:

Przenoszę do fototechnik, bo to bardzo ciekawe, ale tu jest nie na temat.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 05.02.2011 17:23

Sorge napisał(a):A dlaczego nie Samsung mimo, że z tej trójki ma najlepsze parametry? Już pisałem... na wielu dodatkowych obiektywach mi zupełnie nie zależy. Te dwa, które oferują prócz kita wystarczą, aż nadto (NX 50-200 mm f/4-5.6 ED OIS i Samsung 30mm f/2.0).

To może tak : musisz sobie odpowiedzieć na co chcesz postawić, na jaki parametr.
Każda lustrzanka ma format .raw, więc mniej istotne co wybierzesz.
Jeśli nie chcesz kłaść nacisku na ilość obiektywów, to odpowiedz sobie, czy istotna jest odsprzedaż w przyszłości. Puszkę popularnej marki odsprzedać łatwo. Natomiast nie sądzę, aby samsung miał wielu fanów.
Poza tym ilość obiektywów do danego systemu wpływa na ich cenę. Do popularnych systemów : canon, nikon, sony - szkła robią również niezależni producenci, dzięki czemu wybór jest olbrzymi. Do samsunga, jak widać, nie robi prawie nikt.
Inna sprawa : zarówno olympus, jak i samsung, nie mają stabilizacji w aparacie. To też wpływa na cenę obiektywu, bo stabilizacja musi być w szkle.
Sony i chyba pentax - oferują stabilizację w korpusie, dzięki czemu obiektywy są lżejsze, nieco tańsze i przede wszystkim można podpiąć każde szkło przez przejściówkę (np. rewelacyjne stare szkła M42), bez obawy że nie będziesz mieć stabilizacji.
Pomyśl i o tym.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.02.2011 17:48

akkon napisał(a):Do samsunga, jak widać, nie robi prawie nikt.

Kiedyś, w lustrach, Samsung, robiąc klony Pentaxa, opierał się o bagnet Pentaxa i pasowały tam szkła Schneider-Kreuznach, stosowane w tych już dwukrotnie wymienionych :lol:

Do tych bezlusterkowców idą jakieś nowe.

Znalazłem taka informację nawet, że:
"wszystkie obiektywy do NX są pod NX tylko i sa najbardziej podobne do siebie samych. Niektórzy liczyli przed premierą, że do NX da się podpiąć szkła od GX (czyli wszystko, co da się podpiąc do Pentaxa), ale niestety nie da się."

To może być bolesne doświadczenie.
Nierozwojowe, aczkolwiek, po zakupie tych dwóch, podstawowych szkieł - może i wystarczające.

Gdzieś jeszcze słyszałem informację, że są przejściówki, ale wtedy nie ma AF. Też przykre ...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.02.2011 19:04

weldon napisał(a):...Co prawda, jako taki entry level lepszy byłby A390, a jeszcze lepszy A450...

W zasadzie jestem zdecydowany na tego sony 450 ale...dziś oglądałem/wyczytałem inny Nikon D3100 no i... jest problem.

:?: :?: :?:

Proszę pisać co leży na wątrobie...chłopaki (i dziewczyny) - pomocy.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 05.02.2011 19:20

Jacek - pomyśl najpierw o obiektywach... puszkę dobierz do nich :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.02.2011 19:25

Nikoś kręci filmy, za to Alfa robi lepsze serie zdjęć, kompensacja ekspozycji w Nikosiu od -5 do +5 to, chyba, zbytek łaski.
Wyświetlacz większy w Nikosiu, ale LV, z pewnością, albo taki sam, albo w alfie lepszy.
Możliwe, że, tak w ogóle, to nikoś jest na matrycy alfy, bo oni współpracują, więc czemu nie?
Nikoś ma wyjście GPS i zdalnego sterowania - można mu moduł GPS podłączyć - to jest fajne.
Alfa ma stabilizację matrycy, więc obiektywy są lżejsze i tańsze.
Nikon, zdaje się, może pracować na zewnętrznym zasilaczu.
Nikon jest mniejszy - ergonomię musiałbyś już sam ocenić w obydwu.
250.00 na korzyść alfy ... Kawałek szkła za darmo.
Z VRem, to już prawie 400 różnicy ...

No to masz problem ... :twisted:

PS - tutaj jakoś nie lubią nikosia ... :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone